Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εστιάζουμε, εδώ στην Ιδιωτική Οδό, στην προεπαναστατική περίοδο και κυρίως στην Παιδεία του Γένους κατά την περίοδο αυτή, που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του Νέου Ελληνισμού.
Αναρτούμε, λοιπόν, μια σχετική εκπομπή από τη θητεία μας στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών "Λύχνος".
Στη σειρά των εκπομπών μας με τίτλο "Μυρίσαι το άριστον" και θέμα την παρουσίαση σημαντικών βιβλίων, παρουσιάσαμε το 1998, την μελέτη του έγκριτου νομικού και συγγραφέως Γεωργίου Θ. Γιαννόπουλου, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η λησμονημένη μορφή του εκ Πατρών διδασκάλου του Γένους Νεοφύτου Καυσοκαλυβίτου, του Ιεροδιακόνου.
Στην πρωτότυπη αυτή μελέτη, που εκδόθηκε το 1992, και είναι η πρώτη σοβαρή εργασία για τον Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη, γίνεται εξονυχιστική και κριτική παράθεση των υπαρχόντων στοιχείων περί της ζωής, του έργου και της δράσεως του κορυφαίου λογίου, εν συσχετίσει προς την κατάσταση των Γραμμάτων και τα ιδεολογικά ρεύματα (εκκλησιολογικά και γλωσσικά) κατά τον 18ο αιώνα.
Εξαίρεται, κυρίως, ο ρόλος του Νεοφύτου ως σχολάρχου της Αθωνιάδος Ακαδημίας και της "αυθεντικής" σχολής του Βουκουρεστίου και ως συγγραφέως -εκτός πολλών άλλων- της περιωνύμου Γραμματικής του, δηλαδή του υπομνήματος στο τέταρτο βιβλίο της Γραμματικής του Θεσσαλονικέως λογίου του ΙΕ' αιώνος Θεοδώρου Γαζή, ενός έργου εκπληκτικής σοφίας, που εκδόθηκε στο Βουκουρέστι το έτος 1768.
Παραθέτουμε εδώ το εξώφυλλο και δύο σελίδες της πρώτης και μοναδικής έκδοσης με τα υπομνήματα του Νεοφύτου στη Γραμματική του Θ. Γαζή. Σημειώνουμε πως μαθητής του διετέλεσε ο γιός του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας Γρηγορίου Γκίκα, ο Αλέξανδρος. Επί των ημερών τους έγινε η μνημειώδης έκδοση. Το ενδιαφέρον είναι ότι στον πρόλογο του έργου ο Νεόφυτος υπογράφει ως "Νεόφυτος Ιεροδιάκονος Πελοποννήσιος" και στο τέλος προσθέτει το "ο Καυσοκαλυβίτης".
Ο κ. Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος, με τον οποίο συνομιλούμε στην εκπομπή, ανήκει φυσικά στην άλλη Ελλάδα. Εγκρατής νομικός, δεινός φιλόλογος (όχι απ’ αυτούς με το πτυχίο) φημιζόμενος για την αρχαιομάθειά του, ακέραιος άνθρωπος και δημόσιος ανήρ (η θητεία του ως νομάρχη την περίοδο 1974 –1982 άφησε εποχή στις πόλεις όπου υπηρέτησε), αλλά και συγγραφεύς σπουδαίων πονημάτων και εκδότης - από το 1989 - της μοναδικής στο είδος της εφημερίδος Πολιτική Φιλολογική των Πατρών.
Τα κυριότερα βιβλία του: Από τον Νέστο ως τον Σαγγάριο, Αθήναι (Ευρωεκδοτική) 1988 (2η έκδοση, περί τεχνών, Πάτρα 2001), Η εις Άδου Κάθοδος, Από τον Σαγγάριο ως την Λωζάννη, Αθήναι (Ευρωεκδοτική) 1996 (2η Έκδοση, περί τεχνών, Πάτρα 2004), Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης ο εκ Πατρών διδάσκαλος του Γένους, Πάτραι 1992.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου