Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ" ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ"


Ήταν για όλους μας συγκινητική η χθεσινοβραδινή εκδήλωση "Καλαβρυτινής Θυσίας Μνήμη" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος "Ευσέβιος Κηπουργός" στα Καλάβρυτα, όπου τιμάται αυτές τις μέρες η 69η επέτειος από το ολοκαύτωμα του Δεκέμβρη του 1943. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση και βράβευση ποιημάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού "Άθλον ποιήσεως ΓΙΑΝΝΗΣ & ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ - ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ". Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από διάφορα σχολεία της Ελλάδος που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, βραβεύτηκαν για τα ποιήματά τους, με θέμα το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, και διάβασαν οι ίδιοι τα πονήματά τους. Οι μαθητές προσέγγισαν την Καλαβρυτινή Θυσία με λογισμό για το μαρτυρικό γεγονός, και μ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο μέσω της μνήμης και της αλήθειας. 
Στη συνέχεια με τη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και τον Τάσο Σπηλιωτόπουλο στο πιάνο, παρουσιάσαμε στην εκδοχή για φωνή και πιάνο τον Επιτάφιο των Μ. Θεοδωράκη - Γ. Ρίτσου, τον κύκλο Μαουτχάουζεν των Μ. Θεοδωράκη - Ι. Καμπανέλλη, δύο τραγούδια από την Εποχή της Μελισσάνθης του Μάνου Χατζιδάκι (Μητέρα κι αδερφή και Η Λησμονημένη), και δύο από το Άξιον εστι (Ανοίγω το στόμα μου και Της αγάπης αίματα) των Οδ. Ελύτη - Μ. Θεοδωράκη.


Ο επιμελητής της βραδιάς, ο ακάματος θεολόγος Χρίστος Φωτεινόπουλος, πρόεδρος του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, είχε φροντίσει ώστε πριν από κάθε κύκλο τραγουδιών να προηγείται ένα σχετικό κείμενο, το οποίο διάβαζαν μαθητές με παλμό και ψυχική συμμετοχή, προκαλώντας την επιδοκιμασία του ακροατηρίου μ' ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. 
Κι εμείς, από τη σκηνή, νιώσαμε αυτό που και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς υπογράμμισε στο τέλος της βραδιάς: Το πολυπληθές ακροατήριο - υπερπλήρης η αίθουσα - παρακολούθησε ευλαβικά τη μουσική ποιητική μας, κι έτσι η βραδιά αναδείχθηκε όντως σε μια αληθινή στιγμή μνήμης της θυσίας. 
Παρέστησαν βουλευτές και άλλες αρχές του Νομού Αχαϊας, δήμαρχοι πόλεων από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί Καλαβρυτινοί που μένουν στην Καλάβρυτα ή επισκέφθηκαν την πόλη ειδικά για τις εκδηλώσεις μνήμης.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύγε.
Από Μακεδονία μεριά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Παναγιώτη, πραγματικά ενδιαφέρον και ωφέλιμο έργο. Ωραία θα ήταν αν υπήρχε η δυνατότητα να μπορούσαμε σας ακούγαμε και να σας βλέπαμε σε ένα βίντεο.

Related Posts with Thumbnails