Ηλίας Μπογδανόπουλος και Edward J. Flanagan (Nebraska, 1946) |
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο δικηγόρος και υμνογράφος Ηλίας Μπογδανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα από τον Στέφανο και την Ολυμπία. Ο πατέρας του ήταν Ηπειρώτης, τεχνίτης της πέτρας (λιθοξόος). Ο Στέφανος ήταν ο αρχιμάστορας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μοίρα (1900), του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, καθώς και του Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Μοίρα. Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος απεφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1943. Σύζυγός του ήταν η Θεοδώρα Καρπέτα, εκπαιδευτικός, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, την Ολυμπία, τον Κωνσταντίνο και την Χρύσα. Υπήρξε διευθυντής του Σωφρονιστηρίου Ανηλίκων Πατρών. Εκεί εγκαινίασε πρωτοποριακές για την εποχή μεθόδους ως προς την εκπαίδευση των παιδιών, ιδρύοντας εργαστήρια (ξυλουργικής, κεραμικής, κ.λ.π.) για τους παραβατικούς ανηλίκους, έτσι ώστε να τους δοθεί ευκαιρία κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 1946 να λάβει υποτροφία από την UNRRA (United Nations Rehabilitation & Relief Administration) και να επισκεφθεί αντίστοιχα αναμορφωτικά ιδρύματα της Αγγλίας και Αμερικής, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια.
Το υμνογραφικό έργο άρχισε επ’ ευκαιρία της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου των Πατρέων Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, από τη Ρώμη. Ήταν ο κύριος διεκπεραιωτής της σχετικής αλληλογραφίας, του Δήμου Πατρέων με το Βατικανό.
Το 1973 τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνογράφου της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1978 στο Λονδίνο.
Σήμερα δημοσιεύουμε μια ιστορική φωτογραφία που μας παραχώρησε ο υιός του αείμνηστου Άρχοντος, ο ιατρός Κωνσταντίνος Μπογδανόπουλος, εραστής της πατρώας παραδόσεως. Η φωτογραφία είναι από την περίοδο της Αμερικής.
Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος με τον father Edward Joseph Flanagan στην Boys Town, στην Nebraska το 1946.
Όπως είπαμε, ο Η. Μπογδανόπουλος εφήρμοσε πρωτοποριακές μεθόδους για την κοινωνική ενσωμάτωση των παραβατικών ανηλίκων και γι’ αυτό το 1946 πήρε υποτροφία και επισκέφθηκε αντίστοιχα αναμορφωτικά ιδρύματα της Αγγλίας και Αμερικής.
Φυσικά πήγε και στην Boys Town, όπου ο Ρωμαιοκαθολικός ιερέας Edward Flanagan (1886 –1948) είχε ιδρύσει μία πόλη στην οποία αγόρια ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών θα μπορούσαν να λάβουν εκπαίδευση και να μάθουν μια δουλειά. Επρόκειτο για αγόρια διαφορετικών φυλών και θρησκειών και αυτό προκάλεσε την οργή της ρατσιστικής και τρομοκρατικής οργάνωσης Ku Klux Klan. Απειλούσε να σκοτώσει τον f. Flanagan και να κάψει την Boys Town. Ο ιδρυτής της απάντησε: "τι χρώμα έχει άραγε η... ψυχή του ανθρώπου;"
Αναμφισβήτητα αποτέλεσε πρωτοπορία το οδοιπορικό του Ηλία Μπογδανόπουλου στην Boys Town στα πέτρινα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας και του σκληρού και βάναυσου "σωφρονισμού" των παραστρατημένων νιάτων στις φυλακές ανηλίκων Πατρών.
Αναμφισβήτητα αποτέλεσε πρωτοπορία το οδοιπορικό του Ηλία Μπογδανόπουλου στην Boys Town στα πέτρινα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας και του σκληρού και βάναυσου "σωφρονισμού" των παραστρατημένων νιάτων στις φυλακές ανηλίκων Πατρών.
Τελικά, το 1946, την χρονιά που ο πατέρας Flanagan συναντήθηκε με τον Ηλία Μπογδανόπουλο, έφυγε για την Ιρλανδία, όπου συνέχισε το τεράστιο έργο του στο χώρο των κακοποιημένων παιδιών.
Τώρα ο Edward J. Flanagan προτείνεται για αγιοποίηση από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια επιτροπή και ο δρόμος προς την αγιοποίηση του είναι πια ανοιχτός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου