Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ …ΣΕΡΓΙΑΝΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους την αντίθεσή μας στην περιαγωγή ιερών λειψάνων και κειμηλίων, ανά την ελλαδική επικράτεια. 
Φυσικά το φαινόμενο έχει πλέον επικρατήσει και δεν είναι πια αναστρέψιμο. 
Τα ιερά λείψανα αποτελούν – φευ! – την «ατραξιόν» μιας πανηγύρεως. 
Πολλές ανά την Ελλάδα Μητροπόλεις και ενορίες, για να προσδώσουν «αίγλη» και μια διαφορετική …νότα στην τοπική πανήγυρη, μεταφέρουν ιερά λείψανα, εικόνες, αντίγραφα εικόνων, ιερά κειμήλια, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο. Έτσι, για να «στολίσουν» τα πανηγύρια τους. Αφήνουμε στην άκρη την οικονομική παράμετρο του θέματος – που βέβαια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη - και εστιάζουμε στο γεγονός της χρησιμοποίησης των ιερών λειψάνων, χάριν προσωπικών και δημοσίων σχέσεων. 
Στην εποχή της εύκολης και γρήγορης επικοινωνίας τι νόημα έχει, για παράδειγμα, η μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην Αθήνα, προς προσκύνησιν; 
Από 17 έως 24 Μαΐου 2018, η Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου θα μεταφερθεί από την Πάτρα στον Πειραιά (μόλις δυο ώρες δρόμος με το αυτοκίνητο), για να «πλαισιώσει» τις εορταστικές εκδηλώσεις του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς. 
Πρόκειται για μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, επί των ημερών του οποίου η Τιμία Κάρα βγήκε …σεργιάνι στην ελλαδική επικράτεια. 
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν θα το έκανε ο μακαριστός Πατρών Νικόδημος, με τον οποίο συνδεόταν από παλιά. 


Η επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στον τόπο του μαρτυρίου του, την Πάτρα, από τη Ρώμη έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1964. Για την ιστορία καταγράφουμε πότε η Τιμία Κάρα εξήλθε των Πατρών, σ’ αυτά τα πενήντα τέσσερα χρόνια, προκειμένου να μεταφερθεί σε άλλες χώρες που τιμούν ιδιαιτέρως τον Πρωτόκλητο. Συγκεκριμένα: 
- Επί Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου (Πλατή) – ο οποίος είναι και ο ιεράρχης επί των ημερών του οποίου επέστρεψε η Κάρα - η Κάρα του πολιούχου Αγίου Ανδρέου μεταφέρθηκε στην Κύπρο το 1967, επί αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Τότε είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη σήμερα Καρπασία και η υποδοχή της Κάρας είχε γίνει στο λιμάνι της Αμμοχώστου. 
- Επί Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (Βαλληνδρά), η Κάρα ταξίδεψε και πάλι στην Κύπρο (1987) και στη Ρουμανία (1996). Στο Ιάσιο υποδέχθηκε την Κάρα ο τότε Μητροπολίτης Μολδαβίας, νυν Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ. Επίσης, η Κάρα μεταφέρθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 2001, οπότε την συνόδευσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στην τριαντάχρονη αρχιερατεία του Πατρών Νικοδήμου (1974-2004), η Τιμία Κάρα εξήλθε της πόλεως τρεις φορές και μεταφέρθηκε σε χώρες που θεωρούν τον Απόστολο Ανδρέα φωτιστή τους. Ποτέ δεν μεταφέρθηκε σε άλλη πόλη εντός Ελλάδος. 
-Επί Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου (Σκλήφα), και σε ένα διάστημα δεκατριών ετών η Κάρα μεταφέρθηκε στη Ρουμανία (2011), στην Κύπρο (2013) και – για πρώτη φορά – σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος: Μητρόπολη Σερρών (2008), Μητρόπολη Καισαριανής (2012), Μητρόπολη Μαντινείας (2014), Μητρόπολη Πειραιώς (2018). 
Επίσης, επί ημερών του νυν Μητροπολίτου Χρυσοστόμου μεταφέρθηκε – για πρώτη φορά εκτός Πατρών – στη Ρωσία ο Σταυρός του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου και σε μια μεγάλη περιοδεία εκτέθηκε σε προσκύνημα από τους πιστούς στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα, στο Κίεβο της Ουκρανίας και στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η περιοδεία αυτή δεν ήταν τυχαία. Εξυπηρέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική της Ρωσικής Εκκλησίας. Την πολιτική της ανάδειξης της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας σε χώρες πέρα από την Ρωσία και όχι μόνο… 
Οι Πατρινοί δεν ενδιαφέρονται πλέον για το …σεργιάνι της Κάρας. Έχει χαθεί – δυστυχώς – η αίσθηση του ιερού θησαυρού των Πατρέων. Οπότε ακωλύτως και ανεμποδίστως μπορεί να μεταφερθεί πια οπουδήποτε, αρκεί να εξυπηρετούνται οι δημόσιες σχέσεις των κομιστών. Κρίμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου