Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ - ASTOR PIAZZOLLA: ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΤΑΝΓΚΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο θρύλος του Αργεντίνικου τάνγκο Astor Piazzolla πέθανε σαν σήμερα, πριν 32 χρόνια: 4 Ιουλίου 1992. 
Με αφορμή αυτή την επέτειο ας δούμε την σχέση του Piazzolla με τον δικό μας Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος δήλωνε κορυφαίος θαυμαστής του. Η σχέση τους συντελέστηκε επί σκηνής ήδη από τη δεκαετία του 1980. 
Αλλά ας αρχίσουμε από το ...τέλος. 
Τον Ιούλιο του 1990 ο Μάνος Χατζιδάκις έδωσε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, που ο ίδιος ίδρυσε και διηύθυνε, δυο ιστορικές συναυλίες, με το ίδιο πρόγραμμα, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας (1 Ιουλίου) και στο Ηρώδειο στην Αθήνα (3 Ιουλίου). 
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονταν έργα τριών ελλήνων συνθετών-οι δύο βασικοί εκπρόσωποι της λεγόμενης Εθνικής Μουσικής Σχολής: Μάριου Βάρβογλη (Αγία Βαρβάρα), Πέτρου Πετρίδη (Βυζαντινή Θυσία) και Μενέλαου Παλλάντιου (Προσευχή στην Ακρόπολη). 
Στο δεύτερο μέρος αυτής της συναυλίας ο Χατζιδάκις συνέπραξε με τον φίλο του, τον μεγάλο Astor Piazzolla, τον συνώνυμο του Αργεντίνικου τάνγκο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνη η βραδιά της 3ης Ιουλίου 1990 στο Ηρώδειο θα ήταν και η τελευταία συναυλία για τον Astor Piazzolla; Έβλεπα επί σκηνής την Ορχήστρα των Χρωμάτων, με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πόντιουμ, και τον Astor Piazzolla να ερμηνεύει τα «Τρία τάνγκο», το «Κονσέρτο για μπαντονεόν και ορχήστρα» και να αποθεώνεται μετά την ερμηνεία του «Adios nonino», που λέγεται ότι έγραψε ως αποχαιρετισμό στον πατέρα του. Παραθέτουμε εδώ ένα ηχητικό ντοκουμέντο: Το "Adios nonino" από την συναυλία στην Πάτρα (1-7-1990). 


Με αυτό το κομμάτι ο Piazzolla αποχαιρέτησε το κοινό του για πάντα, καθώς ένα μήνα αργότερα αρρώστησε βαριά στο Παρίσι και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μπουένος Αϊρες δύο χρόνια αργότερα, στις 4 Ιουλίου 1992. Ήταν μια συναυλία – εμπειρία συγκλονιστική, η οποία ευτυχώς ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό σε δίσκο το 1995, με τον τίτλο "Astor Piazzolla-The last concert". Εν τω μεταξύ είχε ...αναχωρήσει και ο Μάνος Χατζιδάκις (15-6-1994). 
Από την Ορχήστρα των Χρωμάτων κυκλοφόρησε το 1999 ένα cd με μουσικές του Piazzolla υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Ο δίσκος περιλάμβανε το Adios nonino (με τον Χρήστο Ζερμπίνο στο ακορντεόν) και εννέα τραγούδια με την Αλίκη Καγιαλόγλου. 
Φυσικά παρακολούθησα και τις δύο συναυλίες Χατζιδάκι – Piazzolla. 
Στη συναυλία της Πάτρας, μάλιστα, μου υπέγραψαν και οι δύο στο έντυπο πρόγραμμα. Ο Χατζιδάκις με προσωπική αφιέρωση: «Στον πανταχού παρόντα αγαπητότατο Παναγιώτη».


Ο Χατζιδάκις ήταν φίλος και θαυμαστής του Piazzolla. Μας τον σύστησε στην Ελλάδα ήδη από το 1981, όταν τον κάλεσε και έπαιξαν μαζί στον Μουσικό Αύγουστο, που διοργάνωσε ο Χατζιδάκις στο Ηράκλειο της Κρήτης. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε, Χατζιδάκις και Piazzolla παρουσίασαν ακριβώς το πρόγραμμα του 1990 σε Πάτρα και Αθήνα. Τα τρία αυτά έργα που χαρακτηρίζουν απόλυτα το μουσικό ύφος του Piazzola (Τρία τάνγκο, Κοντσέρτο για μπαντονεόν και Αντιός Νονίνο), παίχτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ηράκλειο το 1981. 
Έγραφε ο Μίνως Αργυράκης για εκείνο τον ανεπανάληπτο Αύγουστο: «Σαν τρελός χόρευα τα βράδυα υπό τους ήχους του μπαντονεόν του Πιατσόλα ταγκό…».
Τότε ο Χατζιδάκις είχε καλέσει στο Ηράκλειο και την περίφημη ερμηνεύτρια των τάνγκο και της μιλόγκα Σουζάνα Ρινάλντι, την οποία μας την έφερε και στην Αθήνα, στο θέατρο του Λυκαβηττού, κάπου εκεί γύρω στο ’90. 
Εκείνη την εποχή, στις ραδιοφωνικές εκπομπές του στον ANT1 και στον SKAI, ο Χατζιδάκις έπαιζε μουσικές του Piazzolla και αναφερόταν στο μαγικό τάνγκο, βάζοντας και Σουζάνα Ρινάλντι.


Ακούγοντάς τον θυμόμουν ταυτόχρονα και αυτό που έγραφε στο Τέταρτο τον Ιούνιο του 1985: «Πρέπει να ξεχάσουμε τη μεσοπολεμική "επεξεργασία" του τάνγκο στην Ευρώπη με το αισθηματικό περιεχόμενο και με τη μελοδραματική του φόρτιση από ταινίες του ομιλούντος εκείνου του καιρού, για να ξαναβρούμε το γνήσιο αίσθημα που περιέχει το μοναδικό αυτό είδος μουσικής έκφρασης της Αργεντινής. 
Πρέπει να δείτε έναν νεαρό σπουδαστή της φιλοσοφίας να σιγοψιθυρίζει ή να κινείται ρυθμικά στους ήχους ενός τραγουδιού του Γκαρντέλ για να αντιληφθείτε τη μοναδικότητα ερωτισμού και αντρισμού που εκπέμπει το τάνγκο στη χώρα που το γέννησε. 
Τέλος, πρέπει να θυμηθείτε πως το Μπουένος Άϊρες μοιάζει με το Παρίσι ακριβώς όπως ήταν μετά τον πόλεμο. Κι έτσι θα πάρετε τη γεύση της υγρασίας, του ταμπάκο, των καθεδρικών ναών, της οικογένειας και των μεγάλων προπολεμικών καφενείων, με διανοούμενους και ηλίθια υπερήφανους αξιωματικούς. 
Το τάνγκο είναι ο κόσμος που φεύγει έτσι όπως ήρθε. Με πάθος για να φορέσει μια στολή, να αγαπήσει μια γυναίκα ή ένα παιδί, να ξυριστεί ή να χτενιστεί με επιμέλεια και να πεθάνει δημοσία δαπάνη. 
Κι όλα σε 4/4. Στον ρυθμό του τάνγκο».

 

Στο Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. υπάρχει ειδησεογραφικό θέμα σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Δήμητρας Γκουντούνα για τη συνέντευξη που είχαν δώσει το 1990 ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Α. Πιατσόλα σχετικά με την κοινή τους συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας την 1η Ιουλίου και στη συνέχεια στο Ηρώδειο στις 3 Ιουλίου, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μ. Χατζιδάκι.

Δεξιά χειρόγραφο του Μ. Χατζιδάκι: σχέδιο πρόσκλησης για την συναυλία με τον Piazzola
στο Ηρώδειο - Αρχείο Μαρία Ματέ. 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

"ΠΑΙΔΙΚΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΩΣΤΑ ΤΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ


"Παιδικό" από το λεύκωμα "Τα Νηπενθή" (1994) 
Μουσική: Κώστας Τελάκης 
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης 
Ερμηνεύει η Δάφνη Πανουργιά 


Τώρα ἡ βραδιά, 
γλυκιὰ ποὺ φτάνει, 
θὰ μοῦ γλυκάνει 
καὶ τὴν καρδιά. 

Τ᾿ ἀστέρια ἐκεῖ 
θὰ δῶ, θὰ νιώσω 
οἱ ἄνθρωποι πόσο 
εἶναι κακοί. 

Κλαίοντας θὰ πῶ: 
«Ἄστρα μου, ἀστράκια 
τ᾿ ἄλλα παιδάκια 
θὰ τ᾿ ἀγαπῶ.

»Ἂς μὲ χτυποῦν 
πάντα κι ἀκόμα. 
Θά ῾μαι τὸ χῶμα 
ποὺ τὸ πατοῦν. 

»Ἄστρα, καθὼς 
ἄστρα καὶ κρίνο, 
ἔτσι θὰ γίνω 
τώρα καλός.»


ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΦΥΤΟΥΣΗ ΣΤΟ ΠΙΤΥΟΣ ΧΙΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, στις 8:30 το βράδυ, το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς «Ο Μάκελλος» και την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός παρουσίασαν μια ξεχωριστή  συναυλία, με τον γενικό τίτλο «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», που ήταν ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη τραγουδίστρια, ηθοποιό και συγγραφέα Ζωή Φυτούση, στον τόπο καταγωγής της, το Πιτυός, στη γραφική Μέσα Πλατεία.
Η Ζωή Φυτούση, μια κατ΄ εξοχήν δραματική ηθοποιός και λυρική φωνή, σπούδασε στις δραματικές σχολές του Ελληνικού Ωδείου και του Μιχάλη Κουνελάκη, έζησε την ακμή του ελληνικού κινηματογράφου στο πλάι μεγάλων πρωταγωνιστών, έπαιξε σε όλα τα είδη - από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση - και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ηθοποιούς και συνθέτες. Παράλληλα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά και σταδιοδρόμησε ως συγγραφέας έχοντας εκδώσει 8 βιβλία. 
Η συναυλία περιλάμβανε τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τη χαρακτηριστική κι αισθαντική φωνή της, από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την ευρύτερη δισκογραφία της, από τις συνεργασίες της με συνθέτες όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ποταμιάνος, Άγγελος Σέμπος, Νότης Μαυρουδής κ.ά. 
Το πρόγραμμα ήταν διανθισμένο με αποσπάσματα συνεντεύξεων της και με άλλα αγαπημένα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου που μεσουρανούσαν παράλληλα με τα δικά της. 
Η γεμάτη εκφραστικότητα τραγουδίστρια Δάφνη Πανουργιά ερμήνευσε τις αγαπημένες επιτυχίες και ο δεξιοτέχνης μουσικός Γιάννης Φιλιππουπολίτης τη συνόδευσε στο πιάνο. Την επιμέλεια του προγράμματος και των κειμένων είχε η  Καλλιόπη Λιαδή. 


Δημήτρης Ζαφείρης
Μία ονειρεμένη μελωδική βραδιά, που άφησε την ανάσα της να πνέει με χάρη, στην όμορφη Μέσα Πλατεία στο Πιτυός της Χίου, γοήτευσε το ακροατήριο και σηματοδότησε ουσιαστικά, τη φετινή έναρξη στο 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival, στις 9 το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου, δρόσισε και αναζωογόνησε, την καλοκαιρινή ζωή του φιλόξενου και αυθεντικού χωριού της Χίου, που παρακολούθησε το υπέροχο πρόγραμμα, με πραγματική ευχαρίστηση και πηγαία χαμόγελα, χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια και τραγουδώντας μαζί με τους ερμηνευτές των τραγουδιών, που με την αριστοτεχνική τους απόδοση, απογείωσαν και μάγεψαν το κοινό. 
Ένα πιάνο και μια γυναικεία φωνή αιχμαλώτισαν τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων στη στιγμή... κι όταν άρχισε να τραγουδάει πρίμο-σεκόντο κι ο πιανίστας μαζί με τη σοπράνο, η μουσική πανδαισία, απέκτησε άλλη τόση ομορφιά και χάρη και ενθουσίασε. 


Η Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι, που είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα στους κύκλους της λόγιας μουσικής (έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και πολλά άλλα) και ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης στο πιάνο και στο τραγούδι, που έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης και έχει γράψει μουσική για Ταινίες Μικρού Μήκους και Μουσικοθεατρικές Παραστάσεις, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος της συναυλίας, που έσπευσαν όλοι να τους δουν από κοντά, να τους μιλήσουν και να τους συγχαρούν, όπως και την Ελευθερία Λυκοπάντη που έχει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του συνόλου των εκδηλώσεων και με τη Μούσα Ελληνική και τη ΘΑΛίΑ, είναι ο βασικός διοργανωτής του Φεστιβάλ (που μαζί με τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του, έχει και ένα παράλληλο εκπαιδευτικό μέρος πολύ εποικοδομητικό, με μουσικές διαλέξεις και πρακτική). Συν-διοργανωτές του Φεστιβάλ και των εκδηλώσεών του, που ακολουθούν αυτές τις μέρες, είναι η ALEA III, Πανεπιστήμιο Βοστώνης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου. 
Η μουσική βραδιά είχε τίτλο «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και ήταν Συναυλία-Αφιέρωμα στη Ζωή Φυτούση (με καταγωγή από το Πιτυός). Έγινε μια παρουσίαση των μεγάλων επιτυχιών της, από τις συνεργασίες της με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο Νότης Μαυρουδής κ.α., από το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την ευρύτερη Δισκογραφία της. Το όλο πρόγραμμα που επιμελήθηκε η καλλιτέχνης του λόγου, της έκφρασης, του θεάτρου, των εικαστικών και της μουσικής, Καλλιόπη Λιαδή, διανθίστηκε και με άλλα αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων μας μουσουργών Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου που μεσουρανούσαν παράλληλα με τα τραγούδια της Ζωής Φυτούση. 


Η Καλλιόπη Λιαδή που πλαισίωσε τη συναυλία, με αφηγήσεις σχετικές με τη ζωή και το έργο της Ζωής Φυτούση, αλλά και σχετικές με το μουσικό, καλλιτεχνικό και κινηματογραφικό κλίμα της εποχής, μόλις άρχισε να τραγουδάει (αφού το πρόγραμμα είχε προχωρήσει αρκετά) ομόρφυνε ακόμα περισσότερο τη μουσική βραδιά, αφού συνόδευσε υπέροχα το ντουέτο της Δάφνης Πανουργιά-Γιάννη Φιλιππουπολίτη, με εξαίσιες τριφωνίες. 
Η συγκεκριμένη συναυλία «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», Αφιέρωμα στη Ζωή Φυτούση και τα τραγούδια της, που πραγματοποιήθηκε στο Πιτυός (τόπο καταγωγής της καλλιτέχνιδος)την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, διοργανώθηκε με τη συνεργασία (με τη Μούσα Ελληνική) του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος» και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.- Πιτυός Προορισμός και τη Χορηγία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος». Η Ειρήνη Κριτούλη μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς «Ο Μάκελλος», στον πρόλογο της εκδήλωσης, τόνισε ότι ο σύλλογος με πολλή χαρά στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, γιατί συνάδει με τους σκοπούς του συλλόγου, που είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και η πνευματική ανάταση και καλλιέργεια των ανθρώπων. Επίσης κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί ξανά το Πιτυός, στο Τριήμερο της Γιορτής Κτηνοτροφίας 26, 27 και 28 Ιουλίου, που διοργανώνεται στο χωριό για 5η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό.


Ο Αλέξανδρος Καλογεράς, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival, που πραγματοποιείται στη Χίο από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024, μίλησε κατά την έναρξη της μουσικής βραδιάς και περιέγραψε τη γενική φυσιογνωμία των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεών του, που συνδυάζουν δημιουργία, έρευνα, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, με πλούσιο πρόγραμμα από όλες τις μορφές τέχνης. Είπε ακόμα ότι η συγκεκριμένη συναυλία (όπως και όλες οι άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ) θα αφήσει το θετικό στίγμα του ανεξίτηλο, στους ανθρώπους και στον τόπο που διαδραματίζεται!... 
Πράγματι η συναυλία αυτή, αποδείχθηκε από εκείνες που εμπνέουν μικρούς και μεγάλους και ευαισθητοποιούν κυρίως τα παιδιά και τις νεαρές ηλικίες να ασχοληθούν με τη μουσική και την τέχνη... γιατί άγγιξε τις αισθήσεις και το πνεύμα των παρευρισκομένων, με τον πιο ευχάριστο μελωδικό τρόπο!!!...


Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σε ανάρτησή του στα social media, ο απερχόμενος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε: "Μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια ως εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλες πλειοψηφίες, μόνος Έλληνας και μόνος από την Αριστερά και τρεις θητείες ως ευρωβουλευτής (2004-2009, 2014-2019, 2019-2024), αποχωρώ από την ενεργό πολιτική. Θα συνεχίσω, μακριά από αιρετά αξιώματα, να υπηρετώ τις ίδιες αξίες ως ενεργός πολίτης".
 

Στην έβδομη διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», μια παραγωγή της ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος μας ήταν - πριν τρία χρόνια (Μάρτιος 2021) -  ο ενορίτης του Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού, Δημήτρης Παπαδημούλης, τότε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην συνέντευξη του αυτή μας μίλησε για την προσωπική του πορεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης, στην αντιμετώπιση σύγχρονων κρίσεων, όπως η οικονομική και το προσφυγικό. 
Επίσης, αναφέρθηκε σε εκκλησιαστικές προσωπικότητες του καιρού μας (Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας), αλλά και στην ενορία του, στον Άγιο Γεώργιο Ν. Ψυχικού. 
Ανάμεσα στα πολλά που μας είπε τότε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ήταν και η προαναγγελία της αποχώρησής του από το Ευρωκοινοβούλιο (δεν θα διεκδικούσε νέα θητεία), κάτι που έγινε τώρα. 

    

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ήπειρο. Τελείωσε τη Βαρβάκειο και σπούδασε στο Ε.Μ.Π.. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004). Οργανώθηκε στην Αριστερά από τα 18 του («Ρήγας Φεραίος»- ΚΚΕ Εσωτερικού-ΕΑΡ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ). Εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής το 2004. Το 2009 διακρίθηκε ως ένας από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές στο σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2009 και το 2012. Στις 25 Μαΐου 2014 επανεκλέχθηκε Ευρωβουλευτής.
Την 1η Ιουλίου 2014 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις ευρωεκλογές του 2019 επανεξελέγη Ευρωβουλευτής για τρίτη φορά.


Τα «Νομοκανονικά» περί εκκλησιαστικής περιουσίας Ελλάδος και Κύπρου


* Η συγκριτική θεώρηση των διαφορετικών νομικών καθεστώτων στις Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος στο νέο τεύχος της Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου 
Του Χάρη Ανδρεόπουλου* 
Με αφιέρωμα στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου με θέμα «Η Εκκλησιαστική περιουσία στις Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος: Συγκριτική θεώρηση» κυκλοφορήθηκε το νέο τεύχος (1/2024) της εξαμηνιαίας Επιθεωρήσεως Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (τα) «Νομοκανονικά». 
Η Ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυστοστόμου Β΄ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Κυπριακή πρωτεύουσα με κεντρικό θεματικό άξονα τη συγκριτική θεώρηση ενός μείζονος ζητήματος, εκείνου της εκκλησιαστικής περιουσίας στο σύνολό της, μεταξύ δύο ομοδόξων και ομογλώσσων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες, όμως, διαφέρουν ριζικά στο εσωτερικό τους δίκαιο, όπως και στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς ενεργούν εντός διαφορετικών συστημάτων σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. 
Το τεύχος προλογίζει ο ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Κονιδάρης, του οποίου η δημοσιευομένη εναρκτήρια ομιλία, με θέμα «Η εκκλησιαστική περιουσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Απόπειρα περιθριγκώσεως μιας αχανούς θεματικής», αποτελεί το προοίμιο των επιστημονικών παρεμβάσεων της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας ειδικοί επιστήμονες του Εκκλησιαστικού Δικαίου, νομικοί, θεολόγοι και αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Κύπρου εξέτασαν συγκριτικά σειρά επιμέρους θεματικών.
ΜΕΛΕΤΕΣ 
Συγκεκριμένα, σε αντίστοιχες συνεδρίες αναλύθηκαν οι ακόλουθες ενότητες με τις σχετικές εισηγήσεις (οι οποίες και καταχωρίζονται στην ύλη του περιοδικού): 
- «Δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στη Εκκλησιαστική περιουσία»: Γεωρ. Ιατρού, Δρ. Νομικής, δικηγόρος, για την περίπτωση της Ελλάδος, Αχ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Λευκωσίας, για την περίπτωση της Κύπρου, 
- «Η εσωτερική διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας»: Γεωρ. Ανδρουτσόπουλος, αναπλ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής ΕΚΠΑ για τα εν Ελλάδι, Δημ. Δήμου, Οικονομικός Δ/ντής Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για τα εν Κύπρω, 
- «Η Εκκλησία ως επιχειρηματική οντότητα»: Zωή Kαραμήτρου, Δρ. Ν. - δικηγόρος, ειδική επιστήμων στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη») για την Εκκλησία της Ελλάδος και Κων. Κατσαρός, δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για την οικεία Εκκλησία, 
- «Μισθοδοσία του κλήρου»: Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τρομπούκης, Ε.ΔΙ.Π. Νομικής Αθηνών (για τον κλήρο της Ελλάδος) και Ιωαν. Χαριλάου, Διευθυντής Εκκλησιαστικού Ταμείου Κύπρου (για τον κλήρο της μεγαλονήσου), 
- «Δικαίωμα ιδιωτικής ιδιοκτησίας και ρυθμίσεις για την περιουσία κληρικών/μοναχών»: Aθ. Κόντης, Δρ. Ν., δικηγόρος (για τα εν Ελλάδι), Ιωαν. Καστανάς, Δρ. Ν, διδάσκων στη Νομική Λευκωσίας (για τα εν Κύπρω), και, τέλος, 
- “Φορολογική μεταχείριση της Εκκλησίας»: Θεοδ. Τσιβόλας, Δρ. Ν., δικηγόρος (για Ελλάδα), Θεογνωσία Κούσπη, Δρ. Ν., διδάσκουσα στη Νομική Λευκωσίας (για Κύπρο). 
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 
Στο νέο τεύχος παρουσιάζονται και αναλύονται σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που άπτονται ζητημάτων εκκλησιαστικής και ευρύτερα θρησκευτικής φύσεως, όπως οι αποφάσεις: 
• 1536/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ, Ολομ.) περί του δικαιώματος απαλλαγής από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών μέσω της επικλήσεως λόγων θρησκευτικής συνειδήσεως για μαθητές ετεροδόξους, αλλοθρήσκους, αθρήσκους, αθέους και αγνωστικιστές, δια της οποίας εκρίθη νόμιμη η αίτηση απαλλαγής - καθώς και η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων – προβλεπομένης για τους απαλλασσομένους μαθητές της θεσπίσεως και οργανώσεως, υπό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, «ισότιμου εναλλακτικού μαθήματος συναφούς περιεχομένου» (ΣτΕ, 1478/2022, Ολομ.). [ανάλυση – σχολιασμός υπό Μιχ. Τσαπόγα, Διδάκτορος Νομικής – δικηγόρου, Ειδικού Επιστήμονα στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» και Ελένης Παλιούρα, δικηγόρου, Μ.Sc. και υποψ. Δρος Εκκλησιαστικού Δικαίου], 
• 2137/2023 του ΣτΕ (Ολομ.) δια της οποίας εκρίθησαν ως ανεκτά κατά το Σύνταγμα, υπό προϋποθέσεις, μέτρα που συνιστούν σοβαρή επέμβαση στη θρησκευτική ελευθερία σε κατάσταση υγειονομικής κρίσεως. Πρόκειται για τη “νομολογία της πανδημίας” (κορωνοϊού / covid-19) που περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές κρίσεις, τόσο εξ επόψεως δικονομίας, όσο και ουσίας, τις οποίες επισημαίνει και αναλύει σε εκτενές σχόλιό του ο κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, αναπλ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, 
• 589/2023 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς (Τμ. 2ο) με την οποία στην κατηγορία των εκτός συναλλαγής (res extra commercium) πραγμάτων θείου δικαίου (res divini iuris) των εξυπηρετούντων θρησκευτικούς σκοπούς κατατάσσονται και οι ιδιόκτητοι ναοί που ανήκουν στο σωματείο των ΓΟΧ («Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών», των λεγομένων “παλαιοημερολογιτών”) [ανάλυση – σχολιασμός υπό Δημ. Κρεμπενιού, Δρος Ν. – δικηγόρου). Για το ίδιο θέμα, αναφορικώς, με τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, η υπ. αριθμ. 3567/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, στην οποία επιπροσθέτως, ορίζεται ότι οι αγνώστου ιδιοκτήτου ναοί και τα παρεκκλήσια ελλείψει νομίμου τίτλου ανήκουν στη κυριότητα του οικείου εκκλησιαστικού νομικού προσώπου και συγκεκριμένα στον πλησιέστερο ενοριακό ναό (ανάλυση-σχολιασμός υπό Ευαγ. Παπαηλία, Μ. Sc. Εκκλησιαστικού Δικαίου – δικηγόρου), 
• 60/2023 του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αφορώσα σε περίπτωση διαφωνίας γονέων ως προς την επιλογή ονόματος και τόπου βαπτίσεως του ανηλίκου τέκνου τους, καθοριζομένων αμφοτέρων υπό του δικαστηρίου με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου, 
• 6170/2023 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία τα προ του Ν. 4301/2014 υφιστάμενα καθιδρύματα της (Ρωμαιο-) Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αναγνωρίζονται αυτοδικαίως ως ίδια θρησκευτικά νομικά πρόσωπα, η λειτουργία των οποίων διέπεται από το Κανονικό Δίκαιο της εν λόγω Εκκλησίας (Codex Iuris Canonici), συνεπεία δε τούτων ο κάθε, εν Ελλάδι, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποκτά δικαίωμα εκπροσωπήσεως με μόνο το διορισμό του κατά το Δίκαιο αυτό (ανάλυση – σχολιασμός υπό Ζωής Καραμήτρου, δικηγόρου, Δρος Ν., Ειδικής Επιστήμονος στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»). 
Τέλος, δημοσιεύεται η υπ. αριθμ 140/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων η οποία που αφορά στα κριτήρια για την επιλογή θρησκεύματος ανηλίκου σε περίπτωση διαφωνίας των αλλοθρήσκων γονέων του (ανάλυση-σχολιασμός υπό Γεωργίου Ζιαζοπούλου, Μ. Sc. Εκκλησιαστικού Δικαίου – δικηγόρου).
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 
Στη στήλη των Βιβλιoκρισιών του παρόντος τεύχους δημοσιεύονται οι ακόλουθες βιβλιοπαρουσιάσεις: * του καθ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη για το βιβλίο του Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου (Μεϊμάρη) [του και καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης], «Η αναδιοργάνωσις της Γεροντικής Μητροπόλεως Εφέσου. Το Εφεσιακόν ή Κυδωνιακόν Μητροπολιτικόν Ζήτημα (1905-1908)», Θεσσαλονίκη: Εκδ. οίκος Κ. & Μ. Σταμούλη, 2023, σσ. 364) και 
* του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Σαββάτου) [του και καθηγητού στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Δογμάτων και Συμβολική», της Θεολογικής του ΕΚΠΑ], για το βιβλίο του αναπλ. καθηγητή της Δογματικής στην ίδια Σχολή, κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου «Θεολογία και Νεωτερικότητα. Δοκίμια για τη συνάντηση της Ορθόδοξης Θεολογίας με τον σύγχρονο κόσμο»: Aθήνα, Εκδ. Αρμός, 2023, σσ. 610, 
* Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (http://www.etekkad.gr), διευθύνονται υπό του ομ. καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών και Προέδρου της Εταιρείας κ. Ιωαν. Μ. Κονιδάρη, εκδίδονται από τις ευφήμως γνωστές εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. (https://www.sakkoulas.gr) και κυκλοφορούν Νοέμβριο/Δεκέμβριο και Μάϊο/Ιούνιο κάθε έτους. 
Απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε ερευνητές επιστήμονες από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικούς, κοινωνιολόγους, κ.λ.π.) οι οποίοι είτε εντρυφούν στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων, είτε ασχολούνται με θέματα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και δη της νεότερης. Εκδίδονται ανελλιπώς από τον Μάιο του 2002 και ήλθαν να καλύψουν την απουσία, που είχε από ικανού χρόνου καταστεί ευκρινώς ορατή, μιας περιοδικής εκδόσεως, η οποία να προάγει την επιστήμη στα ζητήματα του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας. 
* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr), μέλος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου. Υπηρετεί στη Β/θμια Εκπ/ση ως Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων.
Related Posts with Thumbnails