Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Πέθανε ο Αντιοχειανός θεολόγος Habib Lavant (1940-2020)


Πέθανε χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, ο Αντιοχειανός θεολόγος Habib Lavant, ο οποίος σταδιοδρόμησε στην Ελλάδα. 
Ο Habib Lavant συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου της Συρίας, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Παύλο Yazιji και τον Συροϊακωβίτη Ιωάννη Ibrahim, που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, στην Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από την απαγωγή και εξαφάνισή τους. 
Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν, επίσης, ο Λιβανέζος θεολόγος και μεταφραστής Roni Bou Saba και ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Ο Habib Lavant γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας το 1940. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, στην οποία και δίδαξε, στη συνέχεια, ως καθηγητής. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα όπου ως καθηγητής θεολόγος και φιλόλογος δίδαξε επί σειρά ετών στην Μέση Εκπαίδευση, υπηρετώντας και ως Λυκειάρχης. Δίδαξε, επίσης, ελληνική γλώσσα στην Σχολή Ικάρων και στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής H. Lavant είχε προσωπική γνωριμία και φιλία με τον απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, τον οποίο είχε συναντήσει στην Αθήνα λίγες μέρες πριν την απαγωγή του. Μάλιστα, ο H. Lavant είναι ο άνθρωπος στον οποίο έστειλε γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα (sms), ο Χαλεπίου Παύλος, λίγα λεπτά μετά την απαγωγή του. Έκτοτε χάθηκε κάθε ίχνος του.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο της εκδήλωσης, στη μνήμη του Habib Lavant. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails