Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

"Αλεξάνδρεια- η πόλη της μυθοπλασίας από τον Καβάφη μέχρι σήμερα"


Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργανώνει διάλεξη του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη (Prix Mediterranée Étranger 2011 / Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 Υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011) με θέμα: “Αλεξάνδρεια- η πόλη της μυθοπλασίας από τον Καβάφη μέχρι σήμερα. Αλεξανδρινό κουαρτέτο- Ακυβέρνητες πολιτείες-Μέρες Αλεξάνδρειας”. 
Θα προλογίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης. 
O Κωνσταντίνος Καβάφης σκηνοθέτησε μια ολόκληρη πόλη με την έννοια της κινηματογραφικής λογικής εμποτίζοντας το όραμά του στο βάμμα ενός αμετανόητου αισθησιασμού. Αντλώντας από τον ίδιο αισθησιασμό ο Ντάρελ θα δημιουργήσει το opus magnus του, ένα ποιητικό, σχεδόν χαοτικό πολυμυθιστόρημα, το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο. Από τον ίδιο αισθησιασμό εμφορείται ο πολιτικά ευαίσθητος Στρατής Τσίρκας στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του. Ευτυχής κληρονόμος μιας μεγάλης παράδοσης μολύνθηκα με την σειρά μου από την σαγήνη και την ηδυπάθεια της Ανατολής σε μια εποχή που ο πνευματικός τυχοδιωκτισμός κάθε κοσμοπολίτη επινοούσε πάθη και απολαύσεις πέραν πάσης φαντασίας. Γιατί τι άλλο είναι μπορεί να είναι τελικά οι Μέρες Αλεξάνδρειας παρά ένα συναξάρι των ανθρώπινων αδυναμιών με το χρώμα και το άρωμα της εκμαυλίστριας πόλης... 

Ο βραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης
Μετά το πέρας της διάλεξης θα ακολουθήσει η παρουσίαση από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στεφανάκη, Άρια, ο κόσμος από την αρχή. Αποσπάσματά του θα διαβάσουν οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013 και ώρα: 8 μ.μ. 
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Δρ. Παναγιώτης Καμπάνης, Αρχαιολόγος-Ιστορικός, ΜΒΠ
Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας είναι και η Ιδιωτική οδός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails