Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Persona non grata ο Μόσχας Κύριλλος στην Λιθουανία


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το κείμενό μας «Ο Μόσχας Κύριλλος δεν έχει μέλλον στην Ορθοδοξία» και οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν πανηγυρικά. 
Σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο την είσοδο στη χώρα, λόγω της υποστήριξής του στη Ρωσία για την συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Μόσχας προστέθηκε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων ήδη από τις 23 Ιουνίου 2022, αλλά η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα. 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, αρνείται εσκεμμένα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και συστηματικά δικαιολογεί και υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 
«Ο Πατριάρχης Κύριλλος, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του πολέμου κατά της Ουκρανίας, καθώς έχει επανειλημμένα μιλήσει δημοσίως θετικά για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, όπου υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος στα ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα υιοθετεί τη ρητορική της Μόσχας περί «κάθαρσης από ναζιστές» στην Ουκρανία. 
Πάντως, ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα μπορεί πλέον να επισκεφθεί τη Λιθουανία μέχρι τις 23 Ιουνίου 2027. 


Αυτό έχει τεράστια σημασία για δύο λόγους, σε πρώτη ανάγνωση: 
Πρώτον, η Λιθουανία εκκλησιαστικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Όμως, ο Μητροπολίτης Βίλνιους και Λιθουανίας Ιννοκέντιος ξεκαθάρισε ότι “η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιθουανία παραμένει αμετάβλητη: καταδικάζουμε σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και προσευχόμαστε στον Κύριο να τον τερματίσει το συντομότερο δυνατό. Ο Πατριάρχης Κύριλλος και εγώ έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη και αντίληψη για τα τρέχοντα γεγονότα. Οι πολιτικές του δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι προσωπικές του απόψεις. Εμείς στη Λιθουανία, δεν συμφωνούμε με αυτό”, έχει δηλώσει απερίφραστα ο Λιθουανίας Ιννοκέντιος. Επομένως, χάσμα μέγα υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας στο ζήτημα της Ουκρανίας, και από εκκλησιαστικής πλευράς.
Δεύτερον: Μπορεί λόγω της στάσης της Ουγγαρίας να μην επιβλήθηκαν – ακόμα – κυρώσεις συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Μόσχας Κύριλλο, όμως αυτό δεν εμποδίζει την κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ να δράσει όπως νομίζει. Η Λιθουανία έδωσε τον τόνο για την καταδίκη του Μόσχας Κυρίλλου.
Θυμίζουμε ότι η Λιθουανία, η οποία συνορεύει με την Ρωσία, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, πλήρες μέλος της Ευρωζώνης, της Συμφωνίας του Σένγκεν και του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου