Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θρακομακεδόνων πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον μέγιστο μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, με αφορμή τα 50χρονα από το θάνατό του.
Νομίζω πως πρέπει να είναι από τις ελάχιστες περιφερειακές εκδηλώσεις για τον Μητρόπουλο. Γιατί μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής ή σε άλλη κεντρική σκηνή των Αθηνών θεωρείται αυτονόητη, εδώ όμως...
Οι διοργανωτές φρόντισαν να έλθει κόσμος σε μια εκδήλωση διόλου εύπεπτη, μάλιστα και νεολαία, που μάλλον αγνοεί τον Δημήτρη Μητρόπουλο.




Ο γνωστός σολίστ στο βιολί Γιώργος Δεμερτζής μίλησε, στην αρχή της εκδήλωσης, για τον Δημήτρη Μητρόπουλο και την σημασία του ως πνευματικού ανθρώπου και συνθέτη.
Ήταν λίαν τιμητική για μένα η αναφορά του στην εργασία μου "Η θρησκευτική καταγωγή του Δ. Μητρόπουλου" και τον ευχαριστώ που την διάβασε με τόση προσοχή.
Το χρέος της Πολιτείας θα ήταν να έχει καταστήσει το συνθετικό έργο του Μητρόπουλου προσιτό τόσο στους ερευνητές όσο και στο μουσικό κόσμο, τόνισε ο Γ. Δεμερτζής. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, κι έτσι ό,τι γίνεται οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και το πάθος κάποιων ανθρώπων για την μουσική του διάσημου μαέστρου, που υπήρξε και πρωτοποριακός συνθέτης.
Μετά την ομιλία του Γ. Δεμερτζή ακολούθησε ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο (Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο), με πρώτο έργο το Un morceau de concert του Δημήτρη Μητρόπουλου. Ένα από τα πρώτα έργα του συνθέτη, γραμμένο το 1913 σε ηλικία 17 ετών.
Το μουσικό υλικό επιμελήθηκε από το χειρόγραφο ο φιλόπονος και ικανότατος μουσικός Γιάννης Σαμπροβαλάκης, του οποίου την προσφορά εξήρε και ο Γιώργος Δεμερτζής.
Το δεύτερο έργο της βραδιάς ήταν η Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα του Cezar Franck.
Μου έκανε πραγματικά εντύπωση ότι το κοινό παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια και καταχειροκρότησε τους δύο ερμηνευτές, οι οποίοι έπαιξαν οιστρηλατούμενοι από την μουσική ποιητική των δύο συνθετών.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν δύο άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει επί σειρά ετών στον πολιτισμό της περιοχής των Θρακομακεδόνων: οι φιλόμουσοι Λεωνίδας Ζωγράφος και Ηρακλής Γεωργιάδης.
Στην προσφορά τους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λαμπρινός Πλατυπόδης.



Στην φωτό της Ιδιωτικής Οδού ο τιμηθείς Δρ. Λεωνίδας Ζωγράφος ανάμεσα στις κόρες του.
Αριστερά η φίλη συνθέτρια Τατιάνα Ζωγράφου, η οποία ήταν κατασυγκινημένη για την βράβευση του πατέρα της.



Οι συντελεστές της βραδυάς με παράγοντες του Δήμου Θρακομακεδόνων.


Μαζί με τους αγαπημένους φίλους και σπουδαίους μουσικούς Γιώργο Δεμερτζή και Θανάση Αποστολόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου