Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ;"Άκου φίλε κουφέ Οδυσσέα...
Με αφορμή το κείμενο του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Μητροπόλεως Πειραιώς  "Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη;"
Από την αρχή θεωρώ την προσπάθεια μου άσκοπη σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ακούσουν και που εξακολουθούν να έχουν καλυμμένα τα αυτιά τους, αλλά θα προσπαθήσω να τους δώσω μια ευκαιρία, όλοι την αξίζουν και ας την πετάξουν. Θα ήθελα να σας ανακουφίσω από την αρχή, για το τέλος του κειμένου. Δεν με νοιάζει μετά το τέλος του κειμένου ποια ταμπέλα θα μου βάλετε, είναι καλοδεχούμενη. Μόνο μια υπενθύμιση. Ανήκω στο ίδιο ποίμνιο με εσάς, έχω τον ίδιο Πνευματικό Πατέρα με εσάς, τον επιχώριο Μητροπολίτη, με την μόνη διαφορά πως τον τιμώ με την προσωπική μου ελευθερία. Και επειδή περπατάμε στον ίδιο τόπο αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν ας μετρήσουμε τις προσωπικές μας ιστορίες. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για κάποιον με αφορμή την ιστορία όταν θέλει να την κατανοήσει για την δική του προσωπική αλήθεια. Θα είμαι όσο πιο σύντομος και απλός γίνεται, τα βαθυστόχαστα μάλλον σας μπερδεύουν. 
Βασικό πρόταγμα της κομμουνιστικής θεωρίας είναι η δίκαιη και ισότιμη κατανομή των φυσικών πλούτων της γης σε όλους, και πως όλοι είμαστε ίσοι. Σε αυτήν την θεωρία πίστευαν εκατομμύρια άνθρωποι και έχυσαν το αίμα τους γι' αυτήν. Στην πράξη δυστυχώς, από τον ανθρώπινο παράγοντα προδόθηκαν με εκατόμβες αθώων θυμάτων που πρέπει να τα παραδεχθούμε και να μην τα αποκρύπτουμε ιστορικά. Αλλά η πρωτογενής θεωρία του κομμουνισμού δεν είχε ποτέ το στοιχείο της βίας, αλλά της ισότητας και της δικαιοσύνης. 
Η βασική αφετηριακή αρχή του Ναζισμού ήταν η δημιουργία της «εκλεκτής φυλής» στην οποία δεν «χωράγανε» και έπρεπε να εξοντωθούν οι: Εβραίοι, οι μαύροι, οι τσιγγάνοι, οι άνθρωποι με σωματικές και ψυχικές αδυναμίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αντίθετοι. Η θεωρία αυτή από την αρχή φανέρωνε την βία, δε την έκρυψε και την εφάρμοσε βυθίζοντας στον θάνατο και στην απελπισία εκατομμύρια ανθρώπους. 
Ξέρω πως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτό όλοι οι σώφρονες το παραδέχονται αλλά δεν είναι τα όνειρα ίδια. Εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρέπει να σεβόμαστε τα όνειρα και το αίμα που έχυσαν εκατομμύρια άνθρωποι που ασπάστηκαν την κομμουνιστική θεωρία για έναν δικαιότερο κόσμο που ακόμα είναι ζητούμενο και που ούτε ο χριστιανισμός δεν μπόρεσε να τον προσφέρει. Επειδή ο χριστιανισμός δεν προσέφερε έναν δικαιότερο κόσμο σημαίνει ότι απέτυχε ο Χριστός; Επειδή οι σταυροφόροι στο όνομα του Χριστού πλημμύρισαν την γη με αίμα σημαίνει πως ο Χριστός δεν είναι ο αληθινός Θεός; Ας δείξουμε σύνεση, σωφροσύνη και αγάπη στα όνειρα των άλλων και μην τους πικραίνουμε μην ξύνουμε τις πληγές τους, είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί έτσι δεν είναι; Κάνω λάθος; 
Πάμε τώρα στα δικά μας, στα δύσκολα. Αυτά πληγώνουν, εσύ το διάλεξες κουφέ, φίλε Οδυσσέα. Για το κακό χάλι που βρίσκεται σήμερα η Πατρίδα μας, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ηθικό, ασφαλώς και δεν ευθύνεται ο κομμουνισμός που δεν εφαρμόστηκε σωστά στην Ρωσία. Ευθύνονται όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν το προσωπικό εγώ μέσα από τον αδηφάγο καπιταλισμό και νεοφιλελευθερισμό και που δυστυχώς αν δεν υπηρέτησε, αν δεν στήριξε, τότε ανέχτηκε η διοίκηση της Εκκλησίας. Έτσι δεν είναι φίλε Οδυσσέα; Δεν ισχυρίζομαι πως αν στην Ελλάδα εφαρμοζόταν ο κομμουνισμός τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Θα ήταν πολύ χειρότερα. Αλλά η ιστορία δεν γράφεται και δεν αναλύεται με υποθέσεις αλλά με γεγονότα. Και στην πατρίδα μας ο κομμουνισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Άρα δεν μπορεί να κρίνεται ως κακιά εμπειρία άλλων και να μπαίνει στο τσουβάλι των δικών μας δεινών. Έτσι δεν είναι φίλε Οδυσσέα; 
Και αν όλα τα παραπάνω τα απορρίπτεις φίλε Οδυσσέα, πάμε τώρα στα πονεμένα, εδώ θέλει το χέρι στην καρδιά. Συνέχεια ακούμε πως αν στην Ελλάδα εφαρμοστεί ποτέ ο κομμουνισμός θα κλείσει τις Εκκλησίες και τα μοναστήρια. Δεν το ξέρω, είναι και αυτό μια υπόθεση. Προσωπικά δεν νομίζω τους έλληνες κομμουνιστές τόσο αφελείς, δεν νομίζω να μην έχουν διδαχθεί από τα παθήματα της ιστορίας. Θέλεις να δούμε φίλε Οδυσσέα ποιοι πραγματικά έκλεισαν μοναστήρια και Εκκλησίες στην Ελλάδα; Εκκλησίες και μοναστήρια στην Ελλάδα έκλεισε η βαυαροκρατία που η Ιεραρχία της Εκκλησίας στήριξε, ανέχτηκε και σιώπησε. Ξέρεις ποιός τοποθέτησε έναν αιρετικό επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Όχι βέβαια ο Λένιν ούτε και ο Μαρξ. Αλλά η Ιεραρχία της Εκκλησίας, τον Όθωνα, τον οποίο βέβαια τον επιβάλανε αλλά τον ανέχτηκε σιωπηλά. Και ασφαλώς ξέρεις ποιοι αλλάζανε νόμους για να εκλέξουν παράνομα, Αρχιεπισκόπους και Δεσποτάδες, ποιοι θέσπισαν πολιτικούς Γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, ποιοι πήγαν να αρπάξουν ή άρπαξαν την εκκλησιαστική περιουσία. Και τόσα άλλα που δεν θέλω να αναφέρω για να μην σε στεναχωρήσω περισσότερο φίλε Οδυσσέα. 
Άνοιξε τα αυτιά σου σε παρακαλώ και μην υπηρετείς εφήμερους σχηματισμούς φίλε Οδυσσέα γιατί η Σκύλλα και η Χάρυβδη δεν βρίσκεται έξω αλλά μέσα μας. 
Άνοιξε τα αυτιά σου, είναι απλό: Άνοιξε το παράθυρο να σε δροσίσει η γλυκιά αύρα του Σαρωνικού και να καθαρίσει το μυαλό σου. 
Σεβάσου τα όνειρα των άλλων και ας είναι λάθος και ας μην τα πιστεύεις, δείξε κατανόηση στις πληγές αν δεν μπορείς να τις θεραπεύσεις. Μην ανοίγεις άλλες. 
Βγες από το πνιγηρό γραφείο. Δεν ζει εκεί η Θεολογία και η Εκκλησία που θέλεις να υπηρετείς. 
Βγες στους δρόμους εκεί που οι άνθρωποι, εμπορεύονται, εκπορνεύονται, σκοτώνουν τα νιάτα τους, χαραμίζονται και πεθαίνουν. Μίλα μαζί τους. Πάμε μαζί, εγώ δεν φοβάμαι τον κόσμο, την χλεύη του, την απόρριψη του. Εσύ; 
Μόνο τότε θα ανοίξουν τα αυτιά σου. Δεν προτιμώ ούτε την Σκύλλα, ούτε την Χάρυβδη αλλά ούτε και τον κουφό Οδυσσέα. 
Αγάπα, είναι δύσκολο το ξέρω αλλά τότε θα ανοίξουν τα αυτιά σου. Αλλά ξέχασα εσύ δεν είσαι ο Οδυσσέας, αλλά ο πιστός σύντροφος που έχεις το βουλοκέρι στα αυτιά. Αν κάποιο τραγούδι δεν πρέπει να ακούει ο Οδυσσέας αυτό είναι το δικό σου. 
Κάνε μου την χάρη λύσε τον Οδυσσέα δεν υπάρχει κίνδυνος… 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είναι τραγικο το αρθρο του γραφειου "αιρεσεων". Δυστυχως είναι θεμα εκλογης : εις τον κομμουνισμο ακομα και εις την ειδεχθεστερη εκδοχή του αλλα και σε όλα τα αθειστικα συστηματα ακομα ακομα και στους διωκτες του χριστιανισμου παλαιους και νεους, υπαρχει μια ειδοποιος διαφορα : η δυνατότης ΕΚΛΟΓΗΣ. Θυσιαζεις στα ειδωλα , καταστρεφεις μια εικονα , αποδεχεσαι την υφαρπαγή της περιουσιας σου (θεμιτης και αθέμιτης) και ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ. Εις τον ναζισμο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΛΟΓΗ. Γεννιεσαι εβραιος, τσιγγαανος σλαβος , εισαι υπάνθρωπος από μωρο παιδι και πρεπει να εξοντωθείς στο ονομα της βιολογικης ανωτερότητας.

Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξύ, στο κείμενο της Οικουμενικής Ιεράς Εξετάσεως που εδρεύει στον Πειραιά για άλλη μια φορά τα λάθη και τα εγκλήματα που έγιναν από χριστιανούς στο παρελθόν αποδίδονται αποκλειστικά στον αιρετικό Παπισμό (sic). Προφανώς, οι πανεπιστήμονες του Πειραιά θεωρούν ότι οι αιρετικοί στο Βυζάντιο εξαφανίζονταν με φυσική φθορά ή ως δια μαγείας.

Related Posts with Thumbnails