Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΤΡΙΝΣΚΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ


Φωτό: Νίκος Διονυσόπουλος


Στο περίφημο θέατρο Αλεξαντρίνσκυ της Αγίας Πετρούπολης, μέγα πλήθος και μέγα πάθος κατά την συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του ιδρυτού της Λυκούργου Αγγελόπουλου, προχθές Τρίτη 30 Ιουνίου. Η αίσθηση του να δίνεις συναυλία σ' ένα τέτοιο χώρο, σπάνιας αισθητικής και βαριάς ιστορίας, είναι σίγουρα μοναδική. Όταν όμως και το κοινό εκφράζεται με ενθουσιασμό για ένα μάλλον δύσκολο - σίγουρα όχι εύπεπτο - ακρόαμα, όπως αυτό της βυζαντινής μουσικής, τότε η συμμετοχή σου σε μια τέτοια συναυλία αποκτά άλλη διάσταση.


Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τέτοια προσέλευση και τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο της Αγίας Πετρούπολης. Οι ρώσοι Ορθόδοξοι αδελφοί μας, συνηθισμένοι στην δυτική πολυφωνία, που ευρύτατα χρησιμοποιείται στους ναούς τους, δεν θα αρέσκονταν ιδιαίτερα, σκέφτηκα, στην μονότονη, ας πούμε, μονοφωνία της βυζαντινής μουσικής. Όμως παρέβλεψα την βαθειά κουλτούρα αυτού του λαού, ο οποίος γνωρίζει να εκτιμά την καλή μουσική και την υψηλή τέχνη, απ' όπου κι αν προέρχεται.



Έτσι οι περίπου χίλιοι ακροατές της συναυλίας μας, που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του ιστορικού θεάτρου Αλεξαντρίσκυ, παρακολούθησαν απνευστί το απαιτητικό πρόγραμμά μας, με μεγάλα μαθήματα του Ιωάννη Κουκουζέλη και του Πέτρου Μπερεκέτη, με ύμνους από την γιορτή των Αγίων Αποστόλων (είπαμε και το στιχηρό προσόμοιο "Ποίοις ευφημιών..." στο ιδιαίτερο μέλος του Ιακώβου Πρωτοψάλτου), και μέλη από την αγιορείτικη παράδοση (το κεκραγάριο του β' ήχου της σειράς "Αγιορείτικα", το τετράηχο "Εξομολογείσθε" κατά τον αείμνηστο διακο - Διονύση Φιρφιρή κ.α.).



Ο κόσμος δεν μας άφηνε να φύγουμε από τη σκηνή. Είπαμε τρία κομμάτια ακόμα μετά το πέρας του καθορισμένου προγράμματος: στίχους από την Μεγάλη Δοξολογία σε ηχ. πλ. β' στα ρωσικά, έναν εντυπωσιακό ψαλμικό στίχο του Π. Μπερεκέτη και το "Μεθ' ημών ο Θεός" του Μ. Αποδείπνου στο μέλος του Πέτρου Λαμπαδαρίου.
Ήταν σίγουρα μια ακόμα σημαντική εμφάνιση της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας στη ρωσική γη, την οποία έχει επισκεφθεί με διάφορες αφορμές επανειλημμένως.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου