Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Το γαρ πολύ της έπαρσης γεννά παραφροσύνην...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο καθαιρεθείς από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πρ. μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, «Έξαρχος» της «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, εξαπολύει σφοδρή επίθεση τόσο στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ όσο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Ο καθηρημένος ρώσος επίσκοπος εκφράζεται πολύ προσβλητικά για τους δύο προκαθημένους. Μάλιστα, αυτός ένας κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού ολοκληρωτισμού, τολμά να συγκρίνει τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας με τον γερμανό στρατάρχη Wilhelm Keitel, ο οποίος το 1931 είχε εκφράσει κατηγορηματικά την άποψή του κατά μιας επίθεσης στη Ρωσία, όμως στη συνέχεια έδειξε πλήρη πίστη στον Φύρερ και στις εγκληματικές του προθέσεις. Έτσι έκανε, κατά τον καθηρημένο Κλιν, και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος στην αρχή υποστήριζε την ρωσική Ουκρανική Εκκλησία του Ονουφρίου και μετά υποτάχθηκε στον «Τούρκο αξιωματικό Βαρθολομαίο, δικαιολογώντας έτσι τη γενοκτονία του πληθυσμού του Donbass και δαγκώνοντας το χέρι της Μόσχας». 
Ο καθηρημένος Κλιν Λεωνίδας μας διαβεβαιώνει, τέλος, ότι «τα πράγματα στην Αφρική γίνονται όλο και χειρότερα» και ότι σύντομα θα υπάρξει απάντηση της ρωσικής Εκκλησίας στις αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Ο καθηρημένος Κλιν δεν αναφέρει καν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την εκκλησιαστική του ιδιότητα, αλλά τον αποκαλεί «τούρκο αξιωματικό» (sic), σε μια εποχή που η Τουρκία συνομιλεί κανονικά και συνεργάζεται με την Μόσχα, αναπαράγοντας την «ρητορική» των ρωσόδουλων της Ελλάδας, οι οποίοι εκφράζονται αναλόγως για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Στο μεταξύ οι της Ιεραποστολικής εν Ελλάδι, παρότι θεωρούν – χλιαρώ τω τρόπω βέβαια – απαράδεκτη την ρωσική εισβολή στην Αφρική, ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί για τις σημαντικές αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τις οποίες περίμεναν με …αγωνία. 
Η ιστορία, όμως, θα καταγράψει με χρυσά γράμματα τις αποφάσεις της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αψήφησε την ρωσική απειλή και προχώρησε στα δέοντα για την ρωσική Εκκλησία, η οποία αποτελεί πλέον τον διεθνή τρομοκράτη της Ορθοδοξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails