Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Προσέγγιση στη ζωγραφική του Αντώνη Παπαγεωργίου

Αντώνης Παπαγεωργίου, "Οικογένεια", ακρυλικό, 80x110

«Αγγελικό και μαύρο φως» 
Προσέγγιση στη ζωγραφική του Αντώνη Παπαγεωργίου 

Νυχτώνει. 
Ποιός θ’ αναστήσει τα οράματα; 
Στα όνειρα, 
ποιά μουσική θα επενδύσει; 
Η Ζωγραφική, τέχνη του βλέμματος και της φαντασίας, ως ενόραση, φως και πνεύμα, αισθητών και νοητών, απεικονίζει το όραμα του δημιουργού σε ύλη και μορφή και με την αισθητική του χρώματος, υποβάλλει την ποιητική θέαση του κόσμου. 
Ο Αντώνης Παπαγεωργίου, υπηρετεί τη ζωγραφική με σεμνότητα, μαθαίνοντας τα μυστικά της και ομνύοντας στα μηνύματά της. Μέσω των σχημάτων και χρωμάτων, εκφράζει τα συναισθήματά του για ό,τι ονειρεύεται. Έχοντας αφομοιώσει δημιουργικά τα σύγχρονα ρεύματα, ερευνά και πειραματίζεται, διαμορφώνοντας εν προόδω το προσωπικό ύφος του. Τα έργα του, θίγουν με τρόπο υπαινικτικό τη «δυσφορία της μετανεωτερικότητας»,1 καλώντας μας σε αναστοχασμό για ό,τι διακυβεύεται. Με υποκειμενική θεώρηση, αποδίδει με τρόπο αφαιρετικό, το διαφεύγον και το ανείπωτο, με το λευκό και το μαύρο, ως θέση-αντίθεση, ως σύνθεση μορφής και περιεχομένου, ως «αγγελικό και μαύρο φως».2
Μετουσιώνοντας ό,τι φαντάστηκε ο νους και ένιωσε η ψυχή, καταθέτει αισθαντικά την μαρτυρία του, ως αίτημα επικοινωνίας, σαν «νεύμα από απέναντι».3 Επιλέγει τα δύσβατα μονοπάτια της αναζήτησης, εκεί όπου σμίγει τ’ όνειρο με το σκοπό της δημιουργίας, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα για την εναγώνια μοναχική πορεία. Εκεί, όπου η νεότης με το έρμα της, καταφάσκει στη ζωή, κατανικώντας της εποχής τη βία. Έτσι, ο δημιουργός, «σαν άλλος αναχωρητής, πυρπολεί τα όνειρα και γεύεται τις συγκινήσεις», δεικνύοντάς μας έναν τρόπο, για να υπερβούμε της ανάγκης το σκοτάδι και με το φως της Τέχνης να οδηγηθούμε, στης Ελευθερίας τον δρόμο. 
Δημήτρης Παπανικολάου, 
μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου 
Σημειώσεις: 
1.Ζύγκμουντ Μπάουμαν. «Η μετανεωτερικότητα και τα δεινά της». Μετάφραση: Γ.Ι. Μπαμπασάκης, σ.49 Ψυχογιός 2002 
2.Γιώργος Σεφέρης. «Ποιήματα»-«Το φως», σ.228. Ίκαρος. 1982 
3.Στέλιος Θ. Μαφρέδας. «Νεύμα από απέναντι»-«Όπλα του άθλου», σ.26. Οι Εκδόσεις των Φίλων. 2017. 

Αντώνης Παπαγεωργίου, "Ατιτλο", μικτή τεχνική, 70x90

Ο Αντώνης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Πάτρα το 2002. Ξεκίνησε ζωγραφική με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου. Από το 2020 σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, με δασκάλους τον Δημήτρη Ζουρούδη και τον Βασίλη Ζωγράφο. Παράλληλα με τις σπουδές του, επικεντρώνεται στο να δημιουργεί και να προσπαθεί να παραθέσει νέες οπτικές στην αντίληψη και την ερμηνεία της τέχνης. Τα έργα του, παρουσιάστηκαν στο «Πολύεδρο» της Πάτρας, από 23 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2023. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails