Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ


Tου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Πρόσκληση από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο (ίδρυση 1893) της Πόλης έχει λάβει το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, που πέρσι συμπλήρωσε 200 χρόνια λειτουργίας, για να συμμετάσχει με αντιπροσωπεία του σε συνέδριο με θέμα : «150 χρόνια Κ. Π. Καβάφης». 
Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου από τις 11 μέχρι τις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Παγκύπριο Γυμνάσιο, με την ευκαιρία της συμμετοχής της αντιπροσωπείας του στο συνέδριο, θα απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα τιμήσει τον τέως Λυκειάρχη του Ζωγραφείου, Δημήτριο Φραγκόπουλο. 
Το συνέδριο οργανώνεται από κοινού από το Ζωγράφειο και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, καθώς φέτος αφενός συμπληρώνονται 150 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ποιητή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και διότι ο Καβάφης είχε ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τόσο από τον πατέρα όσο και από την μητέρα του. Μάλιστα το 1882, στη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά των Άγγλων, ο ποιητής, σε ηλικία 19 ετών, έφυγε από την Αλεξάνδρεια και πήγε με την οικογένειά του για τρία χρόνια (ως τον Οκτώβριο του 1885) στην Κωνσταντινούπολη, στο σπίτι του φαναριώτη παππού του, Γεωργάκη Φωτιάδη. Εκεί έγραψε ένα ποίημα για το Νεοχώριο ή Νιχώρι, το πανέμορφο αυτό μέρος του Βοσπόρου.
Η τριετής παραμονή του ποιητή στην Πόλη ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς άρχισε να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την πολιτική και την δημοσιογραφική σταδιοδρομία. Η παραμονή του στην Πόλη συμπίπτει με τις πρώτες μαρτυρημένες συστηματικές του προσπάθειες να επιδοθεί στην τέχνη του ποιητικού λόγου. Επίσης, συμπλήρωσε τις μελέτες του στην αρχαία και μεσαιωνική ελληνική φιλολογία.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και θα συμμετάσχουν και άλλα σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο θα αντιπροσωπευτεί από ομάδα μαθητών και καθηγητών. Μαζί θα είναι και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ως απόφοιτος του Παγκυπρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Ιεράς Συνόδου. Στο συνέδριο έχει προσκληθεί και ο βραβευμένος ποιητής μας Κυριάκος Χαραλαμπίδης. 
Οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου θα παρουσιάσουν στο συνέδριο την θεματική ενότητα «Καβάφης και αρχαίος κόσμος: Οδυσσειακή και μετα-οδυσσειακή εμπειρία στην ποίηση του Καβάφη». Ειδικοί σύμβουλοι των μαθητών είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής και η δρ. φιλολογίας Σταματία Λαουμτζή. 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν ξεναγήσεις στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Επίσης, οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν την ακολουθία των Τέταρτων Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών, θα επισκεφθούν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και χώρους, όπου έζησε ο Καβάφης και αναφέρονται στο έργο του. Συζήτηση για το σήμερα και το αύριο του Αλεξανδρινού ποιητή θα γίνει εν πλω στον Βόσπορο και στην Προποντίδα. 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ 
Ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός με ιδρυτική πράξη, που σώζεται ολόκληρη με την ιδιόχειρη υπογραφή του ημερομηνίας 1ης Ιανουαρίου 1812 Ίδρυσε την Ελληνική Σχολή, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα. Πρώτος διδάσκαλος ο Λεόντιος Μυριανθέας. Μετά τους διωγμούς του 1821 και το μαρτυρικό θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, η Σχολή διαλύθηκε και ιδρύθηκε ξανά το 1830 από τον Αρχιεπίσκοπο Πανάρετο, μετά από απόφαση των Αρχιερέων και των προκρίτων του νησιού. Τη διεύθυνση της Σχολής ανέλαβε ο Ονούφριος Μικελλίδης. Ο Αρχιεπίσκοπος Πανάρετος ίδρυσε και την πρώτη βιβλιοθήκη με οικονομική βοήθεια της «εν Λονδίνω φιλάνθρωπου και φιλόμουσου Εταιρείας». 
Η Ελληνική Σχολή αναδιοργανώνεται το 1859 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Α΄. Το 1860 σύμφωνα με το μητρώο του, το Ελληνικό Σχολείο Λευκωσίας το οποίο ονομαζόταν και Γυμνάσιο, είχε προσωπικό τέσσερις διδασκάλους κι έπειτα πέντε. Το 1869 η Σχολή είχε 39 μαθητές και διδάσκονταν την ελληνική, την τουρκική τη γαλλική και μαθηματικά. Το 1887 προστίθεται ως ξένη γλώσσα και η αγγλική για να αντιμετωπίσει τις νέες πολιτικές συνθήκες του νησιού, χωρίς αυτή να είναι, στην αρχή τουλάχιστον, υποχρεωτική. Το 1892 εισάγεται για πρώτη φορά η διδασκαλία των λατινικών. Το Μάϊο του 1893 αποφασίστηκε η ίδρυση γυμνασίου ισότιμου μ' εκείνα της Ελλάδας και στις 12 Δεκεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια. Το σχολείο, επί γυμνασιαρχίας Σπυρίδωνος Δουκάκη, καταστράφηκε ολόκληρο από πυρκαγιά στις 25 Οκτωβρίου 1920. Λίγους μήνες μετά, ύστερα από γενναιόδωρη προσφορά του Ιωάννη Βεργοπούλου γίνεται η αναστήλωση του σχολείου. 
Το 1935-'36 ιδρύεται τμήμα θηλέων του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το οποίο στεγάστηκε στο Παρθεναγωγείο Φανερωμένης. Το 1943 τιμάται η πεντηκονταετηρίδα του Παγκυπρίου και αναγγέλλεται η μεγάλη δωρεά του Δ. Σεβέρη για την ανέγερση κτηρίου βιβλιοθήκης, το οποίο εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1949. Στις 27 του Γενάρη του 1956 έγινε η ιστορική μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης. Συγκρούονται μαθητές με δυνάμεις ασφαλείας. Η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση διακόπτει τη λειτουργία του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Στο Παγκύπριο λειτουργεί αξιόλογο ιστορικό αρχείο. 
Μεταξύ των αποφοίτων του σχολείου είναι διακεκριμένες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο αείμνηστος πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια του Παγκυπρίου έγινε μερίδα για την ομογένεια της Πόλης, στην οποία έστειλε μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μίλησε ο Μέγας πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης.

1 σχόλιο:

  1. Εχουμε και λεμε . Το παγκυπριο στην Πολη . Δυο περιοχες που πλεον μονο ιστορικα ανηκουν στον λαο τους . Στην Πολη το 1955 οι ευγενεις μας γειτονες με ενα πογκρομ διωξαν τους Ελληνες κατοικους και μειναν σημερα 5 με 6 χιλιαδες . Στην Κυπρο το 74 πηραν οι Τουρκοι με εισβολη το 40 τοις 100 και το αλλο 60 το πηρε αυτες τις μερες το ΔΝΤ . Σε εμας τα ιδια . Ειμαστε πλεον υπο κατοχη της ΕΕ και του ΔΝΤ και μιας τρικομματικης χουντας . Οποιος δεν το καταλαβε μεχρι προχτες ελπιζω να το καταλαβε χτες με την αποφαση των κουισλινγκς που μας κυβερνουν να στειλουν 2,5 εκκατομυρια φορολογικα τελεσιγραφα ακομη και σε οφειλετες των 1000 ευρω με απειλη μεχρι και κατασχεσης . Για να μην εχουμε την τυχη των αδελφων μας σε Κυπρο και Πολη πρεπει να τους κανουμε να φοβηθουνε . Η σταση του καλου νοικοκυραιου που κοιταζει την δουλεια του ανοιγει την ορεξη στον λυκο . Για αυτο αλλωστε τα πιο ζωτικα στοιχεια που εχουν ορεξη αντιστασης τα στελνουν να καουνε σε βλαχωχωρια σαν τον Βελβεντο . Αλλα ελπιζω οι επομενοι νεαροι να μην ειναι τοσο αφελεις . Αντι να πανε αυτοι στα βουνα ελπιζω να κανουν τους πολιτικους μας να παρουν τα βουνα . Παρεα με μεγαλοεκδοτες , μεγαλοεργολαβους , καναλαρχες και αλλους παρομοιους . Οσο για αυτους που θα κοιταν την δουλεια τους για να μαζευουν λεφτα μαλλον τα λεφτα τους θα εχουν την τυχη των χρηματων που ειχαν οι αδερφοι μας στην Πολη και Κυπρο . θα εξαερωθουνε απο αλλεπαληλα φορολογικα νομοσχεδια της τρικομματικης κυβερνησης . Α.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή