Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΩ


Η Κως κατακτήθηκε από τους Ιταλούς το 1912. Το 1943 ήλθαν οι Γερμανοί, το 1945 οι Άγγλοι και το 1948, μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα, προσαρτήθηκε στην Ελλάδα.
Η λεγόμενη περίοδος της Ιταλοκρατίας φαίνεται πως ωφέλησε ποικιλοτρόπως το νησί. Ειδικά μετά το 1933 οπότε έπληξε την Κω ένας φοβερός σεισμός που ισοπέδωσε σχεδόν το νησί, οι Ιταλοί κατακτητές επιδόθηκαν σ' έναν αγώνα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης.
Μετά το σεισμό του 1933 η πόλη της Κω θα σχεδιαστεί από την αρχή με ρυθμιστικό σχέδιο του Rodolfo Petracco.
Σ' αυτήν ακριβώς την περίοδο οφείλονται τα σπουδαιότερα κτήρια που έχει το νησί μέχρι σήμερα, και κάποια απ' αυτά φωτογραφίσαμε, αγαπητοί συνοδίτες: Το Επαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο κινηματογράφος Ορφέας και η Ιπποκράτειος Βιβλιοθήκη κ.α.


Ειδικά στην παραλιακή οδό τα αρχιτεκτονήματα των Ιταλών δεσπόζουν, δίνουν χρώμα στην πόλη, αποπνέουν κοσμοπολιτισμό, εντυπωσιάζουν για την αρχιτεκτονική ποικιλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το Κάστρο των Ιπποτών στο λιμάνι αναστηλώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας.

Η Κως πρέπει να είναι και το μοναδικό νησί που έχει ποδηλατόδρομους και το ποδήλατο, για το οποίο τόσος -θετικός - θόρυβος γίνεται στις μέρες μας, βρίσκει στην Κω την πλήρη δικαίωσή του, εδώ και πολλά χρόνια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου