Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΦΕΡΡΑΡΑΣ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΣΕ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΚΑΝΑΛΙ (ΒΙΝΤΕΟ)


To γαλλόφωνο κανάλι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ΚΤΟ αφιέρωσε πρόσφατα μια εκπομπή στην ενωτική σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439) στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου προγράμματος "La Foi prise au mot" που επιμελείται και παρουσιάζει ο Régis Burnet, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Louvain. 
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν δύο βυζαντινολόγοι, η Marie-Hélène Congourdeau, ερευνήτρια στο CNRS (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας), και ο Αλέξης Χρυσοστάλης, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Αρχεία του Άθω" στο Collège de France, που μίλησαν για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνεκλήθη η σύνοδος αυτή, τα θεολογικά θέματα που συζητήθηκαν και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έλαβαν μέρος. 
Κατά την διάρκεια της εκπομπής αναγνώστηκαν αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Σιλβέστρου Συρόπουλου, Μ. Εκκλησιάρχου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, και από τον Όρο της Συνόδου. 
Μια ευκαιρία να παρουσιασθεί στο ευρύ – κατ' αρχήν καθολικό – κοινό του καναλιού ένα δύσκολο θέμα στις σχέσεις των Εκκλησιών και οι λόγοι για τους οποίους η σύνοδος αυτή δεν προσελήφθη από την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails