Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟ


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (14/12/1883 – 8/4/1962) 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1920-2022) 
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ 
Του Θωμά Ταμβάκου 
έκδοση: Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης (2023) 

Μετά τις πολύτιμες επίσημες δισκογραφίες των Σπυρίδωνος Σαμάρα, Νίκου Σκαλκώτα και Δημήτρη Δραγατάκη, ο οτρηρός Θωμάς Ταμβάκος μας δίνει και την  επίσημη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη. μιας πολύπλευρης προσωπικότητας που κυριάρχησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα για πολλές δεκαετίες.
Πρόκειται, λοιπόν, για το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τις επίσημες δισκογραφίες Ελλήνων μουσουργών, που αποτελούν καρπό επίπονης έρευνας και δουλειάς του Θωμά Ταμβάκου, του ιδρυτού του ομώνυμου Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών και ακάματου εργάτη στο γεώργιο της λόγιας Ελληνικής Μουσικής. 
Η έκδοση με την πλήρη επίσημη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη καλύπτει το κενό στη βιβλιογραφία του συνθέτη. Πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατόν σαράντα (140) ετών από τη γέννησή του. Ξεκινά το 1920, με τη φωνογραφική αποτύπωση του φωνητικού έργου "Βενιζέλος!".
Έως τον Δεκέμβριο του 2022, με την τελευταία δισκογραφική έκδοση (εφεξής δ.ε.) (με τη νέα φωνογράφηση της Σονάτας για βιολί και πιάνο), έχουν καταχωρισθεί εκατόν εξήντα πέντε (165) δ.ε. και επανεκδόσεις, και επίσης, πέντε (5) αντίστοιχες ψηφιακές (εφεξής ψ.ε.). Όλες αναγράφονται με όλα τα γνωστά στοιχεία τους (την εταιρεία ή τον φορέα έκδοσης, τη χώρα, τη χρονολογία, τον κωδικό, τους ερμηνευτές κ.λπ.). Έγινε συστηματική προσπάθεια για την τεκμηριωμένη συμπλήρωση και διόρθωση τυχόν λαθών και παραλείψεων σε αρκετά από τα στοιχεία αυτά. Οι δ.ε. και οι ψ.ε. που παρατίθενται συνοδεύονται από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, με τα εξώφυλλα, τις ετικέτες πάνω στους δίσκους, τους ερμηνευτές των έργων και δείγματα από αυτόγραφες και εκδοθείσες παρτιτούρες. Στις υποσημειώσεις αναγράφονται επίσης γνωστές πληροφορίες για τις δισκογραφικές εταιρείες και τους φορείς που υπογράφουν την παραγωγή (ή συμπράττουν σε αυτή) των δ.ε. και των ψ.ε. Συνολικά φωνογραφήθηκαν εβδομήντα (70) έργα του συνθέτη, ολόκληρα ή μέρη τους, από τα συνολικά εκατόν είκοσι τρία (123) μουσικά και δεκατέσσερα (14) μουσικοπαιδαγωγικά έργα. Από την επίσημη δισκογραφία του συνθέτη απουσιάζουν αρκετά σημαντικά έργα του, μερικά από τα οποία αναγράφονται στις σελίδες του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ της έκδοσης. 
Η έκδοση παρήχθη σε 400 αντίτυπα με σκοπό να διατεθεί σε αρμόδιους μουσικούς φορείς, ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα. Ελάχιστα αντίτυπα διατίθενται προς πώληση από τον εκδοτικό μουσικό οίκο ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ. 
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαίου, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μ.Μ.Α.
Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), παράλληλα με μία ξεχωριστή έκθεση προς τιμήν του, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανώλης Καλομοίρης, διοργάνωσε διήμερο Συμπόσιο το Σάββατο 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 στην Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Στην Συνεδρία 3 του Σαββάτου (11/2/2023), με γενικό θέμα "Μουσική Εκπαίδευση, Δημόσια Παρουσία και Παρακαταθήκη" συμμετείχε και ο Θωμάς Ταμβάκος με την εισήγηση "Η αθέατη πλευρά της δισκογραφίας του Μανώλη Καλομοίρη. Νέα ευρήματα σε δισκογραφήματα γραμμοφώνου (1920-1953)".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails