Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟ


«Μακάριος ον εξελέξω και προσελάβου, Κύριε». 
Με βαθύτατη θλίψη, αλλά και καύχηση “εν Κυρίω”, αποχαιρετούμε σήμερα τον έναν από τους κορυφαίους Ορθοδόξους Ιεράρχες, τον φωτισμένο και δυναμικό Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κυρόν Ιγνάτιον Δ΄. 
Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίζω από το 1960. Συνδεθήκαμε πνευματικά, στα πλαίσια της Διεθνούς Οργανώσεως Ορθοδόξου Νεολαίας “Σύνδεσμος”, εδώ κοντά, στη Βηρυτό (1961). Εννέα χρόνια μεγαλύτερος μου, εντυπωσίαζε και ενέπνεε με την ευγενική προσωπικότητά του, την έξοχη θεολογική κατάρτιση, την καλοσύνη του προς εμάς τους νεωτέρους και στα επόμενα χρόνια, σε πολλές συναντήσεις στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, όπου εκπροσώπησε την Ορθοδοξία με τον πιο σοβαρό, δυναμικό και πειστικό τρόπο. 
Όσοι τον γνωρίσαμε, θα θυμόμαστε το κριτικό πνεύμα του, τη διορατική του σοφία, τις διοικητικές του ικανότητες και την ακτινοβολία της παρουσίας του. 
Έζησε και εποίμανε την Εκκλησία της Αντιοχείας μέσα στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου, σε περίοδο φοβερών αναταράξεων που κορυφώνονται στις μέρες μας, με εκπληκτική σύνεση, ήρεμη αποφασιστικότητα και αγιοπνευματική πνοή. Με εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και ιστορικά επιτεύγματα - όπως το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ - οδήγησε το Πατριαρχείο της Αντιοχείας σε νέα άνθηση. Διακόνησε την Εκκλησία με ακλόνητη πίστη, στον ρυθμό των Μακαρισμών: Με ανεπιτήδευτη απλότητα, γενναιόδωρη αγάπη, καθαρότητα καρδιάς, δίψα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. 
Το ενδιαφέρον του όμως δεν περιοριζόταν στον εκλεκτό λαό του Πατριαρχείου της Αντιοχείας. Η φροντίδα του επεκτεινόταν γενικότερα στη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Οικουμένη, στην προσέγγιση των χριστιανών, τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, τη στερέωση της παγκόσμιας ειρήνης. Μένοντας βαθιά πιστός στην Ορθόδοξη Παράδοση, ήταν σε θέση να ανοίγεται άφοβα στον σύγχρονο κόσμο, να τον κατανοεί και να αγωνίζεται για τη μεταμόρφωσή του με τη δύναμη του Σταυρού μέσα στο φως της Αναστάσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος με τον διακεκριμένο ιεράρχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας Μητροπολίτη Όρους Λιβάνου Γεώργιο 

«Θάνατος τοις ορθώς βεβιωκόσι, μετάστασίς εστιν επί τα βελτίω, και αποδημία προς τα αμείνω, και δρόμος επί τους στεφάνους», υπενθυμίζει διαχρονικά ο εξ Αντιοχείας μέγας Πατήρ της Εκκλησίας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αυτό ασφαλώς ισχύει και για τον μακαριστό πολυσέβαστο και πεφιλημένο αδελφό εν Κυρίω Πατριάρχη Ιγνάτιο. 
Θα παραμείνει στην ιστορία, όχι μόνο του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά γενικότερα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπόδειγμα πνευματικού ηγέτου, που θα εμπνέει και θα δείχνει τον δρόμο σε όσους προσπαθούν να ζήσουν με συνέπεια τη δυναμική της ορθοδόξου παραδόσεως στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος ποθεί γνήσια αγάπη, πνευματικό κάλλος και αστείρευτη δημιουργικότητα. 
Αιωνία αυτού η μνήμη!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδρεφέ Παναγιώτη,
από τον επικήδειο λόγο του Αλβανίας Αναστάσιου, λείπει το Πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Ο λόγος του είναι ανθρωποκεντρικός, όχι Χριστοκεντρικός. Συνεπώς ούτε Ορθόδοξος λόγος μπορεί να λέγεται.

Μόνο η πραγματική συμμετοχή στο αναστημένο Σώμα του Λόγου μπορεί να κάνει τον λόγο μας Χριστοκεντρικό, δηλαδή Ορθόδοξον.

Ανώνυμος είπε...

Απο ανθρωπινης πλευρας που μπορουμε να εχουμε μια καποια κριση ο Αλβανιας Αναστασιος ειναι κορυφαια μορφη της Ορθοδοξιας . Εκανε ιεραποστολη στην Αφρικη που οπωσδηποτε εχει μεγαλο κοπο και κινδυνους και το κυριοτερο οταν εξελεγη Αρχιεπισκοπος Αλβανιας πηγε . Δεν προφασιστηκε ηλικια , αρρωστιες η κατι αλλο για να μεινει στην ασφαλεια της Ελλαδας . Και μετα την θυελα του καθεστωτος Χοντζα και Ραμιζ Αλια ο αρχιεπισκοπικος θρονος Αλβανιας μαλλον ηταν καρεκλα με καρφια . Τωρα απο οσο ειναι δυνατον να ξερουμε τον αγαπανε οι περισοτεροι Αλβανοι ειτε ορθοδοξοι ειτε καθολικοι ειτε μουσουλμανοι ειτε αθεοι . Πως να το κανουμε δειχνει εργο . Και ομως καποιοι εδω βρηκαν οπως διαβασα να τον κατηγορησουν ακομη και για το ονομα του μητροπολιτικου ναου που εχτισε στα Τιρανα . Ειπαν οτι τον ονομασε ναο της Αναστασεως για να θυμιζει το ονομα του . Τι να πει κανεις . Αν θελει καποιος να κατηγορησει και στου Θεου τα εργα βρισκει λαθη . Ο Θεος να τον εχει καλα να εκπροσωπει την ορθοδοξια στην γειτονα χωρα . Για τον μακαριστο Αντιοχειας το 99 τοις 100 ειτε θρησκων ειτε αθρησκων ελληνων πληροφορηθηκαμε ακομη και το πως τον λεγαν την μερα που ανακοινωθηκε η εκδημια του . Το σιγουρο ειναι οτι τα τελευταια 2 χρονια με τον συριακο εμφυλιο και αυτου ο θρονος ειχε γινει μαρτυρικος . Ο Θεος να τον αναπαυσει . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Πρός @A.M

Αδερφέ, η Ορθοδοξία δεν είναι μία από τις πολλές θρησκείες ή ένας ανθρώπινος πολιτισμός όπως την παρουσιάζουν οι προκαθούμενοί της.

Η Ορθοδοξία είναι ένας Θεανθρώπινος οργανισμός.

Ας μη μας ξεγελάνε τα καλά έργα. Ο αντίχριστος θα κάνει πολλά απ'αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Από τη μύγα ξύγκι γυρεύουν να βγάλουν οι διαβόητοι "αντιοικουμενιστές","παραδοσιακοί","¨ομολογητές" ή όπως αλλιώς θέλουν να βαφτίζουν τα κολλήματα τους.Στον επικήδειο του Αντιοχείας βρήκαν πρόσφορο έδαφος να κράξουν την πλέον φωτισμένη ορθόδοξη προσωπικότητα των τελευταίων 20 χρόνων(τουλάχιστον μεταξύ των επισκόπων).Και το πράττουν μάλιστα επικαλούμενοι δήθεν τον θεανθρώπινο χαρακτήρα της Εκκλησίας,τον οποίον έχουν κυριολεκτικά τσαλαπατήσει δημιουργώντας ένα αυταρχικό ιδεολογικό κατασκεύασμα κατ'εικόνα και ομοίωση των συμπλεγμάτων τους..

Ανώνυμος είπε...

Προς 12 η ωρα . Οποιος δεν βλεπει τα εργα αλλα κανει δικη προθεσεων δεν ειναι απλως αχριστιανος αλλα ειναι ατιμος ανθρωπος . Γιατι παιρνει με το ετσι θελω την αρμοδιοτητα του Θεου να κρινει ψυχες . Και οποιος πιστευει οτι φτανει καποιος στην αγιοτητα χωρις να περσαει το σταδιο του καλου ανθρωπου βγαζει ψευτη τον Χριστο αφου ακυρωνει το επι τρια χρονια κυρηγμα του . Γινε πρωτα τιμιος ανθρωπος μετα γινε καλος μετα ακολουθα το ευαγγελιο και μετα φτανεις στην αοριστη εννοια της θεωσης . Οχι να κανουμε δικη προθεσεων και ταυτοχρονα να φαντασιωνομαστε οτι βλεπουμε το ακτιστο φως . Ξερεις ανωνυμε των 12 ποια ειναι η μεγαλυτερη αιρεση ; Να βγαζουμε ψευτη τον Χριστο . Καληνυχτα . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά αύριο ή το πολύ μέχρι τις 21/12, θα γίνει η συντέλεια του κόσμου. Εκεί λοιπόν στο παράδεισο που θα πάτε όλοι, θα έχετε απεριόριστο χρόνο να τσακώνεστε για το ποιός είναι πιο ορθόδοξος από τον άλλον. Είναι δε σίγουρο ότι θα πάτε όλοι στον παράδεισο επειδή ο Θεός σας χρειάζεται για ατραξιόν για να διασκεδάζει.

Ανώνυμος είπε...

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει νομίζω. Αφησαν την κριτική στον Βαρθολομαιο και έπιασαν στο ρυπαρο στόμα τους τον Αναστασιο. Αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Δημήτρης είπε...

Mην αγχώνεστε και πολύ, έτσι κι αλλιώς χωρίς εχθρό δεν μπορούν να ισορροπήσουν
Δεν τους ενδιαφέρει τόσο ο Χριστός όσο ο αντίχριστος
Κρίμα

Ανώνυμος είπε...

προς ΑΜ"... και μετα φτανεις στην αοριστη εννοια της θεωσης..."

Μπραβο ρε ΑΜ επιτελους λεει και καποιος κατι απ αυτα που λεω

Βλεπεις ο Αναστασιος ξεγδαρθηκε σε Αφρικες κλπ με ελονοσιες κλπ και δεν τους αρεσει.
Αυτα για οσους προσχηματικα εκαναν το καθ ομοιωση Θεωση και μετα αναχωρητικο-ησυχαστικη Θεομανια ειναι λιγο ακαταληπτα.

Γι τον κυριο παλι που εσπευσε να μιλησει οτι ειναι ανθρωποκεντρικος ο λογος
το ξαναλεμε για αλλη μια φορα
ειμαστε Χριστιανοι ΟΧΙ Χριστομανεις πρεπει λιγο να το καταλαβουν αυτο αλλα δεν αφηνει η θρησκοληψια.

Τελος βλεπω σιγα σιγα παλι καποιοι επανασχολουνται με τον αντιχριστο κλπ τα χουγια δεν κοβονται αλλα κοιταξε γραψ τους κατι οτι περασε η μοδα τωρα περι αντιχριστου , τωρα παιζουν αλλα "θεωσεις και νοερες προσευχες" και "μεταμορφωση παθων ", και ευσεβιστικο- αντιοικουμενικα απο την αλλη, ειναι λιγο εκτος κλιματος "ορθοδοξιας" ο κυριος. Πεσ του

Αγαπητε χαιρετε

Ανώνυμος είπε...

Προς 9:34

.. και κατα τους αγιους πατερας παντα..οπως λενε

αν γνωριζεις την ωρα παντως πες μας κι αυτην γιατι θελω να παω σε μια ρωσιδα για "γιογκα" (ως νεοεποχιτης υλοφρων ηδονοθηρας) θα προλαβω???

Ανώνυμος είπε...

Προς σχολιαστη των 12 . Αν ειπα καμια κουβεντα παραπανω στο σχολιο των 2 και 37 πμ σορρυ . Το ατιμο το πληκτρολογιο σε κανει καμια φορα να νομιζεις οτι εισαι κατι . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Πρός εκείνους που "πειράχτηκαν".

Aδερφοί, γιατί τόσος θόρυβος; Μία διαπίστωση κάναμε, δίχως να κρίνουμε ή να καταδικάσουμε το πρόσωπο και τα καλά έργα του Δεσπότη μας.

Συνήθως, ο κοινός εχθρός θορυβείται όταν εμφανίζεται η αλήθεια. Και προσπαθώντας να κρυφτεί, άθελά του αποκαλύπτεται.

Δεν έχει σημασία αν ανήκουμε στόν κλήρο ή στόν λαό, αν δεν υπερβούμε το πρόβλημα του θανάτου, δεν κάναμε τίποτα.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Απο 11¨44
Γεια σου ρε Πελεκανε .. υγιαινε ορθοδοξως!

Related Posts with Thumbnails