Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη), τέθηκε προς προσκύνησιν υπό των πιστών τεμάχιο της αφθάρτου καρδίας του νεοφανούς Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδοράχης Φλωρίνης στην οποία και φυλάσσεται. 
Αυτόματα μου γεννήθηκε η απορία: Πώς έφτασε ένα τέτοιο λείψανο από την Κριμαία στην Φλώρινα; Ξέρουμε από τον βίο του Αγίου ότι στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε στην Κριμαία η ανακομιδή των λειψάνων του, που τέθηκαν για λαϊκό προσκύνημα στο ναό του κοιμητηρίου, αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πάντων. Ανάμεσα στα λείψανα του «βρέθηκαν άφθαρτα τα μάτια του, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και η καρδιά του». Τρεις ημέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου 1996, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. 
Πώς, λοιπόν, τεμάχιο της αφθάρτου καρδίας του Αγίου έφτασε στην Μονή της Κλαδοράχης Φλωρίνης;
Τμήμα της καρδιάς του Αγίου Λουκά υπάρχει και στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.
Φαίνεται, όμως πως δεν είναι τα μόνα τεμάχια της «αφθάρτου καρδίας» του Αγίου Λουκά, καθώς τον Απρίλιο του 2018 ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος - ο εν Ελλάδι βιογράφος του Αγίου Λουκά - μετέφερε λείψανα του Αγίου στην Αγγλία, ανάμεσα στα οποία υπήρχε και τμήμα της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου. Ο Αργολίδος Νεκτάριος έλεγε, μάλιστα, πως «η καρδιά του Αγίου Λουκά κτυπά αυτές τις ημέρες στην Αγγλία»! Αυτό το τμήμα της καρδιάς του Αγίου ανήκει στην Μητρόπολη Αργολίδος, αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, δηλαδή το «διαχειρίζεται» ο μητροπολίτης Νεκτάριος. 
Τώρα διαβάζουμε πως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στην Μητρόπολη Άρτης, ο Αργολίδος Νεκτάριος θα κομίσει την καρδιά του Αγίου Λουκά, προφανώς το τμήμα που κατέχει.
Πώς δύο μέρη στην Ελλάδα – Φλώρινα και Αργολίδα – κατέχουν τμήματα (sic) της «άφθαρτης καρδιάς» του Αγίου Λουκά που φυλάσσεται στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στην Κριμαία σε ειδική λειψανοθήκη μαζί με τα υπόλοιπα λείψανα του Αγίου; 
Ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος είναι, δυστυχώς, ο κύριος υπεύθυνος όλης αυτής της εκτροπής. Από την πολλή του ευλάβεια (;) για τον Άγιο, τον «κατάντησε» ένα μαγικό όργανο, με απίθανες διαστάσεις που έχουν οδηγήσει σε απρόβλεπτες και μη ελεγχόμενες, πλέον, καταστάσεις.
Θα έπρεπε κάποιος να τον σταματήσει εδώ και τώρα απ’ αυτή την απαράδεκτη ενασχόλησή του με τον Άγιο. Η όλη του δράση γύρω από τον Άγιο Λουκά και ειδικά η ατέρμονη περιφορά τμημάτων του λειψάνου του, εκθέτει την Εκκλησία στις μέρες μας. 
Φυσικά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος για να τον συνετίσει. Οπότε θα συνεχίσει ακάθεκτος! Διηγούμενος οράματα και θάματα. Κρίμα…

1 σχόλιο:

Elias Yiannopoulos είπε...

Καλημέρα σας.Ορθοτατη η παρατήρηση σας για την απαράδεκτη περιφορα λειψανων προς προσκομισμο (παντοειδων) κερδων.Καπως έτσι κατάντησε η Εκκλησία της Ελλάδος να είναι θερμοκηπιο "θαυμάτων" και "θαυματοποιων".Πριν από ένα δίμηνο ο Νεκτάριος (Αντωνοπουλος) οργανωνε διαλέξεις κατά της "ειδωλολατρικης γιόγκα και του παγανιστικου πιλάτες που απειλούν την ορθοδοξια μας".Αλήθεια,η καπηλεια της λαϊκής προς τους Αγίους ευλαβειας δε συνιστά "παγανισμο" και "ειδωλολατρια" κατά τον επίσκοπο Αργολίδας;;Ή μήπως όταν είναι να εισρευσει ρευστό στο παγκάρι αλλάζει η διδασκαλία της Εκκλησίας;;Ο άγιος Λουκάς Κριμαιας πρέπει να είχε μεγάλη καρδιά για να την τεμαχιζουν σε τόσα κομμάτια και να μένει κι άλλη.Σιγουρα όμως η υπομονή του θα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού δε μας έχει ακόμα εγκαταλείψει στα μαύρα μας τα χάλια.Αγιε του Θεού,πρεσβευε υπέρ ημών.

Related Posts with Thumbnails