Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΗ ΝΑΞΟ


Φωτορεπορτάζ: Κώστας Μαρούλης ο Νάξιος
Η Νάξος πανηγύρισε την μνήμη του ευκλεούς τέκνου της, Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. 
Στον Μ. Εσπερινό της εορτής στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου στη Χώρα Νάξου, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου. 
Κατά την Θεία Λειτουργία, σήμερα, Κυριακή 14 Ιουλίου 2024,  προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κηρυξε και τον θείο λόγο και συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. 
Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου τελείται και στον φερώνυμο Ι. Ναό του Αγίου στο χωριό Γλινάδο της Νάξου. Στον Μ. Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στα γραφικά στενά του χωριού.
Η Λιτανευτική πομπή της εικόνας του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου από τον φερώνυμο Ναό διά μέσου των κεντρικων οδων της Χώρας Νάξου μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουλίου 2024 και τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος. 


Η πρώτη εικόνα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, έφτασε μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και χαράς στην πατρίδα του τη Νάξο, για τον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό του, μετά την επίσημη αγιοκατάταξη του, στις 14 Ιουλίου του 1957. 
Διακρίνονται άνω αριστερά στη φωτογραφία, ο μακαριστός Μητροπολίτης Παροναξίας Αμβρόσιος Στάμενας ως Αρχιμανδρίτης καθώς και ο τότε Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μαλλιαρός, μετέπειτα Μητροπολίτης Μηθύμνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails