Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΥ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο επαίσχυντος αφορισμός του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, από τον μητροπολίτη πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, αντανακλά – δυστυχώς - σε ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος.
Αλλά την πρώτη και κύρια ευθύνη για το απαράδεκτο αυτό γεγονός φέρει ο διάδοχος του Αμβροσίου, μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας (όπως φαίνεται μόνο κατ’ όνομα) Ιερώνυμος.
Αυτός ήξερε τι επρόκειτο να κάνει ο «γέροντάς» του. Εν γνώσει του λοιπόν και με την κανονική άδειά του, όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα, λειτούργησε ο πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αίγιο, απ’ όπου εξαπέλυσε τον αφορισμό.
Η πράξη του Αμβροσίου έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό κι αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τον Καλαβρύτων Ιερώνυμο, ο οποίος από την  στιγμή που δεν αποδοκίμασε την πράξη του προκατόχου του, σημαίνει ότι την αποδέχεται κι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο.
Όμως, ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος φέρει ακέραιη την ευθύνη και για τα ακολουθούντα καμώματα του πρ. Καλαβρύτων. Και εξηγούμαι: 
- Συνυπογράφει την δήλωση του γέροντά του, αφού δεν διαφοροποιείται, ότι το περιεχόμενο του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου της 17ης Μαΐου, «είναι ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟ!». Το νέο, λοιπόν, μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος, δέχεται πως η Ι. Σύνοδος, στην οποία ανήκει, εξέδωσε «ψευδέστατο» (sic) ανακοινωθέν.
- Συμφωνεί με τα όσα έγραψε ο «γέροντας» του για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τα οποία είναι πολύ βαριά: «Η τοποθέτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, σε δημοσιογράφο της Καλαμάτας, όταν τον ερώτησε για τον αφορισμό ότι "Έχουμε να συζητήσουμε σοβαρά πράγματα, όχι να γελάμε μεταξύ μας" επαναλαμβάνω, ότι η τοποθέτηση αυτή είναι για  κλάμματα! Εάν η Εκκλησία της Ελλάδος έχει  στους κόλπους Της όχι μόνο τόσο αφιλάδελφους, αλλά και τόσο επιπόλαιους Αρχιερείς, να τους χαίρεται! Εάν δε και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ανάμεσά της τέτοιους  Καθηγητές αθεολόγητους, σαν τον προαναφερθέντα "Αδελφό" Μητροπολίτη, τότε ας δεχθεί τα συλλυπητήρια μας!».
Μπορεί ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος να μην χρεώσει αυτούς τους βαρύτατους λόγους στον Καλαβρύτων Ιερώνυμο, αλλά η πραγματικότητα είναι πως τους χρεώνεται ολάκερους και αυτός!
Ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος είναι υπεύθυνος και για την εκβιαστική επιστολή του προκατόχου του προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην οποία ως ...χωροφύλακας γράφει, μεταξύ άλλων: «Σᾶς παρέχω προθεσμίαν ἕως καί τοῦ Σαββάτου 16ης Μαΐου τρ. ἔτους, προκειμένου νά προβῆτε  εἰς τήν αἰτουμένην ΔΗΛΩΣΙΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ καί Σᾶς προειδοποιῶ, ὅτι, ἐάν μέχρι τῆς ἡμέρας ταύτης  δέν διορθώσετε τό συντελεσθέν ἔγκλημα κατά τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν Πίστεως, τήν ἑπομένην ἡμέραν θά ἀναγκασθῶ νά Σᾶς ἀποκηρύξω καί νά Σᾶς ἀφορίσω, ἀπαγγέλλων δημοσίως ἐπ΄ Ἐκκλησίᾳ τόν Μεγάλον Ἀφορισμόν διά τήν σημειωθεῖσαν προδοσίαν τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί τήν εἰσαγωγήν δαιμονικών θεωριῶν περί τοῦ Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας, δηλ. τῆς Θείας Κοινωνίας. Ἐπαναλαμβάνω, ὅτι τόν Μεγάλον Ἀφορισμόν, ἐάν χρειασθῇ, θά ἀναγνώσω ἐπ’ Ἐκκλησίᾳ  μετά τήν ἐκπνοήν τῆς δοθείσης προθεσμίας.»
Εν ποία εξουσία εποίησε όλα τα παραπάνω – και πολλά ακόμα – ο πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος; Μα με την εξουσία που του έδωσε πλουσιοπάροχα ο διάδοχός του Ιερώνυμος, η κύρια πληγή του κακού.
Αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει σιωπώντας εξακολουθητικά ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος, είναι οικτρά γελασμένος. Τώρα ή αύριο η παραίτηση γι’ αυτόν είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails