Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930


Αριστείδης Γ. Κανατούρης, 
24 Ιουλίου 2024 
Γιορτή αύριο της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Λαυρίου, και άρχισαν να σημαίνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ναού της στην πόλη μας, καλώντας τους πιστούς να προσκυνήσουν τη χάρη της. 
Με την ευκαιρία αυτή, παραθέτω ένα ιστορικό τεκμήριο που είχε την καλωσύνη να μου παραχωρήσει ο εκλεκτός φίλος Κώστας Καλογείτων, από παλιά λαυριώτικη οικογένεια, ο οποίος το είχε κληρονομήσει από την μητέρα του. 
Πρόκειται για το πρόγραμμα εορτασμού της πανηγύρεως που ανάγεται στην δεκαετία του 1930· αναγράφεται σ’ αυτό η χρονολογία “25 Ιουλίου 193.”, χωρίς να προσδιορίζεται το έτος. Μια σημαντική όμως λεπτομέρεια μάς οδηγεί στη λύση της απορίας μας. Ενώ όλο το πρόγραμμα είναι τυπωμένο, στο τέλος του έχει προστεθεί με την γραφομηχανή η φράση “Κατά την θείαν λειτουργίαν θα ψάλλη χορός καλλιφώνων νέων”. Ποιος ήταν ο χορός των καλλιφώνων νέων; Μα ποιος άλλος από την ανδρική Χορωδία Λαυρίου που γνωρίζουμε ότι ιδρύθηκε το 1939 με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Αντωνίου Σιδερή και επί κεφαλής τον αείμνηστο συμπολίτη μας Γεώργιο Τζανετάκη που διετέλεσε μαέστρος της για πολλές δεκαετίες και αυτή θα πρέπει να ήταν η πρώτη συμμετοχή της στη θεία λειτουργία! 
Με τις ευχές σε όλες και όλους η Αγία Παρασκευή να σκέπει την πόλη μας και να μας προστατεύει.
Ακολουθεί το κείμενο του προγράμματος, όπως ακριβώς έχει τυπωθεί, και η φωτογραφία του εντύπου.
Τὴν 26ην τρέχ. Μηνὸς Ἰουλίου ἑορτήν της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ἑορτάζει ὁ ἐνταῦθα φερώνυμος Ἱερὸς Ναός διὰ κατανυκτικοῦ ἑσπερινοῦ τὴν παραμονήν καὶ μεγαλοπρεποῦς λειτουργίας τὴν πρωίαν. 
Μετὰ τὴν θείαν λειτουργίαν γενήσεται περιφορά τῆς Ἁγίας Εἰκόνος ἀνὰ τὴν πόλιν. Παρακαλοῦνται οἱ φιλέορτοι ὅπως προσέλθωσιν. 
Λαύριον, 25 Ἰουλίου 193. 
Ἡ Ἐκκλ. Ἐπιτροπή 
Κατὰ τὴν θείαν λειτουργίαν θὰ ψάλλη χορὸς καλλιφώνων νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails