Καταλαβαίνετε, αγαπητοί συνοδίτες, τι πρόκληση είναι αυτή για όσους θεωρούν ότι το μάθημα των θρησκευτικών στην μέση εκπαίδευση πρέπει να έχει αυστηρά κατηχητικό χαρακτήρα. Σκάνδαλο!
Με το θέμα θα ασχοληθώ εκτενώς, αλλ' επί του παρόντος σας γνωστοποιώ ότι ο Μάνος Χατζιδάκις αποτελεί εξεταστέα ύλη για τους φοιτητές του καθηγητή της Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Χρυσόστομου Σταμούλη. Ιδού το σχετικό μάθημα και η ανάλογη ύλη:
Θερινό Εξάμηνο
Α' Συναντήσεις Ι: Αντιβολές και αντανακλάσεις της Ορθόδοξης θεολογίας με το τραγούδι, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Σπουδή στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιωάννη Τσαρούχη,τον Γιώργο Θέμελη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη (κατ’ επιλογή υποχρεωτικό μάθημα):
1. α) Χ. Σταμούλη, Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη Θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008. β) Χ. Σταμούλη, Άσκηση Αυτοσυνειδησίας. Μελετήματα Δογματικής Θεολογίας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2004. γ) Γιάννης Τσαρούχης, Εγώ ειμί πτωχός και πένης, εκδ. Καστανιώτης 1989. (Σύγγραμμα ένα).
2. α) Μάνος Χατζιδάκις, Τα σχόλια του τρίτου, εκδ. Εξάντας, Αθήνα 2003. β) Μάνος Χατζιδάκις, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1999. γ) Χ. Σταμούλη, Θεολογία και τέχνη, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2000 (Σύγγραμμα ένα).
Εξεταστέα ύλη:
-Χ. Σταμούλη, Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη Θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008, σ. 229-262.
-Χ. Σταμούλη, Άσκηση Αυτοσυνειδησίας. Μελετήματα Δογματικής Θεολογίας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2004, σ. 29-42.
- Γιάννης Τσαρούχης, Εγώ ειμί πτωχός και πένης, εκδ. Καστανιώτης 1989, σ. 113-117, 150-156.
-Μάνος Χατζιδάκις, Τα σχόλια του τρίτου, εκδ. Εξάντας, Αθήνα 2003, σ. 186-191.
- Μάνος Χατζιδάκις, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1999, σ. 19-24, 33-35, 67-83.
Ο Χρυσόστομος Σταμούλης στον δρόμο που χάραξε ο μεγάλος Νίκος Ματσούκας! Του διαλόγου της Θεολογίας με το σήμερα και τον πολιτισμό του.
Και ο μεταπτυχιακός κλάδος του ΕΑΠ "Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία" στην ενότητα "Η Ορθοδοξία και τα Γράμματα" εντρυφά στον Τ.Λειβαδίτη όπως και στον Ν.Γ.Πεντζίκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι είδηση είναι αυτή! Υπάρχουν στην θεολογική Αθηνών τέτοια πνεύματα; Να ένας λόγος για να 'χουμε ελπίδα ότι ο σκοταδισμός δεν έφαγε τις θεολογικές σχολές
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πω τωρα που ασχολουνται στις θεολογικές σχολές με τους ποιητές και τραγουδοποιούς αποφύγανε τον σκοταδισμό!!! μπο...τα εχουν κάνει ολα και στις θεολογικες σχολές και αλλου, τι ψάχνετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας, ζητώ συγνώμη εξ'αρχής για τυχόν λάθη μου, νομίζω ταπεινά πως άλλο είναι να ασχοληθούν ώριμοι φοιτητές με τα αναφερθέντα μαθήματα, για να μην πω ότι επιβάλεται, και άλλο οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, αυτοί έχουν να μάθουν άλλα πιο σπουδαία για να φτάσουν στην στερεά τροφή. Θα ήθελα όμως να μου πείτε αν γνωρίζετε, είναι πρέπον οι φοιτητές να αναγκάζονται να διδάσκονται έστω και ως επιλεγόμενα μαθήματα, μελέτες, έργασίες και εκδόσεις των διδασκόντων τους;δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο; τόσα έργα πατέρων έχουμε που ασχολούνται νομίζω με όλα τα θέματα και προβλήματα ακόμα και του σύχρονου ανθρώπου γραμμένα με τον φωτισμό του Αγίου Πνέυματος. Σας ζητώ και πάλι συγνώμη και σας ευχαριστώ αν θα τύχω δημοσίευσης και περισότερο αν έχω και κάποια απάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφή