Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ '21, Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ


Του Π.Α. Ανδριόπουλου 
Στο σημερινό φύλλο (1-10-2016) της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και στο ένθετο “Secret”, διαβάζουμε μια …πικάντικη είδηση: 
«Ο υπουργός Παιδείας την ώρα που η κόντρα για τα Θρησκευτικά βρίσκεται στην επικαιρότητα, βάφτισε τον μικρό Ίωνα, γιο φιλικού του ζευγαριού, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, στον λόφο του Φιλοπάππου. 
Το μυστήριο τελέστηκε από δύο μητροπολίτες οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις εναντίον του κ. Φίλη. Ο λόγος για τον μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο (είναι συγγενής της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς, Γεννιά Γεωργίας), ο οποίος είχε στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα στις 23 Σεπτεμβρίου, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον Νίκο Φίλη, και τον μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο Νίκος Φίλης έλεγε το "Πιστεύω", ο μητροπολίτης Χρυσόστομος μειδίασε με ικανοποίηση.» 
Ο ρεπόρτερ της εφημερίδος μάλλον δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένος, ως προς την επιστολογραφία Πατρών προς Φίλη. Γιατί εκτός από την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, υπάρχει και επιστολή – ποταμός του μητροπολίτου Πατρών προς τον Υπουργό Παιδείας, με τον …θεατράλε τίτλο: «Μήνυμα μαρτυρικό, από ματωμένα ράσα, για τον κ. Φίλη». 
Ο Πατρών χρησιμοποιεί ένα τάχα και λογοτεχνικό εύρημα, για να συγκινήσει το «κομματικό» ακροατήριό του, και βάζει τους αγωνιστές του 1821, που απελευθέρωσαν την Τριπολιτσά, να του λένε να μεταφέρει στον Φίλη την αγανάκτησή τους για την πολιτική του Υπουργού. Σκετς για τους «Αμάν»! 
Όμως στην επιστολή του ο μητροπολίτης Πατρών γράφει και κάτι που σχετίζεται με την βάπτιση στην οποία βρέθηκε μαζί με τον Ν. Φίλη: «Καί ξέρεις Ὑπουργέ μου, θυμήθηκα ὃτι πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες συναντηθήκαμε καί μιλήσαμε, πολιτισμένα, εἲπαμε πολλά… Θέλω τώρα μέ ἀγάπη πολλή νά σοῦ πῶ κάτι ἀκόμα.» 
Κατά πως φαίνεται, η επιστολή αυτή έπεται της βαπτίσεως. Φαίνεται πως ο Πατρών δεν άντεξε… Μίλησε με τον Υπουργό «πολιτισμένα», αλλά έπρεπε να του μεταφέρει τη φωνή των αγωνιστών του ’21, την οποία εκείνος την ακούει ευκρινώς, ενώ ο Φίλης – και εμείς οι κοινοί θνητοί, υποθέτω – ούτε στ’ όνειρό μας… 
Τον νιώθω βαθιά!... 
Και τον παρακαλώ πάντα να μας μεταφέρει αυτές τις εξώκοσμες φωνές, έτσι που με παρρησία τρανή ξεύρει να τις ερμηνεύει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο για τους "ΑΜΑΝ"; Και ο Σεφερλής μπορεί να το αξιοποιήσει.

Αντί να γράφει ΄"εθνικά" σκετσάκια ρωτήστε τον τελικά οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ισχύουν στην Εκκλησία της Πάτρας ή όχι; Είναι οι ρωμαιοκαθολικοί και προτεστάντες της Πάτρας ό,τι είπε η Σύνοδος ή όχι;

Κανέναν δεν ενδιαφέρουν οι "εθνικές" του ιδέες ή το τι φαντάζονται οι παπάδες για τα θρησκευτικά. Τα άλλα μας ενδιαφέρουν ως μέλη της Εκκλησίας και είναι ευθύνη τους.

Related Posts with Thumbnails