Τρίτη 21 Μαΐου 2024

ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Φαίνεται …μειλίχιος. Χαρακτηρίζεται ως «ηπίων τόνων». Όταν τοποθετήθηκε στην νευραλγική θέση του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, κάποιοι είπαν πως «αυτός δεν έχει σχέση με τον σκληρό Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ», δηλ. τον προκάτοχό του στο πόστο αυτό. 
Όμως, ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ τον καιρό του πολέμου, δηλαδή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτός υλοποιεί το δόγμα του «ρωσικού κόσμου». Αυτός στηρίζει την «θεολογία του πολέμου». Αυτός γυρίζει ανά τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τις φιλικές προς τη Μόσχα, για να εδραιώσει συμμαχίες και να προωθήσει επεκτατικά σχέδια. Μέσα στον πόλεμο και με δεδομένες τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, ο 40χρονος ιεράρχης ταξιδεύει σε Βατικανό (συναντήσεις με τον πάπα Φραγκίσκο), Αίγυπτο (επαφές με Κοπτική Εκκλησία), Αργεντινή, Σερβία, Δαμασκό, Λίβανο (όπου, μάλιστα εγκαινιάζει και ρωσικό ναό) Ιεροσόλυμα (όπου και παρασημοφορείται (!) από τον Πατριάρχη Θεόφιλο) και τώρα στην Κύπρο! 
Με …άκρα μυστικότητα έγινε η απόβαση του Βολοκολάμσκ Αντωνίου στην μεγαλόνησο. Τέλεσε τα εγκαίνια ρωσικού ναού στην Λεμεσό (Κυριακή 19-5-2024), συλλειτουργώντας με τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Βόστρων Τιμόθεο, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 
Καμία μνεία από την Μητρόπολη Λεμεσού για το γεγονός αυτό (μέχρι και την Δευτέρα 20-5-2024). Από το site του ΤΕΕΣ της Μόσχας το πληροφορηθήκαμε. Βέβαια και αυτοί στο …παρά πέντε, γιατί επένδυσαν στον αιφνιδιασμό και να έλθουν όλοι προ τετελεσμένου. 
Ο Λεμεσού Αθανάσιος εννοείται πως πρόδωσε πανηγυρικά την Εκκλησία του, την Εκκλησία της Κύπρου. Ο Μόσχας Κύριλλος έχει διακόψει προ πολλού την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (και του μακαριστού Χρυσοστόμου και του νυν, του Μακαριωτάτου Γεωργίου), λόγω της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ο Μόσχας Κύριλλος έχει φερθεί με ιταμό τρόπο στην Εκκλησία της Κύπρου, προβαίνοντας ακόμα και σε εκκλησιαστική ρωσοποίηση των Κατεχομένων της μεγαλονήσου, αλλά ο Λεμεσού Αθανάσιος επέλεξε να ανοίξει την κερκόπορτα της προδοσίας στη ρωσική εκκλησία, χωρίς εξηγήσεις και …περιττές κουβέντες. 


Οι φωτογραφίες από το συλλείτουργο Λεμεσού – Βολοκολάσμκ, που δημοσιεύουμε εδώ, είναι – φυσικά – από το site του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας. Αλήθεια, ποιον μνημονεύουν στις ακολουθίες σε αυτόν τον ρωσικό ναό της Λεμεσού; Τον Λεμεσού Αθανάσιο ή τον Μόσχας Κύριλλο;
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ΤΕΕΣ της Μόσχας, στην ομιλία του στο τέλος της Λειτουργίας «ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος εξέφρασε επίσης βαθιά ευγνωμοσύνη στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο για τη συνεχή προσοχή του στην κατασκευή αυτή και για την αποστολή υψηλής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΤΕΣΣ στα εγκαίνια του ναού. Ο μητροπολίτης Αθανάσιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νεόδμητη εκκλησία θα ενώσει πιστούς διαφορετικών εθνικοτήτων και, ως εκ τούτου, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδοξίας». 
Προφανώς ο Λεμεσού Αθανάσιος θεωρεί ότι η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι υπόθεση του στυγερώτατου Μόσχας Κυρίλλου. Φυσικά ούτε λόγος από τον Λεμεσού για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον «ιερό πόλεμο» για πλήρη καθυπόταξη του ουκρανικού λαού κάτω από την μπότα του διδύμου Πούτιν – Γκουντιάεφ. 
Ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αθανάσιο για την πατρική του φροντίδα προς το ρωσόφωνο ποίμνιο της Λεμεσού και μοίρασε «πατριαρχικά βραβεία» δεξιά και αριστερά. 
Έτσι, η ρωσική διείσδυση στην Κύπρο καλά κρατεί και με τις …ευλογίες της ρωσικής εκκλησίας. Μάλιστα, οι Μοσχοβίτες φαίνεται πως ενεργοποιούν, όπου είναι εφικτό, το δόγμα τους: «Είμαστε σε κοινωνία με τους αρχιερείς που διαφοροποιούνται από την θέση των Εκκλησιών τους και δεν αναγνωρίζουν το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας». 


Αλήθεια, πώς ταξιδεύει τόσο άνετα ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος; Προφανώς δεν είναι στην λίστα των κυρώσεων, όπως ο Μόσχας Κύριλλος. Όμως είναι λάθος της Δύσης, γιατί αυτός, το γεράκι της Μόσχας, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της «Αγίας Ρωσίας». Θα έπρεπε χθες να του έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δυτικές χώρες, και φυσικά και στην Κύπρο. 
Ο ίδιος σε συνέντευξή του (Οκτ. 2022), είχε πει …προφητικά: «Δεν αποκλείω ότι μερικές μη φιλικές σε εμάς χώρες ίσως να προβούν σε ενέργειες με σκοπό να περιορίσουν τη δραστηριότητά μας. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για απομόνωση. Δεν βρεθήκαμε προς το παρόν αντιμέτωποι με παραδείγματα βίαιου περιορισμού της υπηρεσίας μας με μια ίσως εξαίρεση τη Λετονία. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν απειλούμαστε με απομόνωση». 
Έτσι, ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος κινείται ανετότατα σε Δύση και Ανατολή, όταν οι συμπατριώτες του ρώσοι βομβαρδίζουν και καταστρέφουν ανελέητα την Ουκρανία. 
Την «ιδεολογία» του Βολοκολάμσκ Αντωνίου για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει ξεσκεπάσει δεόντως με σχετικό κείμενό του ο ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός. 
Ο Αντώνιος του ΤΕΕΣ είναι γεράκι, απείρως πιο επικίνδυνο από αυτά του ΝΑΤΟ. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ μπροστά του, φαντάζει όσιος!… 
Δείτε και το κείμενό μας: Ο τιποτολόγος Βολοκολάμσκ Αντώνιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails