Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ (2013) ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ


Το Μαρόκο είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που διοργάνωσε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη και τα 80 χρόνια από το θάνατό του. Το 2013 θα είναι έτος Καβάφη σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Η εκδήλωση στο Ραμπάτ είχε ως βασικούς οργανωτές την Ελληνική Πρεσβεία και τον Σύνδεσμο Ελληνομαροκινής Φιλίας, ο πρόεδρος και τα μέλη του οποίου είναι διπλωμάτες που θήτευσαν οικογενειακώς στην Ελλάδα για πολλά χρόνια και είναι φίλοι του Ελληνικού πνεύματος και του Ελληνικού πολιτισμού. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τον Καβάφη ήταν ο έγκριτος καθηγητής Ευθύμιος Σουλογιάννης, γνωστός Αλεξανδρινός επιστήμονας με πολύπλευρη προσφορά κυρίως στον Απόδημο Ελληνισμό. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ραμπάτ και σύσσωμη η Ελληνική Πρεσβεία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος στο Μαρόκο, καθηγητές πανεπιστημίων, Διπλωμάτες και πολλοί φορείς της πνευματικής ζωής στο Μαρόκο. 
Η εκδήλωση έγινε στα Γαλλικά και είναι αξιοσημείωτο πόση απήχηση έχει το Ελληνικό πνεύμα και η ποίηση στους Μαροκινούς. Το συγκινητικό ήταν τόσο οι αισθαντικές απαγγελίες από μαροκινούς, με παράλληλες ερμηνευτικές παρεμβάσεις, όσο και το επεξεργασμένο κινηματογραφικό αφιέρωμα που προβλήθηκε με μέριμνα της Πρεσβείας μας. 
Το αφιέρωμα στον Καβάφη ολοκληρώθηκε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου στην Καζαμπλάνκα, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητος, όπου παρέστησαν οι διπλωματικές και κοινοτικές αρχές του τόπου και πλήθος σλαβοφώνων Ορθοδόξων.


Καβάφης στην Αζερική 
Το Κέντρο Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού (Αζερμπαïτζάν) στις 11 Δεκεμβρίου του 2012 παρουσίασε το βιβλίο «Κ. Καβάφης. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του» στην αζερική γλώσσα. Το βιβλίο περιέχει 24 ποιήματα του ποιητή μεταφρασμένα στην αζερική γλώσσα. Η παρουσίαση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προβολή φιλμ για τη ζωή και το έργο του ποιητή. 
Άρα, η παγκοσμιότητα του Καβάφη ανθεί και φέρει κι άλλο! Το έτος Καβάφη 2013 θα είναι η αφορμή, νομίζω, για μια ακόμα παγκόσμια και σε βάθος ανάγνωση του ποιητή.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ απαγορεύει ο Πειραιώς...

Ανώνυμος είπε...

Μέγας ποιητής.
Μέγας άνθρωπος.
Η μνήμη του Αιώνια.

Related Posts with Thumbnails