Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ


Aύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο ΑΙ3 του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, o Χρήστος Γιανναράς, oμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα δώσει διάλεξη με θέμα: γένεση του λογικού υποκειμένου και η σημασία της στη συγκρότηση Βιοηθικής".

Ο Καθηγητής Χρήστος Γιανναράς ανήκει στην προσωπική μου μυθολογία. Του οφείλω πολλά, που φυσικά δεν γνωρίζει.
Έχει ακονίσει τη σκέψη και την ευαισθησία μου. Και χαίρομαι διότι παραμένει ακμαίος, δυνατός, κοφτερός, καίριος πάντα, μπροστά από την εποχή του σε πολλά θέματα.
Δυστυχώς ούτε η Πολιτεία ούτε η Εκκλησία τον χρησιμοποίησε, με την καλή έννοια. Ίσως καλύτερα... Ασυμβίβαστος, μας διδάσκει στην πράξη την ελευθερία του ήθους.
Το θέμα που θα αναπτύξει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών έχει να κάνει με το μείζον ζήτημα των καιρών, την Βιοηθική.
Ελπίζω οι ακροατές του να τείνουν ευήκοον ους.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μπορούσε νά γίνη επίσκοπος η Πρόεδρος τής Δημοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

θα ήταν τέλειος,αν μας και το ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Nαί Ανδριόπουλε, "ελευθερία του ήθους", όπως αρέσει καί σε σένα μία τέτοια ελευθερία.
Ετσι πουλάκι μου;

Ανώνυμος είπε...

Επίσκοπος ο Γιανναράς; Μα έχει γυναίκα!

Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Γιανναράς; Μα θα έχει γίνει επίσκοπος!

Έλα να μην ακούω ανοησίες!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε βούρλα είστε εσείς σε θέση να ειρωνευτείται ένα Γιανναρά.Έναν άνθρωπο που έδειξε τι σημαίνει Ορθοδοξία και απεγκλώβισε την Θεολογία από τις προτεσταντικές ηθικολογίες των οργανώσεων? Ντροπή λίγος σεβασμός δεν βλάπτει Η ειρωνίες σας είναι ίδιον χαμηλών πνευματικά ανθρώπων.Άλλωστε είστε γνωστοί τι σ[είδους άνθρωποι (όχι χριστιανοί) είστε.

Ανώνυμος είπε...

αδελφοί πάλι δέφεσθε;

Ανώνυμος είπε...

γιατι να γινει επίσκοπος ή προεδρος της Δημοκρατίας; επειδή αρέσει του Ανδριόπουλου;
μη χειρότερα!!....

Ανώνυμος είπε...

Καί Πρόεδρος Δημοκρατίας καί Επίσκοπος.Ενα νέο είδος εθναρχίας,εναντίον όλων.Καί τής θρησκείας,καί τών κομμάτων,καί τών διαφωνούντων,καί όλων όσων διαθέτουν Υ.Κ.Κ.Α.[Υψηλή Κατά Κεφαλήν Ακρισία].
Ευτυχώς πού διαβάζουμε καί πατερικά κείμενα,γιατί άν περιμέναμε τόν Γιανναρά καί τήν απελπισία του,θά είμασταν όλοι γιά φούντο.

Ανώνυμος είπε...

Ok ως φιλόσοφος ο Γιανναράς αλλά γιατί φοβάστε να πείτε ότι οι γέροντες Παΐσιος και Πορφύριος , εν συμφώνω, τον χαρακτήριζαν ως αιρετικό;

Ή δεν είναι πολιτικώς ορθό να μιλάμε για αιρετικούς την σήμερον ημέρα;

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η εκκλησία τον καταδίκασε ως "αιρετικό" και δεν το γνωρίζουμε? Ενημερώστε μας παρακαλώ να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτούς που στο ελληνικό χώρο και οχι μόνο, μας διδάσκουν την "αίρεση", οτι ο Χριστιανοσμός δεν είναι μια θεϊστική υπόθεση αλλα εξ αποκαλύψεως αλήθεια και ένα εκκλησιαστικό ευχαριστιακό γεγονός. Διότι αν έχουμε "πλανηθεί" τότε να φύγουμε γρήγορα απο το Φως και να τρυπώσουμε στα σκοτεινά υπόγεια των Καταφυγείων Ιδεών και Ηθικισμού. Να πάμε με το μέρος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή των Αδελφών Καραμαζώφ που τα είχε όλα τακτοποιημένα "καθαρά και τακτικά" και όχι με τον ισταμενο Χριστό που το Ευαγγέλιό του μας οδηγεί μέσα από μια σκοινοβασία πνευματική στην Σωτηρία.
Πείτε μας λοιπόν για να ξέρουμε...

Ανώνυμος είπε...

Oι κατα το πρότυπο Γιανναρά αιρετικοί χρειάζονται σε κάθε εποχή για να βεβαιώνουν την "ορθοδοξία" τους οι υπόλοιποι.Όταν δεν μπορούμε να σταθούμε απέναντί τους και να διαλεχθούμε τους στέλλουμε στο πυρ το εξωτερον.Όταν έγραφε για τις οργανώσεις κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός υπογείου πολέμου κατασυκοφάντισης και σπίλωσης-αυτός είναι ο διάλογος στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Εκκλησία.
Ο Σάλος.

Ανώνυμος είπε...

Διάλογος στην Εκκλησία και μάλιστα της Ελλάδος...άπαγε!!!! "Ευσεβής" μονόλογος και μόνο..... ήτοι τα εμά, εμά και τα σά, Εμά ομοίως!

Ανώνυμος είπε...

Καποιος προλαλησας φιλος διερωταται αν τον εχει καταδικασει ποτε(τον Χρηστο Γιανναρα) η Εκκλησια σαν αιρετικο!Οταν ο ηλιος βγει απ τη δυση κι οταν το κορακι μαυρισει η Εκκλησια της Ελλαδος θα καταδικασει τον Γιανναρα σαν αιρετικο!Οταν το 1988 ετεθη απ τους τοτε Φλωρινης,Σιδηροκαστρου και Κονιτσης θεμα Γιανναρα λογω των καταφανως νεονικολαιτικων του θεσεων η ελεγχομενη απ τον αρχιεπισκοπο των τανκς Σεραφειμ Τικα συνοδος απεφυγε να ασχοληθει με το θεμα πρωτοστατουντος του τοτε Θηβων και νυν Αθηνων Ιερωνυμου!Τετοια ποιμαντικη ευθυνη χαρακτηριζει τους ιεραρχες μας!Αλλωστε ο Γιανναρας τυγχανει φιλος του Βαρθολομαιου και του Ζηζιουλα οποτε δεν προκειται να τον θιξει κανεις!Το Σωτηροπουλο ομως που δεν ειχε δεσποτικες πλατες τον αφορισαν!Τι ωραιος κοσμος μπαμπα!

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ να βρω στο έργο του Γιανναρά κάτι το "νικολαιτικό" (ο δικός σας όρος "νεονικαλαιτικός" δεν υφίσταται), αλλα δεν βρίσκω, μάλλον το αντίθετο. Από την άλλη οι 3 αρχιερείς που μνημονεύετε, είναι γνωστοί όχι μόνο για τις σκληροπυρηνικές και απάνθρωπες θέσεις τους, ο δε πρ Φλωρίνης πάντα οπαδός της αντικανονικής ανωμαλιας εντός της ελλαδικής εκκλησίας ήταν, αλλά πάντως και οι τρείς γεννήματα και θρέματα της ελλαδικής εκκλησιαστικής σκοτεινής πραγματικότητας και του αποστεομένου χριστιανισμού. Όσο για τον "πολύ" κ Σωτηρόπουλο, που ακούγοντας της ερμηνείες του στην Αγία Γραφή μάλλον θυμίζει ερμηνεία μαρτύρων του Ιεχωβά, έχοντας τις πλάτες του πρ Φλωρίνης και κυρίως την οικονομική άνεση της πάμπλουτης τότε οργανώσεως - παρασυναγωγής Αδελφότης Θεολόγων Ο Σταυρός, προσπάθησε να δημιουργήσει σχίσμα στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. Το πρόβλημα βέβαια δεν ειναι μόνο ότι έκανε λάθος αλλά ότι ακόμα και τώρα που σε προχωρημένη ηλικία βρίσκεται ενώπιον του Κυρίου του δεν μετανοει. Φαίνεται πως μεσα στην μελετη της Αγίας Γραφής δεν έχει βρει τιποτα σχετικό με την μετάνοια. Και το σημαντικότερο είναι ότι αμετανόητος ων τυνχανει του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από επίορκους ιερείς και της Μητροπόλεως Πατρών και ομόρου άλλης Μητροπόλεως. Ενώ αν ένας απλός Χριστιανός εξομολογηθεί κανένα πταίσμα, ο φτωχός, του απογορευεται η Θ. Κοινωνία από πνευματικούς της τάξεως και της ολκής των προαναφαιρομένων αρχιερέων.

Ανώνυμος είπε...

Απο που κι ως που δεν υφισταται ο ορος νεονικολαιτικος?Οσο για τις απανθρωπες θεσεις των 3 αγιων αρχιερεων το μονο που θα πω ειναι το εξης.Ποτε υποστηριξαν οι εν λογω την ανευ δικης και απολογιας εκπτωση επισκοπων απ το επισκοπικο αξιωμα οπως επραξαν οι σεραφειμικοι?Δεν ντρεπεστε να τυμβωρυχειτε ειδικα για τους κοιμηθεντες Σιδηροκαστρου Ιωαννη και Δρυινουπολεως Σεβαστιανο ανδρες ομολογημενης κι απ τους εχθρους τους αγιοτητος?Κανετε μια βολτα στις μητροπολεις που ποιμαναν και τολμηστε να ξεστομισετε τα οσα ασεβη γραψατε!Θα σας παρουν με τις πετρες!Οι δικοι σας εκλεκτοι ειναι καλοπερασακηδες και ηρωες σκανδαλων!Αφοριζουν χωρις να τηρηθουν οι κανονικες διαδικασιες,αποπεμπουν ετσιθελικω δικαιω τους ανεπιθυμητους σ αυτους ιεραρχες(οπως τον κοιμηθεντα Θυατειρων Μεθοδιο Φουγια),συναγελαζονται με τον Ρουβα και την Καλομοιρα(οπως ο οικουμενικος πατριαρχης)!Ο κος Σωτηροπουλος ειναι καταξιωμενος επιστημων που εχει πολεμησει οσο λιγοι τον χιλιασμο(υπαρχει μαλιστα και σχετικο υπεροχο βιβλιο,χωρια οι εκατονταδες αντιχιλιαστικες διαλεξεις του).Κι εσεις γραφετε οτι η ερμηνεια του θυμιζει ερμηνεια μαρτυρων του Ιεχωβα!Οσο για τον πρωην Φλωρινης ειστε πολυ μικρος για να πειτε οτιδηποτε εναντιον του!Και λιγος σεβασμος για καποιον ιεραρχη που εκδαπανωντας τη ζωη του υπερ της Εκκλησιας και του Εθνους καταδικαστηκε σε θανατο απ τους Ιταλους,εσωσε με τα συσσιτια που διοργανωσε στην Κοζανη επι κατοχης απ την πεινα 7500 ανθρωπους και αντισταθηκε οσο λιγοι στη χουντα των συνταγματαρχων(χαρακτηριστικα ο Παττακος ελεγε οτι κυριαρχουμε παντου εκτος απ τη Φλωρινα οπου κυριαρχει πνευματικα ο Καντιωτης)δεν θα εβλαπτε!Μπορει να εξελεγη επι χουντας αλλα αντισταθηκε παντοιοτροπως σ αυτη ,δεν επετρεπε να εκφωνουνται επι χουντας πολιτικου περιεχομενου λογοι εντος των ναων και οι δικτατορες με σταλινικες μεθοδους προσπαθησαν ανεπιτυχως να τον εκπαραθυρωσουν!Αυτος υπηρξε ο Αυγουστινος Καντιωτης!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι δεν προσέχετε τι γραφω γιαυτο σας το ξαναθυμίζω."....αλλά πάντως και οι τρείς γεννήματα και θρέματα της ελλαδικής εκκλησιαστικής σκοτεινής πραγματικότητας και του αποστεομένου χριστιανισμού."Οπως βλέπετε δεν χαρίζομαι σε σύμπασα την ελλαδική εκκλησία και σε αυτούς και στούς άλλους. Μηδέ του νυν Αρχιεπισκόπου εξαιρουμένου που ελπίσαμε ότι με την εκλογή του θα πνευσει άνεμος ελευθερίας και καθάρσεως στην εκκλησία και μας έχει απογοητευσει από την δειλή στάση του.Και για όσα λέτε για τους εν λόγω Αρχιερείς θα ξεχάσω ότι ο Κονίτσης είναι ο δημιουργός του αλβανικού προβλήματος στην ελλάδα, ή ξεχνάται ότι η αντιδικτατορική στάση του Φλωρίνης εξαντλήθηκε στο να ονομάσει την Δέσποινα του Παπαδόπουλου αρκούδα επειδή μπήκε στον ναό με γούνα, αυτό τον ενόχλησε και όχι τα βασασνιστήρια και αυτά που υφίσταται ο λαός. Και τα θέματα που τον απασχολούσαν ήταν τα καλλιστεια και το καρναβαλι της Πατρας ως εαν αυτά εξαφανίζονταν ο κόσμος θα ήταν αγγελικά πλασμένος. Ο δε κ Σωτηρόπουλος να μας πει τι έγινε ή περιουσία της Αδελφότητας θεολόγων Ο Σταυρός.

Όσο για την μνεία που κάνετε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ρωτήστε και να μαθεται πως χαιρει εκτιμήσεως όλου του κόσμου εκτός από μερικών εν Ελλάδι αρτιριοσκληρωτικών όπως οι μέντορές σας.

Ανώνυμος είπε...

σιγα ρε παιδιά με την διεθνη αναγνώριση του πατριάρχη. αστε τον τον ανθρωπο να ποιμαίνει το ποίμνιο του (οποιο νομιζει πωςεχει τελος πάντων) γιατι σώνει και καλά θέλετε τους παπάδες σταρ δεν μπορώ να καταλάβω.....και μην μπερδέυετε τον σεβασμό(;) προς το πατριαρχείο Κων/πολεως που βγαίνει απο την μεγάλη Ιδέα ( θα ξαναπάρουμε την Πόλη κ.λ.π.) με την πραγματικότητα

Related Posts with Thumbnails