Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΙΩΒ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Κείμενο - φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου της Ε’ Κυριακής των Νηστειών, 20 Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, στην Αθήνα. 
Κατά την Ακολουθία εκκλησιάστηκαν: ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Χαράλαμπος Μπονάτσος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέου Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος» και άλλων Μικρασιατικών Σωματείων. 
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος», υπό την ηγεσία της προέδρου κ. Κωνσταντίνας Μακαντάση, πραγματοποίησε πρόσφατα (Κυριακή της Ορθοδοξίας) προσκυνηματική εκδρομή στη Μικρασία και επισκέφθηκε προγονικούς τόπους της Μητροπόλεως Πισιδίας. Αυτή ήταν και η αφορμή για την παρουσία του Σεβ. κ. Ιώβ στον Άγιο Γεώργιο Νέου Ψυχικού. 
Ο Μητροπολίτης Πισιδίας μίλησε στον Εσπερινό για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, της οποίας την μνήμη τιμά η Εκκλησία την Ε’ Κυριακή των Νηστειών. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου. 
Εκ μέρους του Ναού (του προϊσταμένου του Ναού, αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη ομιλούντος σε εκδήλωση για την ψηφιοποίηση των κειμηλίων του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος της οδού Φιλελλήνων) ο αρχιμ. Βαρνάβας προσέφερε στον Μητροπολίτη Πισιδίας μία εικόνα του Αγίου Λεοντίου, Επισκόπου Ατταλείας, του Αθηναίου, ενώ ο Σεβ. κ. Ιώβ προσέφερε μία εικόνα των εν Πισιδία Αγίων. 
Περί του βίου του Αγίου Λεοντίου δείτε εδώ. 


Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου ο Μητροπολίτης κ. Ιώβ μίλησε στους απογόνους των Μικρασιατών για τις ποιμαντικές δράσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας και της Αλάνυας. 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ψυχικού κ. Κωνσταντίνα Μακαντάση, προσφώνησε τον Μητροπολίτη Πισιδίας και του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα. 
Παραθέτουμε το βίντεο του Εσπερινού.

 

Ομιλία Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ 
Παραμονή Ε’ Κυριακής των Νηστειών 
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού 
Αθήνα 20 Απριλίου 2024 
Κατ’ αρχάς οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριον Ιερώνυμο, για την ευλογία που μου έδωσε να χοροστατήσω απόψε στον εσπερινό και στη συνέχεια προς τον προϊστάμενο του ιερού ναού για τη γενναιόδωρη φιλοξενία του. Τέλος, ευχαριστώ τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νέου Ψυχικού του Αγίου Γεωργίου για την πρόσκληση και την τιμή που μου επεφύλαξαν. 
Ιδού, λοιπόν, αγαπητοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, ο Κύριος μάς αξίωσε να φτάσουμε στο τέλος της πέμπτης εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Σε μία εβδομάδα, την Κυριακή των Βαΐων, θα εισέλθουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού. Αλλά για να προετοιμαστούμε κατάλληλα η Μητέρα μας Αγία Εκκλησία αύριο μας υπενθυμίζει την Αγία Μαρία την Αιγυπτία. 
Μία γυναίκα! Μία γυναίκα για την οποία λίγα γνωρίζουμε, παρά μόνον ότι ήταν φημισμένη πόρνη στην Αλεξάνδρεια! Μια γυναίκα της οποίας η θεόσταλτη συνάντηση με τον Αββά Ζωσιμά στην έρημο της Παλαιστίνης, θα καθιστούσε τη φήμη της παγκόσμια. Η ιστορία της, όπως παραδόθηκε προφορικά από τους μοναχούς της Παλαιστίνη τον 6ο αιώνα και την κατέγραψε ο Σωφρόνιος Ιεροσολύμων, διηγείται τα εξής: αφού προσευχήθηκε στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την παρακάλεσε να μπορέσει να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα, εκπαιδεύτηκε πώς να διασχίσει τον Ιορδάνη και να πάει να βρει ανάπαυση στην έρημο. Εκεί έζησε 47 έτη χωρίς να συναντήσει κανένα και εξιλεώθηκε για τον προηγούμενο βίο της. Εκεί ο Αββάς Ζωσιμάς άκουσε την ιστορία της από την ίδια και της έδωσε την πρώτη κοινωνία. Το επόμενο έτος την βρήκε νεκρή και την έθαψε στο ίδιο μέρος. 


Ο βίος της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα μεταστροφής και μετανοίας σε όλη την ιστορία του χριστιανισμού. Η Αγία Μαρία, όταν διηγήθηκε τη ζωή της στον Αββα Ζωσιμά, τόνισε: «Νομίζω πως ο Θεός αναζητούσε τη μετάνοιά μου, γιατί δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά γενναιόκαρδα περιμένει τη βελτίωσή του». Πράγματι «Τάδε λέγει Κύρος οὐ βούλομαι τὸν θανατον τοῦ ἀσεβοῦς ὥς τὸ ἀποστρέψαι τὸν ἀσεβῆ ἀπὸ τῆς ὁδοῦ αὐτοῦ καὶ ζῆν αὐτόν.» (Ιεζ. 33,11). Όπως δηλώνει ο προφήτης Ιεζεκιήλ (18, 27-28): «καὶ ἐν τῷ ἀποστρέψαι ἄνομον ἀπὸ τῆς ἀνομίας αὐτοῦ ἧς ἐποίησεν καὶ ποιήση κρίμα καὶ δικαιοσύνην οὗτος τὴν ψυχήν αὐτοῦ ἐφύλαξεν καὶ ἀπέστρεψεν ἐκ πασῶν τῶν ἀσεβειῶν αὐτοῦ ὧν ἐποίησεν ζωῇ ζήσεται οὐ μὴ ἀποθάνῃ.» Και όπως λέγεται στην προσευχή του Μανασσή που διαβάζουμε κάθε ημέρα στο Μέγα Απόδειπνο «Σὺ οὖν, Κύριε, ὁ Θεὸς τῶν δυνάμεων, οὐκ ἔθου μετάνοιαν δικαίοις, τῷ Ἀβραάμ, καὶ Ἰσαάκ, καὶ Ἰακώβ, τοῖς οὐχ ἡμαρτηκόσι σοι, ἀλλ’ ἔθου μετάνοιαν ἐπ’ ἐμοὶ τῷ ἁμαρτωλῷ, διότι ἥμαρτον ὑπὲρ ἀριθμὸν ψάμμου θαλάσσης.» 
Ο Θεός δεν είναι ένας μοχθηρός τύραννος, αλλά ένας πατέρας που αγαπά. Το μυστήριο της θείας φιλανθρωπίας μάς φανερώθηκε πριν από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με την παραβολή του ασώτου Υιού (Λκ 15, 11-32). Η παραβολή αυτή δείχνει με ακρίβεια την αγάπη του πατέρα προς τον υιό του, στα χαρακτηριστικά της οποίας αναγνωρίζουμε εύκολα την αγάπη του επουράνιου πατέρα μας, που υπομονετικά περιμένει την επιστροφή κοντά του όλης της αμαρτωλής ανθρωπότητας. Πρόκειται για την ουσία του Ευαγγελίου. Ο χριστιανισμός παρουσιάζει τον Θεό, ως ένα ελεήμονα Θεό που περιμένει την επιστροφή των μετανοούντων αμαρτωλών, ακριβώς όπως πατέρας περίμενε την επιστροφή του ασώτου υιού του. 


Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πως η Αγία Γραφή δεν αφηγείται τόσο την ιστορία μεγάλων αγίων όσο την ιστορία αμαρτωλών που μετανόησαν. Τους πιο γνωστούς από αυτούς επικαλείται ο Μέγας Κανών του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, που ψάλαμε πριν τρεις ημέρες. Και ο βίος της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που εξίσου μνημονεύουμε σε κάθε ωδή του Μεγάλου Κανόνα, αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από την πνευματική μας κατάσταση, όσο χαμηλά και αν έχουμε πέσει. Γιατί, τίποτα δεν είναι αδύνατον για τον φιλάνθρωπο Θεό, ο οποίος υπομονετικά περιμένει τη μεταστροφή μας, την επιστροφή μας στον οίκο του πατρός, την επιστροφή μας στον Ίδιο. 
Αυτό το μέγα μυστήριο της φιλανθρωπίας του Θεού κατέστησε δυνατό, ώστε η Αγία Μαρία η Αιγυπτία να μη μείνει στη μνήμη των ανθρώπων ως η μεγάλη αμαρτωλή της Αλεξάνδρειας, αλλά ως η ασκήτρια της ερήμου της Παλαιστίνης. Πράγματι, τελείως απλά δεν υπάρχει πλέον παρελθόν της Μαρίας της Αιγυπτίας. Δεν υπάρχει η μεγάλη πόρνη. Υπάρχει μόνον η μεγάλη αγία! Αυτή που εισήλθε στη Βασιλεία των Ουρανών με τις φρόνιμες παρθένους! 
Και εμείς επίσης, που ετοιμαζόμαστε για να συναντήσουμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας, μπορούμε επίσης να εισέλθουμε στον ουράνιο νυμφώνα με τις φρόνιμες παρθένους, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία ευρισκόμεθα, αρκεί να δείξουμε ένα σημάδι μετανοίας όπως ο άσωτος υιός. Αρκεί να έχουμε τον πνευματικό πόθο να προσκυνήσουμε το τίμιο Ξύλο του πάθους του Χριστού, όπως η Μαρία η Αιγυπτία, και, όπως εκείνη, να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας. 
Ας αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό μας! Ας αφήσουμε στην άκρη την αναζήτηση των απολαύσεων, του πλούτου και της δόξας! Ας βάλουμε πάλι τον Κύριο στο κέντρο της ζωής μας! Ας βάλουμε πάλι μέσα στην καρδιά μας την αγάπη, το έλεος και τη φιλανθρωπία! Και με αυτόν τον τρόπο, όπως ο άσωτος υιός, ο ληστής που μετανόησε και η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, να αξιωθούμε να ακούσουμε από τον ουράνιο Πατέρα μας: «συγχάρητέ μοι ὅτι εὗρον τὸ πρόβατόν μου τὸ ἀπολωλός. (Λκ 15,6). «Οὗτος ὁ υἱός μου νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε, καὶ ἀπολωλὼς ἦν καὶ εὑρέθη. (Λκ 15,24) Αμήν! Καλή Ανάσταση!


Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ παραχώρησε και μία συνέντευξη στον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπομπών "Προς Εκκλησιασμόν", που είναι μία παραγωγή της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails