Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κατά την διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας (22-11-2022), απόρροια της κατά πάντα αντικανονικής εισπήδησης της ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, ήταν όντως ιστορικές και ανδρείες: Διακοπή του μνημοσύνου του Κυρίλλου Μόσχας άχρι καιρού, καθαίρεση του λεγομένου “εξάρχου” Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα και καταδίκη της θεωρίας του λεγόμενου “ρωσικού κόσμου”, που αφορά στην επεκτατικότητα της «Αγίας Ρωσίας». 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και προέβη, ως πρόεδρος της Συνόδου, στις ενδεδειγμένες προτάσεις που εγκρίθηκαν από το σώμα της Ιεραρχίας. 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, μαχητικός υπέρμαχος των απαράγραπτων δικαίων του δευτερόθρονου Πατριαρχείου και της εν γένει κανονικότητας στην Ορθοδοξία, μέσω κοινωνικού μέσου δικτύωσης, έκανε τον ακόλουθο σύντομο σχολιασμό περί των αποφάσεων του Αλεξανδρινού Θρόνου: “Ιστορική, δίκαιη, επιβεβλημένη και από καιρό αναμενόμενη απόφαση! Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Με όποιο κόστος, θα κρατήσουμε τα θέσμια, τους κανόνες, την ανόθευτη πίστη της Εκκλησίας μας!” 
Με τον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο κάναμε ειδική εκπομπή, τον Φεβρουάριο του 2022, για την ρωσική εισβολή στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο πλαίσιο της σειράς «Προς Εκκλησιασμόν», που είναι μία παραγωγή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού. 
Στην εκπομπή ο Σεβ. Νιγηρίας ομιλεί και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το απαράδεκτον του πολέμου από χριστιανικής πλευράς. Ακούγοντας τον λόγο του Μητροπολίτου κ. Αλεξάνδρου, εδώ και μήνες, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι οι χθεσινές αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ήταν μονόδρομος! 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails