Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

"Πετραχήλια και Σημαίες ΔΕΝ υποστέλλονται"...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Τι κι αν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος "παρακαλεί όλους να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή;" Τι κι αν συμπληρώνει ότι "οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα;" (Ανακοινωθέν 1-4-2020). 
Δεν πρόλαβε να ...στεγνώσει το μελάνι της Συνοδικής απόφασης και ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων Παύλος Καλλίκας έκανε αμέσως ...βουκολική ανάρτηση για να εκφράσει την δυσφορία του για την ανακοίνωση των Συνοδικών: "...γύρισαν και με αυστηρό το βλέμμα και με τα δασειά φρύδια παραμορφωμένα αγριοκοίταξαν και τα τσοπανόσκυλα:-"Τσιμουδιά ωρέ και σεις! Κιχ! Ακούτε;" Και διπλομαντάλωσαν τις ξυλόπορτες. Και φύγαν οι ποιμένες για τα κονάκια τους να γιορτάσουν μοναχοί το Πάσχα. Τι Πάσχα αλήθεια;"
Και μας ...υπόσχεται ότι το "παραμύθι" θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. 


Κι εκεί που νομίζαμε ότι σιώπησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, αφού φαίνεται πως αποδέχθηκε από την αρχή τα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σήμερα έρχεται το γνωστό Γραφείο του επί των Αιρέσεων και Παραθρησκειών - δηλαδή ο ίδιος - να πει άλλα: "...πιστεύουμε, ότι η πλήρης απαγόρευση τελέσεως ιερών ακολουθιών και Θείας Λειτουργίας στους Ναούς είναι υπερβολική, (και ως εκ τούτου και αντισυνταγματική), διότι παραβιάζει την συνταγματική αρχή του άρθρου 13,1 και την αρχή της αναλογικότητος. Θα μπορούσε η πολιτεία να εφαρμόσει για τους Ιερούς Ναούς τα ίδια μέτρα, τα οποία εφήρμοσε στα Σούπερ Μάρκετ."
Αυτή η σύγκριση με τα Σούπερ Μάρκετ με ξεπερνάει... Είναι εντελώς γελοία! 
Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε... Για τον Πειραιώς φταίει πρωτίστως ο οικουμενισμός και η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας (sic) και για τον κορωνοϊό. 
Και κάποιοι άλλοι κληρικοί φιγουράρουν σήμερα στο διαδίκτυο με κείμενά τους και ...προσευχές, παρά την έκκληση της Συνόδου. 
Είναι σίγουρο πως θα βλέπουμε πολλά καθημερινά και η Σύνοδος θα ίσταται απλός παρατηρητής...

3 σχόλια:

Ενδότοπος είπε...

Μπράβο σας κ. Ανδριόπουλε! Καίριος και εύστοχος ο λόγος σας.

Ανώνυμος είπε...

Πετραχήλια που δεν υποστέλλονται, παραμένουν πάντα επηρμένα...

Ευθύμιος Μαναρίδης είπε...

Η απόφαση της Διαρκούς Συνόδου επιβάλλει επιτακτικά αναγκαστική σιωπή και άκριτη υπακοή προς τους Αρχιερείς, λοιπούς κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς που εξαρτώνται υπηρεσιακά από διοικητικά όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μάλιστα ορίζει αντισυνταγματικά και αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα εξής: «… δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο…». 

Related Posts with Thumbnails