Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ


Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Το πολύχρονο όνειρο των Καρπασιτών, αλλά και όλων των Κυπρίων, για την αποκατάσταση-συντήρηση της ιστορικής Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην μαρτυρική Καρπασία άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» από την περασμένη Τρίτη. Για τη Μονή, η οποία είναι για σαράντα χρόνια ασυντήρητη και κινδυνεύει λόγω ετοιμορροπίας, άνοιξε μια νέα σελίδα, καθώς μπήκαν οι βάσεις για την πρώτη φάση του έργου: 
1. Η Μονή συνδέθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα και internet το οποίο είναι απαραίτητο για τους αρχιτέκτονες, εργολάβους, και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). 
2. Περιφράχθηκε με ειδικά πάνελ όλος ο χώρος ώστε πρόσβαση να έχουν μόνο αυτοί που θα εργαστούν και άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Οι μικροπωλητές δεσμεύτηκαν ότι θα αποχωρήσουν στις 9 Οκτωβρίου, γιατί το UNDP τους κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος, όπου βρίσκονται, με επέκταση της περίφραξης για το εργοτάξιο. Στο σημείο, που αρχίζει η περίφραξη τοποθετήθηκε μεγάλη πινακίδα στην αγγλική γλώσσα, που ενημερώνει για το έργο συντήρησης της Μονής, που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) και υποστηρίζεται από το UNDP – PFF (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον). 
3. Δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν γραφεία και κοιτώνες, στους οποίους θα διαμένει το εργατικό προσωπικό. 


4. Απεστάλησαν στο UNDP εκθέσεις από τους εργολάβους για την αφαίρεση των αμιάντων, τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν στις διάφορες φάσεις των εργασιών αποκατάστασης, την προστασία του εικονοστασίου και για τον τρόπο που θα κατέλθει το ειδικό μηχάνημα στον χώρο του αγιάσματος για την τεχνική διερεύνηση του εδάφους και του υπεδάφους. 
5. Έγιναν από ειδικούς σεμινάρια στο εργατικό προσωπικό. Το UNDP δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της υγείας και ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και γενικότερα του περιβάλλοντος. 
6. Μετέβησαν στην Μονή η υπεύθυνη του UNDP, Τιτζιάνα Ζενάρο, ο μηχανικός του UNDP, Αλί Τσακλάρ, και οι εκπρόσωποι της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουντζάι και Γλαύκος Κωνσταντινίδης, οι οποίοι είχαν μακρά σύσκεψη με τους διευθυντές της κοινοπραξίας, Πιερή Χατζηπιερή και Γιακούπ Τελ, και τον σύμβουλο αρχιτέκτονα, Διομήδη Μιριανθέα. Μετά τη σύσκεψη εισήλθαν στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι εικόνες και τα ιερά σκεύη και μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο για ασφαλή φύλαξη. Επίσης, θα αφαιρεθούν οι πολυέλαιοι. Στον ναό θα παραμείνουν μόνο το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο άμβωνας, που θα προστατευθούν με ειδική μέθοδο για να μην υποστούν ζημιές κατά τις εργασίες εντός του ναού. Επίσης, έχουν μεταφερθεί οι σιδηροσκελετοί και οι ξύλινες τάβλες για το στήσιμο των σκαλωσιών μέσα στο ναό. 


Σε μια συμβολική κίνηση ο Οικονόμος της Μονής, πατήρ Ζαχαρίας Γεωργίου, άγρυπνος φύλακας και διάκονος της από την τουρκική εισβολή του 1974 και μέχρι σήμερα, παρέδωσε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και στην Ελληνοτουρκουπριακή κοινοπραξία, στην οποία ανατέθηκε μετά από προσφορές, το έργο της αποκατάστασης, το μεγάλο σιδερένιο κλειδί του ναού, ο οποίος είναι κτίσμα του 1867. Στο κλειδί είναι χαραγμένα τρία Α, που σημαίνουν: «Άγιος Απόστολος Ανδρέας». Πριν παραδοθεί το κλειδί του ναού επισκέφθηκαν τη Μονή κατά ευλογημένη συγκυρία δύο ιερείς από την Πάτρα, όπου είχε μαρτυρήσει ο Απόστολος Ανδρέας και φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του, η οποία είχε μεταφερθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1967 στους πανηγυρισμούς για τα 100 χρόνια από την επανίδρυση της Μονής. 


Η συντήρηση της Μονής θα γίνει με βάση μελέτη πολυμελούς ομάδας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον καθηγητή Νίκο Πολυδωρίδη και κύριο ερευνητή τον καθηγητή Πέτρο Κουφόπουλο. Το έργο θα γίνει σε τρεις φάσεις. Το κόστος της πρώτης έχει εκτιμηθεί σε € 2.500.000 και θα χρηματοδοτηθεί από την Εκκλησία της Κύπρου και το Τουρκοκυπριακό ίδρυμα διαχείρισης βακουφίων (ΕΒΚΑΦ), ενώ με 25.000 δολάρια θα συμβάλει και η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη). Η πρώτη φάση προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 22 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου