Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΤΣΙΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" ΣΤΗΝ "ΝΙΚΗ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Πολιτική Παράταξη συνεχιστών τού Καποδίστρια», ήταν ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα, με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Εμμανουήλ Β. Βολουδάκη, με πάτρωνα της όλης κινήσεως τον κληρικό Βασίλειο Βολουδάκη, προϊστάμενο του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου Πευκακίων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Ο κληρικός Βασίλειος Βολουδάκης επανειλημμένως έχει ξεσπαθώσει εναντίον Εκκλησίας και Πολιτείας, με διάφορες αφορμές, θεωρώντας εαυτόν αμύντορα της Ορθοδοξίας και του Έθνους και μιλώντας για μια νέα «χριστιανική αυτοκρατορία». Συντασσόμενος πλήρως με τον Πούτιν στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, μια διαδικτυακή συζήτηση με τον ρώσο Alexander Dugin (εξ απορρήτων σύμβουλο του Πούτιν επί δεκαετία) και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της Αριστεράς, αναβοώντας στο τέλος: «Η ψυχή μας βρίσκεται στη Ρωσία άγρυπνη»! 
Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», το κόμμα που δραστηριοποιήθηκε με τις ευλογίες του κληρικού Βολουδάκη, έλαβε για πρώτη φορά μέρος στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2009, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση με ποσοστό 0,16%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου του 2012 παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά της, με 28.502 ψήφους και 0,45%. Στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε 34.487 ψήφους και ποσοστό 0,60%. Η παράταξη συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 και κατέλαβε τη 12η θέση, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά της, λαμβάνοντας 35.534 ψήφους και ποσοστά της τάξης του 0,65%. Το 2020 το κόμμα ανακοίνωσε την εκλογική του απενεργοποίηση καθώς και την παύση όλων των πολιτικών του δραστηριοτήτων. 
Σύμφωνα με κείμενο του κληρικού Βολουδάκη «η Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» απενεργοποιήθηκε εκλογικά, διότι εφ’ όσον οι εκκλησιαζόμενοι ολοπρόθυμα και με απερίγραπτο φανατισμό ακολούθησαν τα Κυβερνητικά τυραννικά μέτρα και ‘‘γύρισαν την πλάτη’’ ακόμη και στους Ναούς τους, κάνοντας Κατηχητικό τους την Τηλεόραση, εξέλιπε πλέον κάθε ανθρώπινη ελπίδα». 
Εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 η Πολιτική Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» προέβη σε κατηγορηματική δήλωση ότι «δεν υποστηρίζει κανένα από τα υποψήφια κόμματα, όποιο μανδύα, θρησκευτικό ή οτιδήποτε άλλο, και να φέρει». Επομένως, η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με σαφέστατο τρόπο ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει ούτε τη ΝΙΚΗ του Δ. Νατσιού, που έχει θρησκευτικό «μανδύα» και είναι κοντά στην δική της ιδεολογία. 
Αλλά, ο Δημήτρης Νατσιός υπήρξε στέλεχος της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» και μάλλον από εκεί ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία. Φαίνεται, όμως, πως από καιρό είχε στο μυαλό του τη δημιουργία δικού του κόμματος. Εύγλωττη είναι η ανακοίνωση της παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» της 13ης Ιουλίου 2016, που αφορά στον Δ. Νατσιό. Διαβάζουμε: 
«Επειδή πληθαίνουν οι σιγοψυθιρισμοί, κυρίως από θρησκευτικά περιβάλλοντα, διαδίδοντες ότι πρόκειται να δημιουργηθεί νέο πολιτικό κόμμα, στο οποίο θα συμμετέχει και ο αγωνιστής δάσκαλος και μέλος της Παρατάξεώς μας κ. Δημήτρης Νατσιός, πληροφορούμε τους ψηφοφόρους, τους φίλους μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενον τα εξής: 
α) Ο κ. Δημήτρης Νατσιός είναι από ετών μέλος της Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και ουδέποτε εκδήλωσε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια ή αντίθεσή του στην πολιτική της Παρατάξεώς μας ή την επιθυμία του να αποχωρήσει από αυτήν, πράξη ηθικά απαραίτητη, προκειμένου να ενταχθεί ένα μέλος Παρατάξεως σε κάποια άλλη Παράταξη. 
β) Στον κ. Δημήτρη Νατσιό έχει γίνει από ετών και παραμένει ανοικτή η πρόταση της Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», να αναλάβει ως Περιφερειάρχης ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, παρά την μέχρι σήμερα άρνησή του, διότι, όπως ο ίδιος κατ’ επανάληψη μας δήλωσε «δεν επιθυμεί προς το παρόν να ασχοληθεί με την πολιτική ως υποψήφιος». Συνεπώς, οι διαδίδοντες αυτού του είδους τις ανακρίβειες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί αφ' ενός μεν εκθέτουν εαυτούς, αφ' ετέρου σπιλώνουν την αξιοπιστία τρίτων, όπως ο κ. Δημήτρης Νατσιός». 
Όμως, πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ο Νατσιός …απέδρασε, επιβεβαιώνοντας τους …ψιθυρισμούς. Έστειλε το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα: «Αγαπητοί, για να μην καθίσταμαι πρόσκομμα στην κομματική σας παράταξη, δηλώνω ότι δεν επιθυμώ πλέον να είμαι μέλος της και παρακαλώ για την άμεση διαγραφή μου απ' αυτήν. Δημήτρης Νατσιός». 
Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» τον διέγραψε εκφράζοντας την πικρία της γιατί δεν προέβη ο Νατσιός σε παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις του για την πορεία της παράταξης. 
Όποιος δεν ξέρει τον παρεκκλησιαστικό χώρο δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν παρανοϊκές έριδες μεταξύ των – εν πολλοίς – τα ίδια φρονούντων. Απλώς πρέπει κάθε φορά ο καθένας να πλειοδοτεί σε παροξυσμό καταγγελτικού λόγου. Όταν δεν τον κάνει αυτό, καθίσταται εχθρός. Έτσι και τώρα. Ο Δ. Νατσιός είναι ανεπιθύμητος σε μερίδα φανατικών του χώρου γιατί δεν είναι τόσο «μαχητικός» όσο θα έπρεπε ή – όπως λένε – δεν υποστήριξε αρκετά τους υγειονομικούς στον «αντιεμβολιαστικό αγώνα τους». 
Πρόσφατα ο Εμμανουήλ Β. Βολουδάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στον Δ. Νατσιό και την «ΝΙΚΗ», μέσα από διαδικτυακή εκπομπή, αναφερόμενος και στη παλιά σχέση του με την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και λέγοντας ότι "το μόνο που ενδιέφερε τον Νατσιό ήταν η αρχηγία". Επίσης, ο Βολουδάκης έθεσε ευθέως το ερώτημα για το ποιοι χρηματοδοτούν το κόμμα του Νατσιού. 
Πάντως, είναι ενθαρρυντικό ότι κάθε μέρα έχουμε μια επίσημη δήλωση από τον εκκλησιαστικό χώρο «αποκήρυξης» της «ΝΙΚΗΣ» του Δημήτρη Νατσιού. Όλοι αποστασιοποιούνται. Ακόμα και η Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, που είχε ακουστεί πολύ ότι υποστηρίζει τη «ΝΙΚΗ», κυρίως λόγω του ότι ο αδελφός του ηγουμένου της Μονής Νικόδημου είναι υποψήφιος βουλευτής με το εν λόγω κόμμα, διαψεύδει μέσω των δικηγόρων της (30-5-2023) σχετικά δημοσιεύματα και δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος, είναι «ευπρόσδεκτος στην Ιερά Μονή Φιλοθέου». 
Επομένως, διαμορφώνεται ένα σκηνικό δημόσιας αποκήρυξης της «ΝΙΚΗΣ» από τον εκκλησιαστικό χώρο (Μητροπόλεις, Μονές, ακόμα και αδελφότητες όπως Ο ΣΩΤΗΡ), που μέχρι πριν λίγες μέρες έδινε την εντύπωση ότι στηρίζει το νέο κόμμα, το οποίο επιδιώκει την είσοδό του στη Βουλή. Κάτι που απευχόμαστε.


3 σχόλια:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Eυχαριστούμε για τα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ποιες άλλες ανακοινώσεις αποστασιοποίησης έχουν εκδοθεί εκτός από τις δύο Ι.Μονές του Αγίου Όρους;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό. Ευχαριστούμε.
π. Κ.Ι.Κ.

Ανώνυμος είπε...

χαίρετε, δεν κατάλαβα, γιατί απευχόσαστε την είσοδο του κόμματος ΝΙΚΗ στη βουλή.
γιατί αυτή η διάκριση από τα άλλα κόμματα;
δε σας αρέσει η πολυφωνία;
όλοι οι εκκλησιαστικοί κύκλοι δήλωσαν ότι δεν το υποστηρίζουν, ενώ ευκαίρως ακαίρως φωτογραφίζονται και προβάλλουν πριν τις εκλογές τους άλλους πολιτικούς, γιατί δεν αντιδράσατε έτσι και για τους άλλους;
δεν υπάρχει το αίσθημα δικαίου, υπάρχει μεροληψία, τι ακριβώς;

Related Posts with Thumbnails