Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΑΜΑΡΑ


Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή - Συνεταιρισμός της Εκκλησίας με το Δημόσιο για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ 
30 Ιουλίου 2013
Συνεταιρισμό με το Δημόσιο ξεκινά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να αξιοποιήσει μέσω κοινής εταιρείας (50%-50%) την ακίνητη περιουσία της, την πραγματική έκταση και αξία της οποίας κρατά μέχρι σήμερα επτασφράγιστο μυστικό. 
Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών I. Στουρνάρα και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο προβλέπει τη σύσταση της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ (ΕΑΑΕΠ), που θα δημιουργηθεί στην Αττική με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια, δεν θα υπάγεται στον δημόσιο τομέα, οι μετοχές της δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, ενώ θα απολαμβάνει σημαντικά φορολογικά οφέλη και πολεοδομικές διευκολύνσεις. 
Ακίνητα – φιλέτα, όπως η έκταση 85 στρεμμάτων στον Λαιμό Βουλιαγμένης για την οποία έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές από τη Ρωσία, το Κατάρ, τις ΗΠΑ, το οικόπεδο που φιλοξενεί πάρκινγκ επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού), άλλο οικόπεδο Σκοπός δεν θα είναι η μεταβίβαση κυριότητας αλλά η εκμίσθωση και η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης των ακινήτων της Εκκλησίας 11,5 στρεμμάτων επί της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι (το 2004 προοριζόταν για ξενοδοχείο), θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω της εν λόγω εταιρείας. Το ίδιο ισχύει για την έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, όπου τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγους μήνες η Εκκλησία προωθούσε μεγάλη φωτοβολταϊκή επένδυση ισχύος 300 μεγαβάτ. 
Η εταιρεία, στην οποία δεν θα μεταβιβάζεται η κυριότητα αλλά τα δικαιώματα επί των ακινήτων, θα έχει ως βασικό της σκοπό την εκμίσθωση, τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσής τους ή ακόμη και τη σύσταση δικαιωμάτων επιφανείας στα εκκλησιαστικά ακίνητα…. 
Σχόλιο Ιδιωτικής Οδού
Τι απέγινε άραγε αυτή η επί Κυβερνήσεως Σαμαρά Εταιρεία; 
Δεν έχει πολλά κοινά εκείνη η προ πενταετίας προσπάθεια με τη σημερινή συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ; 
Πάντως το 50%-50% παραμένει αναλλοίωτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου