Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


Στην περιοχή του Βοσπόρου δεν έχει μείνει πια κανένα σχολειό Ρωμαϊικο.
Αυτό δεν εμπόδισε τους Ρωμιούς του Βοσπόρου να γιορτάσουν φέτος τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.
Με την πρωτοβουλία του δραστήριου Προέδρου της Κοινότητας της Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου Λάκη Βίγκα, τελέστηκε φέτος η Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους δασκάλους που δίδαξαν στα Εκπαιδευτήρια του Βοσπόρου. Κι αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Για να διατηρείται άσβεστη η φλόγα της παιδείας, για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη.


Η εόρτια κάρτα της Κοινότητος Νεοχωρίου για φέτος ήταν το ιστορικό σχολειό του Νιχωριού. Το σχολείο της Κοινότητος που ακόμα στέκει ορθό και γίνονται πλέον προσπάθειες για την αξιοποίησή του.
O Πρόεδρος της Κοινότητος Λάκης Βίγκας, στην σχετική προσλαλιά του προς τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο και τους πιστούς, που την περασμένη Κυριακή τίμησαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, ανέφερε για την Παιδεία στο Νιχώρι και το Ζωγράφειο που στέκει ακόμα ορθό, θυμίζοντας μια ένδοξη περίοδο:


“Γνωρίζουμε ότι εδώ και τρεις αιώνες υπήρχαν στο Νιχώρι τουλάχιστον τρία εκπαιδευτήρια, όπως η Σχολή των Αρρένων, η Ελληνική Σχολή και το Ζωγράφειο, το οποίο κτίστηκε το 1872 με χρήματα του Χρηστάκη Ζωγράφου και σε αρχιτεκτονική Δημάδη, και σώζεται μέχρι σήμερα.
Το 1954 με την αρχιτεκτονική μέριμνα του αειμνήστου πατρός μου και τη συμμετοχή όλων των Νεοχωριτών, ανακαινίστηκε το σχολείο και συνέχισε την προσφορά του μέχρι το 1980. Έκτοτε το σχολείο δεν προσφέρει παιδεία, δεν μορφώνει παιδιά, δεν ακούγονται κώδωνες, δεν λειτουργεί το συσσίτιο, με τις εθελόντριές του, δεν ανεβοκατεβαίνουν οι δάσκαλοι με τα πενιχρά εισοδήματά τους. Αλλά όλα αυτά τα 30 χρόνια το σχολείο φιλοξένησε Ρωμιούς, τους προσέφερε στέγη, τους προστάτεψε.

Και τώρα που τοκτήριο δυσκολεύεται να αντισταθεί στο χρόνο, ως σύγχρονοι εκπρόσωποι αυτής της Κοινότητος δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, ούτε αμέτοχοι, αλλά εν πρώτοις θα ανακαινίσουμε τη στέγη και τα παράθυρα, για να προστατευτεί το ιστορικό αυτό μνημείο και στη συνέχεια ελπίζουμε να το αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε οι μνήμες όλων αυτών που συνέβαλαν στην ίδρυση και τη λειτουργία του να αναπαύονται”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου