Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΚΡΙΤΑΣ"


Από τις εκδόσεις "Ακρίτας" μόλις κυκλοφορήθηκε ένα ξεχωριστό βιβλίο, με τίτλο "Πνεύμα, Ψυχή και Σώμα". 
Πρόκειται για αδημοσίευτα κείμενα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Σεβαστουπόλεως, ενός επιστήμονα και Αρχιερέα της Ορθοδόξου εκκλησίας που με την σκέψη και το έργο του σημάδεψε την πνευματική πορεία του 20ου αι. 
Μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας 
• Υπάρχει τριμέρεια στον άνθρωπο; Αν ναι, ποια στοιχεία την αποτελούν; Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους; 
• Υπάρχει κάποιο μέρος αθάνατο στον άνθρωπο κι αν ναι ποιο; • Είναι ο εγκέφαλος όργανο των σκέψεων και των συναισθημάτων ή όχι; 
• Μπορεί η καρδιά να αποτελεί όργανο και κέντρο της γνώσης; 
• Υπάρχουν επιστημονικές, φιλοσοφικές ή άλλες αποδείξεις; 
• Μπορούν να ισχύουν οι Βιβλικές θέσεις για τα παραπάνω ή ήδη έχουν ξεπεραστεί; 
Ο μεγάλος θεολόγος χρησιμοποιεί τις επιστημονικές, φιλοσοφικές και ψυχολογικές τοποθετήσεις της εποχής του για να στηρίξει τα επιχειρήματά του. Ταυτόχρονα επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιά, αλλά πάντα επίκαιρα ερωτήματα για τον άνθρωπο. Η ορθόδοξη θεολογία κατά το διάβα των αιώνων διαμόρφωσε την δική της ανθρωπολογία που έχει πάντοτε ως αρχέτυπο και πρότυπο τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις – μαρτυρίες κι αυτές ακριβώς επαναφέρει στην επικαιρότητα ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός. 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 
Πρόλογος: Ηλίας Σαραγούδας 
Κεφάλαιο Α΄ Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από τη σύγχρονη κατάσταση των φυσικών επιστημών
Κεφάλαιο Β΄ Η καρδιά ως όργανο ανώτερης γνώσης 
Κεφάλαιο Γ΄ Εγκέφαλος και πνεύμα, πνεύμα και φύση 
Κεφάλαιο Δ΄ Το πνεύμα των φυτών και των ζώων 
Κεφάλαιο Ε΄ Η ψυχή των ζώων και των ανθρώπων 
Κεφάλαιο ΣΤ΄ Το πνεύμα δεν είναι άνευ όρων συνδεδεμένο με την ψυχή και το σώμα 
Κεφάλαιο Ζ΄ Υπερβατικές πνευματικές ικανότητες 
Κεφάλαιο Η΄ Για τον εσωτερικό άνθρωπο 
Κεφάλαιο Θ΄ Αθανασία
Μτφ: Σβετλάνα Πετσίν και Ηλίας Σαραγούδας. 

      

Στο βιβλίο διαβάζουμε: 
"Η ενέργεια της αγάπης που διαχύθηκε από την πανάγαθη θέληση του Θεού, του Λόγου του Θεού, δημιούργησε κι όλες τις άλλες μορφές ενέργειας, που με τη σειρά τους προκάλεσαν τον σχηματισμό των πρώτων σωματιδίων της ύλης και κατόπιν μέσω αυτών δημιουργήθηκε ολόκληρος ο υλικός κόσμος. Η αγάπη του Θεού που διαχύθηκε προς την άλλη κατεύθυνση δημιούργησε τον πνευματικό κόσμο, τον κόσμο των έλλογων αγγελικών όντων, τον ανθρώπινο λόγο και ολόκληρο τον κόσμο των πνευματικών και ψυχικών φαινομένων. Το γεγονός ότι μας είναι άγνωστες πολλές μορφές ενέργειας, οι οποίες αναμφίβολα υπάρχουν και δρουν, είναι προφανής συνέπεια των ελλείψεων των πέντε φτωχών αισθήσεών μας για τη γνώση της ζωής του κόσμου και επίσης επειδή δεν έχουν βρεθεί επιστημονικές μέθοδοι και αντιδραστήρια, για να ανακαλυφθεί εκείνο που στις αισθήσεις μας είναι απρόσιτο."


Ο Άγιος Λουκάς κατά κόσμο Βαλεντίν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1877 κατά την διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου στην Κριμαία. Ο πατέρας του ήταν πολωνός καθολικός στο θρήσκευμα και η μητέρα του ορθόδοξη. Νωρίς μετακόμισαν στο Κίεβο όπου αργότερα ο Βαλεντίν ενεγράφη στην ιατρική σχολή και από την οποία αποφοίτησε το 1903. Το 1904 βρίσκεται στην Ανατολή λόγω του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. Εκεί εργάστηκε ως χειρουργός και πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε ως ιδιαίτερα ικανού ιατρού. Εκεί συναντήθηκε με την Άννα με την οποία απέκτησε 4 παιδιά. Το 1917 η Άννα θα αρρωστήσει από φυματίωση και πηγαίνουν στην Τασκένδη. Το 1919 εκλέγεται καθηγητής της ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Το 1923 κλήρος και λαός τον εκλέγουν επίσκοπο της Τασκένδης. Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο προσφέρει τις υπηρεσίες του στην περιοχή του Κράσνογιαρκ. Το 1956 λόγω προβλημάτων της όρασής του τυφλώνεται οριστικά. Κοιμήθηκε το 1961 στις 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται και η μνήμη του. 
Από τις εκδόσεις "Ακρίτας" κυκλοφορούν αρκετά βιβλία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά του Ιατρού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails