Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε πρόσφατη συνέντευξή μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπα ότι ο πολύς θόρυβος και αχός γύρω από το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών, είναι άνευ λόγου, δηλ. πολύ κακό για το τίποτα. 
Τα επιχειρήματα της θέσης μου αυτής είναι πολλά, αλλά πού καιρός για να τα αποτυπώσω στο χαρτί.
Αρκούμαι εδώ σε μια παρατήρηση όσον αφορά τον «φόβο» της μετατροπής του μαθήματος σε θρησκειολογικό. 
Αν δει κανείς τις πηγές των θρησκειολογικών αναφορών στην Α’ Γυμνασίου, για παράδειγμα, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ πενιχρές! Και ουσιαστικά είναι δύο. Κείμενα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, μεγάλου θρησκειολόγου του καιρού μας, και του ομότιμου καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γρηγορίου Ζιάκα. Επομένως, η θρησκειολογική θεώρηση βασίζεται σε κείμενα δύο ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι αναμφισβήτητα έχουν σφραγίσει την θρησκειολογία στην Ελλάδα, που είναι βέβαια ένας κλάδος της Θεολογικής επιστήμης. 
Βέβαια κατανοώ ότι και αυτό το επιχείρημα είναι …ασθενές για τους κατεχομένους από ποικίλα φοβικά σύνδρομα, τα οποία ουδόλως επιθυμούν να αποβάλουν. 
Αλλά ας σκεφτούμε σοβαρά. 
Τι σχέση έχει το περίφημο σύγγραμμα «Το Ισλάμ» του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου με τα όσα έχει γράψει κατά καιρούς για το Ισλάμ ο φίλτατος Μητροπολίτης Πειραιώς; Απολύτως καμία! Στην περίπτωση του Αλβανίας μιλάει η επιστήμη, στην περίπτωση του Πειραιώς το θυμικό. Αναρωτιέμαι, όμως. Πόσοι απ’ αυτούς που τρέμουν την θρησκειολογική φύση του μαθήματος έχουν διαβάσει τις μελέτες του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για τις άλλες θρησκείες; Μήπως ο θρησκειολόγος Αλβανίας έχασε την ορθόδοξη ταυτότητά του; Αυτός που δούλεψε σκληρά στην ιεραποστολή και ανέστησε μια ολόκληρη Εκκλησία από τις στάχτες! Άπαγε! 
Εφ’ όσον, λοιπόν, η θεώρηση των άλλων θρησκειών βασίζεται σε κείμενα ελλήνων επιστημόνων, ουδέν πρόβλημα. Αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό πως - επιτέλους - το έργο θρησκειολόγων, όπως του Αλβανίας και του Ζιάκα μπολιάζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Ένα σημαντικό εγχειρίδιο - συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων (Θρησκεία-Ινδουϊσμός-Βουδδισμός-Ισλάμ-Αφρικανικά θρησκεύματα-Μυστικισμός κ.ά.) του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυκλοφορήθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Ακρίτας, με τίτλο: Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού. 
Ο Μητροπολίτης Όρους Λιβάνου Γεώργιος, πρωτοπόρος στην υπόθεση του διαθρησκειακού διαλόγου μαζί με τον Αλβανίας Αναστάσιο, έχει πει το περίφημο: αναζητώ παντού τα ίχνη του Χριστού. 
Έτσι, νομίζω, πως θα πρέπει να δούμε το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Σαν μία πορεία στα ίχνη του Χριστού και στα ίχνη του υπερβατικού, μέσα από τη συνολική ανθρώπινη εμπειρία (θεολογία, επιστήμες, γράμματα, τέχνες).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Ανδριόπουλε μην κουράζεστε άλλο.
Η Εκκλησία μας δυστυχώς, μη έχουσα καμία σχέση ούτε με τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά πολύ φοβάμαι πως ούτε και με την ιστορία λειτουργεί αυτοκτονικά. Για αυτό ταυτίστηκε με τον ακραίο φονταμενταλισμό, αδιαφορώντας για τη συντριπτική πλειοψηφία του ποιμνίου της, που κακώς το θεωρούν δεδομένο. Οι Έλληνες ορθόδοξοι ουδεμία σχέση έχουν με τις τη σύγχρονη εκκλησιαστική γραφικότητα.
Σε κάποιους εξ΄αυτών που δίναν συγχαρητήρια στην Εκκλησία της Γεωργίας, επειδή δεν πήγε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για λόγους "αντιοικουμενισμού και αντιπαπισμού" και ας αφιερώσουμε τη θερμή υποδοχή του πάπα Φραγκίσκου από τη Γεωργιανή Εκκλησία.
https://www.youtube.com/watch?v=eGH4K-lu34E
Ο Μακαριώτατος και οι συν αυτώ καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με την εκκλησιαστική τους ταυτότητα, δηλαδή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και να αφήσουν κατά μέρος τα θρησκευτικά, που ούτε δουλεία τους είναι ούτε τα ξέρουν σε τελική ανάλυση. Μιας και κόπτονται για την κατήχηση ας οργανώσουν και κανένα κατηχητικό της προκοπής στις ενορίες, όπως οφείλουν αντί να το ζητούν από το κράτος. Αφού ταυτίστηκαν με τη σοφία της ΠΕΘ, ίσως η επιστημοσύνη της τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν στο ποίμνιο τους τα περί Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και περί ετεροδόξων ...
Οφείλουν επίσης να να διαφυλάττουν το λόγο του Κυρίου. Είναι λόγος Κυρίου τα όσα ακούμε εδώ και καιρό από το το χώρο της Εκκλησίας; Ποτέ ως τώρα δεν πήραν θέση και σ΄αυτά οι κατά τα άλλα φύλακες Θερμοπυλών!!!
Αγαπητοί Ιεράρχες ουδείς δύναται να δουλεύει σε δύο κυρίους και εσείς αφήκατε τα βαρύτερα του νόμου και ασχοληθήκατε με τα κολοκυθόσπορα.
Γιατί θα πρέπει να ανεχτούμε και άλλο την ανευθυνότητα ίσως και την ανικανότητα αν κρίνουμε και από κείμενα που δίνετε στο φως της δημοσιότητας, στα οποία μετά τις πρώτες γραμμές ή κλάψεις ή θα γελάσεις γοερά!!

Αλέξης Αλεξίου είπε...

Δίκιο έχεις, αγαπητέ Παναγιώτη. Μακάρι να εισακουσθούν οι νηφάλιες και εύστοχες θέσεις σου.

Related Posts with Thumbnails