Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Λυκούργο Αγγελόπουλο (21 Σεπτεμβρίου 1941, Πύργος Ηλείας – 18 Μαΐου 2014, Αθήνα), με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στις 7.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Ομιλητές: 
Γιάννης Χριστόπουλος, Σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: «Ο Δάσκαλος Λυκούργος Αγγελόπουλος»
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός: «Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και η Πάτρα». 
Στο μουσικό μέρος, ανέκδοτα και άλλα μέλη του Λυκούργου Αγγελόπουλου ερμηνεύουν η γνωστή ηθοποιός, σκηνοθέτις, μουσικός και ψάλτρια Φένια Παπαδόδημα και ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον», που είναι αφιερωμένη στον Λυκούργο Αγγελόπουλο. 
Η πρώτη (2016) αφορούσε στη συμβολή του στη σύγχρονη λόγια ελληνική μουσική, καθώς ο ίδιος (και με την Ελληνική Βυζαντινή χορωδία που ίδρυσε και διηύθυνε) είχε ερμηνεύσει ξεχωριστά έργα ελλήνων συνθετών. 
Στην δεύτερη (2017) παρουσιάστηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την πολυσχιδή και δράση του Λυκούργου Αγγελόπουλου και έγινε αναφορά στην απήχηση του έργου του στην αραβόφωνη Ορθοδοξία.
Το τρίτο αφιέρωμα, της ερχόμενης Τετάρτης, εδράζεται σε μαρτυρίες μαθητών και συνεργατών του, όπως ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ο οποίος θα αναφερθεί, παραθέτοντας αρχειακό υλικό, στην σχέση του Λυκούργου Αγγελόπουλου με την Πάτρα και τον μακαριστό, μουσικολογιώτατο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά.

Απόσπασμα επιστολής Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου στον Λυκούργο Αγγελόπουλο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails