Στην Αγία Πετρούπολη με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Οrthodox Music Festival , που πραγματοποιείται από τις 19 Ιουνίου εκεί, με τη συμμετοχή πλήθους σπουδαίων χορωδιών, θα δώσουμε μια συναυλία αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου το βράδυ, στο Alexandrinsky Theatre (Ostrovskogo pl., 2). Θα παρουσιάσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα με ύμνους από την ακολουθία των Αγίων Αποστόλων, μαθήματα του περίφημου βυζαντινού μαϊστορα Ιωάννη Κουκουζέλη και μέλη από την αγιορείτικη παράδοση.
Και βέβαια όπως κάθε σοβαρή διοργάνωση το φεστιβάλ περιλαμβάνει και workshops. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου το πρωί ο Λυκούργος Αγγελόπουλος στο Family chapel. Sheremetev Palace. (Nab. Reki Fontanki, 34) θα εισηγηθεί το θέμα:
Μετά τον π. Γκοτσόπουλο και ο Ανδριόπουλος στην Πετρούπολη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρώτος για διευρωπαϊκό και διορθόδοξο συνέδριο, ο δεύτερος για διεθνές φεστιβάλ !
Μπράβο στην Πάτρα.
Αγαπητέ κ. Παναγιώτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθώς έφτιαχνα την βιβλιοθήκη μου λόγω ακαταστασίας το μάτι μου έπεσε σε μια κασέτα ηχητική από μια αγρυπνία που είχε κάνει η Ι.Μ..Γηροκομείου στις 1-10-04 προς τιμή της Αγ. Σκέπης.
Την ακούω με πολύ νοσταλγία. . αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν πάλι τέτοιες στιγμές.
Όταν ψέλνατε ήταν πανδαισία πραγματική. Δεν θα ξεχάσουμε και την φιλοξενία σας πάνω στο ψαλτήρι. Απλός, ήρεμος. Με λίγα λόγια ψάλτης.
Σας ευχαριστούμε που μας αφήσατε να κάτσουμε δίπλα σας.
Και τώρα ύστερα από όλα αυτά τα γεγονότα αναπολούμε αν θα ξανά έρθουν τέτοιες στιγμές κατάνυξης και μουσικής πανδαισίας.
Μεγάλο λάθος πιστεύω που δεν ασκείται τα ιεροψαλτικά καθήκοντά σας. Μεγάλο λάθος.
Εμείς περιμένουμε το μεγάλο μπαμ.
Ήσασταν και θα παραμείνετε ένας πιό τους μεγάλους και κατανυκτικούς ψάλτες που πέρασαν από την Πάτρα.
Οι αγρυπνίες στην Ι.Μ.Γηροκομείου ήσαν σκέτο πανδαισία.
Καθώς και στον αγ. Γεώργιο Λάγγουρα.
Ευχαριστούμε για όλα.
(Στο αρχείο μου έχω περί της 5 κασσέτες γεμάτο με Ανδριόπουλο)
Ν.Σ.
Πράγματι ο Ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου συνηθίζει να εορτάζει την εορτή της Αγίας Σκέπης κατά την ΚΑΝΟΝΙΚΗ ημερομηνία εορτασμού της, δηλαδή την 1η του μηνός Οκτωβρίου και δεν την μεταθέτει κατά την εντολή της Συνόδου(από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν) για την 28η του ίδιου μηνός.....Και σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια(νομίζω παλαιότερα την είχε τελέσει και την 28η Οκτωβρίου-δεκαετία '90). Ψάλλει μάλιστα την ακολουθία που ψάλλεται στο Άγιο Όρος κατά την εορτή της Αγίας Σκέπης και όχι αυτή του Μικραγιαννανίτου που εσυνθέθη οψίμως με στοιχεία ειδικά γιά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου και περιέχεται εν παραρτήματι στις νεώτερες εκδόσεις του Μηναίου του Οκτωβρίου. Και στη Μονή Χρυσοποδαριτίσσης το ίδιο συμβαίνει, προσωπικά έχω υπόψιν μου μόνο μία παρόμοια περίπτωση από τη δεκαετία του '80 κατά την οποία είχε λάβει μέρος και ο νυν Ηγούμενος του Γηροκομείου(τότε δεν είχε εκλεγεί ακόμη, ήταν ο Χριστοφόρος ως διορισμένος, στη συνέχεια και μετά από πολλά και διάφορα ο επίσης διορισμένος Κύριλλος έφτιαξε κανονισμό εγκριθέντα από τη Σύνοδο και λοιπά και λοιπά και λοιπά.....).-Μάλιστα μετά από εκείνη τη συγκεκριμένη αγρυπνία της 1ης Οκτωβρίου στη Χρυσοποδαρίτισσα, το επόμενο πρωί συνεδρίαζε η Ιεραρχία στην Αθήνα επί Σεραφείμ, συνέβη και ένα κάπως ευτράπελλο γεγονός που αναστάτωσε κάπως τους εν Πάτραις αρχιμανδρίτες-. Δεν γνωρίζω αν συνεχίζεται αυτή η παράδοση στη Χρυσοποδαρίτισσα ακόμη. Πάντως στο Γηροκομειό το 04 που αναφέρει ο σχολιαστής Ν.Σ. ο Ηγούμενος ήταν ασθενής και ως εκ τούτου δεν έλαβε μέρος παραμείνας στο ιδιαίτερο ενδιαίτημά του. Όμως, όπως ο ίδιος την επομένη τηλεφωνικώς μου είπε, ήταν κατενθουσιασμένος ακούοντας από τα μεγάφωνα τον Δεξιό Ψάλτη του και μάλιστα κατά την ώρα του Χερουβικού άνοιξε την πόρτα του μπαλκονιού του, παρότι περασμένη κατά πολύ η ώρα, και εξήλθε στη βεράντα του, ασθενής όντας, ώστε καλύτερα να απολαύσει την εκτέλεση του Χερουβικού από τον Δεξιό Ψάλτη του "Τι υπέροχο Χερουβικό ήταν αυτό....."ήταν τα λόγια του τηλεφωνικώς..... Έγραψα με κεφαλαία αρχιγράμματα τις λέξεις δεξιός ψάλτης μη έχοντας άλλο τρόπο να περιγράψω τη θέρμη και τη στοργή και τον ενθουσιασμό και την αγάπη που αναδίδονταν από τη φωνή του Ηγουμένου, καθώς μιλούσε για τον δεξιό ψάλτη του, κατά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία.
ΑπάντησηΔιαγραφή