Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η "ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ" ΤΗΣ ΠΩΛΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η γλύπτρια Πωλίνα Κασιμάτη

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της νέας εμβληματικής Έκθεσης Γλυπτών ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ της διακεκριμένης γλύπτριας Πωλίνας Κασιμάτη στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. 
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ, φίλοι της μικρασιατικής κιβωτού καθώς και προσωπικότητες του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου. 
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ κα Αναστασίας Καψή – Παπαδάτου, είπε, μεταξύ άλλων:


«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, στα εγκαίνια της εμβληματικής έκθεσης γλυπτικής "Μνημοσύνη" της χαρισματικής γλύπτριας Πωλίνας Κασιμάτη, σε επιμέλεια της Μουσειολόγου της ΕΣΤΙΑΣ, Γεωργίας Σιβρή. 
Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία, όπως αποτυπώνεται μέσα από την τέχνη της Πωλίνας. Η Πωλίνα Κασιμάτη καταφέρνει, με τα έργα της, να μας θυμίζει τη σημασία του παρελθόντος και την επίδρασή του στο παρόν και το μέλλον μας. Τα γλυπτά της δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά δημιουργήματα, αλλά και ζωντανές μαρτυρίες μιας συνεχούς αναζήτησης και συνύπαρξης με την μνήμη. Η επιμελήτρια Γεωργία Σιβρή έχει κατορθώσει να αναδείξει με μοναδικό τρόπο την ουσία και το βάθος της θεματικής αυτής έκθεσης. Με την ευαισθησία και την γνώση της, δημιούργησε έναν εκθεσιακό χώρο που επιτρέπει στον επισκέπτη να εμβαθύνει στα έργα και να συνδεθεί συναισθηματικά με αυτά. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Πωλίνα Κασιμάτη για την προσφορά της στην τέχνη και τη Γεωργία Σιβρή για την αφοσίωσή της». 


Το έργο της γλύπτριας Πωλίνας Κασιμάτη, παρουσιαζόμενο στην έκθεση "Μνημοσύνη" στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, περιγράφει μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία, που διαπερνά την αίσθηση της απώλειας και της αναγέννησης. Η Κασιμάτη δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στην ανθρώπινη μορφή και το υλικό, προσκαλώντας τον θεατή να εξερευνήσει τα συναισθήματα και τις ενοράσεις του. 
Η έκθεση αναδεικνύει μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την τέχνη του σχηματισμού. Κάθε έργο φέρνει στην επιφάνεια τη συναισθηματική ένταση που συνοδεύει τη διαδικασία της ζωής. 
Τα γλυπτά προτείνουν στο κοινό μια συναρπαστική διαδρομή στα άβατα της ανθρώπινης φύσης μέσα από το μπρούντζο και τον πηλό και αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Παράλληλα αναδύεται η αξία του πόνου ως μέσο για την ανθρώπινη ανάπτυξη και επούλωση, προσκαλώντας τον θεατή σε ένα ταξίδι εσωτερικής αυτογνωσίας και ανακάλυψης. 


Η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας τον πηλό ως μέσο έκφρασης επιτρέπει την άμεση επαφή με την ιστορία, ενώ με την χρήση του μπρούτζου υπογραμμίζει τη δύναμη και την επιμονή του ανθρώπινου πνεύματος. Μέσα από την αφαίρεση, την απλοποίηση και την έκφραση του πάθους και της ανθρώπινης συνθλίψεως, αποτυπώνει την ανθρώπινη ύπαρξη με βάθος και ειλικρίνεια. 
Από μικρή ηλικία, η Κασιμάτη γοητεύτηκε από την ανθρώπινη μορφή που έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική της ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της εστίασής της ήταν σε γλυπτά και εγκαταστάσεις που διερευνούν τη συναισθηματική έκφραση μέσω της ανθρώπινης μορφής. 
Στο πλαίσιο της "Μνημοσύνης", η Κασιμάτη δημιουργεί μια αισθητική αντίθεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Τα γλυπτά αυτά, που μοιάζουν να λιώνουν, αναδεικνύουν την αναπόφευκτη πορεία της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, καθιστώντας την ίδια τη διαδικασία μια μορφή τέχνης. 


Η Πωλίνα Κασιμάτη είναι γλύπτρια με έδρα την Αθήνα και καταγωγή από την Μ. Ασία. Διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη αισθητική της και την ικανότητά της να συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που δημιουργεί. Με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και με παραγγελίες από διάφορα ιδρύματα και ιδιώτες, αποτελεί μια καταξιωμένη φυσιογνωμία στον χώρο της γλυπτικής. Τα έργα της έχουν αποκτήσει αναγνώριση και έχουν τιμηθεί με παραγγελίες από διάφορους φορείς, μουσεία και ιδρύματα, όπως το St. Catherine’s British School, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Χατζηιωάννου, το ίδρυμα Λεβέντη, το Μουσείο «Μαρία Κάλλας». 
Διάρκεια Έκθεσης: 5 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2024. Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 17.00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails