Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

"ΑΥΤΗ ΗΤΟΝ Η ΑΚΡΙΒΟΥΛΑ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο συνθέτης και καθηγητής βυζαντινής μουσικής Γιώργος Αντωνίου από την Χαλκίδα, συμμετείχε φετινό 6ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο. 
Για την εκδήλωση – αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που έλαβε χώρα στο Ομήρειο (5-7-2022), συνέθεσε ένα τραγούδι για φωνή και πιάνο, πάνω στα γνωστά, τελευταία λόγια του διηγήματος «Το μυρολόγι της φώκιας» του Παπαδιαμάντη. 
Η σύνθεση είναι σύγχρονη πάνω σ’ ένα κείμενο παλαιό. Ένας σημερινός συνθέτης αντιμετωπίζει με μια εναλλακτική και μινιμαλιστική ματιά τα μύρια λόγια που συμπυκνώνονται στο φινάλε του διηγήματος. Αυτή ήτον η Ακριβούλα 
η εγγόνα της γρια- Λούκαινας. 
Φύκια ‘ ναι το στεφάνι της, 
Κοχύλια τα προικιά της... 
Κι’ η γριά ακόμη μυρολογά 
τα γεννοβόλια της τα παληά. 
Σαν νάχαν ποτέ τελειωμό 
τα πάθια κι’ οι καϋμοί του κόσμου. 
Το τραγούδι ερμήνευσε η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, με τον συνθέτη στο πιάνο. 

 

Ο Γεώργιος Αντωνίου γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (1992) και στη Θεολογική σχολή Αθηνών (1995). Το 2017 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με κατεύθυνση στη « Βυζαντινή Μουσικολογία». Κατέχει Δίπλωμα ηλεκτρικού οργάνου (1993), Πτυχίο Πιάνου με βαθμό Άριστα (2000), Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με βαθμό Άριστα μετά διακρίσεως ( 2002). Παράλληλα απέκτησε πτυχία ανώτερων θεωρητικών με τον Αθανάσιο Παπανικολάου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (Πτυχίο Ειδικό Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής), ενώ από το 2020 παρακολουθεί μαθήματα σύνθεσης με τον Αλέξανδρο Καλογερά. Το ενδιαφέρον του όμως επεκτείνεται στην βαθύτερη μελέτη της θεωρίας της ανατολικής μουσικής, αλλά και στην πρακτική εφαρμογή αυτής δια μέσου των παραδοσιακών οργάνων. Με αφορμή αυτό μελέτησε παραδοσιακό κλαρίνο με τον Βασίλη Σκαλιώτη και ούτι με τον Χαράλαμπο Παπανικολάου. Διδάχθηκε τεχνική και αισθητική στο πιάνο για δύο χρόνια από τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα Sagaidatcny Valery. 
Από το 2005 έως σήμερα υπηρετεί ως μουσικός και θεολόγος σε όλες τις βαθμίδες στη Γενική αλλά και στην Ειδική εκπαίδευση, σε Μουσικά Σχολεία της χώρας. Επίσης κατά καιρούς διδάσκει πιάνο, θεωρητικά και βυζαντινή μουσική σε Ωδεία και Μουσικές σχολές της πόλης, οργανώνοντας παράλληλα ευρωπαϊκές και παραδοσιακές χορωδίες οι οποίες συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails