Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

"Η ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ" ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΧΙΟ


Σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, στις 9 το βράδυ, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά, εδώ στην Χίο, θα λάβει χώρα μια πρωτότυπη παραγωγή του 5ου Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, με τίτλο: «Η Υμνολογία των Ολοκαυτωμάτων». 
Στην εκδήλωση θα ομιλήσουν: 
- Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Μουσικός. 
- Μιχάλης Στρουμπάκης, Εκλ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. 
Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αναφερθεί στην υμνογραφήματα ολοκαυτωμάτων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ύμνοι και ακολουθίες που γράφτηκαν την εποχή εκείνη ή και στις μέρες μας, μετά τις σχετικές αγιοκατατάξεις από την Εκκλησία, προκειμένου να τιμηθούν οι θυσίες των μαρτύρων της πίστεως και του Γένους. 
Ενδεικτικά, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αναφερθεί στις Ακολουθίες: Των 172 Οσιομαρτύρων των εν τη Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης υπό των Τούρκων αναιρεθέντων το 1507, των Πατέρων που μαρτύρησαν στα Στροφάδια περί το 1530, των 179 Πατέρων της Ι. Μονής Παντοκράτορος - Ταώ (Πεντέλης) το 1680, Κρητών ιερομαρτύρων το 1821, των εν Ναούση της Βεροίας νεομαρτύρων (1822) κ.α. 


Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αναφερθεί και σε σημαντικά κείμενα για την σχέση Εκκλησίας και Έθνους του Χιώτη λογίου Γεωργίου Θεοτοκά (1906-1966). 
Ο καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης θα αναφερθεί ειδικά στην Σφαγή της Χίου. 
Θα παρουσιάσει Ικετήριο Κανόνα στην Παναγία την Ελεούσα, ποίημα Ανδρέου Μάμουκα, εγκλείστου στην φυλακή μαζί με τον Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα. Επίσης, θα παρουσιάσει Κανόνα Νεκρώσιμο, ψαλλόμενο «ὑπὲρ πάντων τῶν ἐν τῆ ἁλώσει τῆς Ἑλλάδος τελευτησάντων», ποίημα Ανθίμου Ιερομονάχου Χίου Πουλάκη. 
Στη συνέχεια, ο Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Κώστα Γανιάρη, θα αποδώσει, για πρώτη φορά, αποσπάσματα από τους δύο αυτούς Κανόνες, όπως τους τόνισε μουσικά ο καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης. 


Η εκδήλωση αυτή αποκτά μιαν ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά την πρόσφατη αγιοκατάταξη, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, των εν έτει 1822 μαρτυρησάντων, κατά την σφαγή της Χίου, Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος και των συν αυτώ αναιρεθέντων κληρικών, μοναχών και λαϊκών. 
Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, θα μεταδοθεί ζωντανά από το politischios.gr
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails