Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 26 Αυγούστου 2019. 
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Ἅμα τῇ χηρείᾳ μητροπολιτικοῦ τινος θρόνου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὁ Πρόεδρος τῆς Δ.Ι.Σ., ἀναθέτει τὴν τοποτηρητείαν αὐτοῦ μέχρι τῆς πληρώσεως τοῦ εἰς τὸν ἐκ τῶν ὁμόρων Μητροπολιτῶν ἔχοντα τὰ πρεσβεῖα τῆς Ἀρχιερωσύνης». 
Όμως, όπως είχαμε επισημάνει σε κείμενό μας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο πρ. Καλαβρύτων κατέστη τοποτηρητής του εαυτού του. Αυτός διοικεί την Μητρόπολη Καλαβρύτων, ως εν ενεργεία μητροπολίτης. 
Μάλιστα, έρχεται παραμονές της ενθρονίσεως του νέου μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου, να υπογράψει επισήμως και πανηγυρικώς - αλλά και όλως παρανόμως! - ως τοποτηρητής, αποφάσεις του τιμωρητικές, για κληρικούς τους οποίους ο ίδιος επέλεξε και όρισε στις συγκεκριμένες διακονίες. 
Αυτή η τακτική είναι προσφιλής στον πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για να μην πω ότι συνιστά το alter ego του: Σε επιλέγει, σε ανυψώνει "έως τρίτου ουρανού" και κάποια στιγμή, με την ίδια ευκολία, σε καταβαραθρώνει. Και μετά μπορεί να σε ...περιμαζέψει κιόλας. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πάμπολλα! Και μόνο γι' αυτή την απάνθρωπη τακτική του ο πρ. Καλαβρύτων έπρεπε να είναι δακτυλοδεικτούμενος. 
Ο πρ. Καλαβρύτων αποτελεί μαύρη σελίδα της Εκκλησίας στην Ελλάδα. Θα έπρεπε προ πολλού να τον είχαμε αποσύρει, ως κοινωνία. Αλλά, μήπως του μοιάζουμε; Τρέμω στην ιδέα! Το επ' εμοί έχω διαχωρίσει πάλιν και πολλάκις την θέση μου από την "θρησκεία" του.
Από τον νέο μητροπολίτη, με τον πρώην δίπλα του, δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails