Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΙΦΤΑΡ

Oι γνωστοί ανεγκέφαλοι και θερμοκέφαλοι αποτειχισμένοι και σουπερορθοδοξούντες, έσπευσαν - με χαρά μάλιστα! - να αποκαλέσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο "αρχιμουφτή" (!!!) επειδή παρακάθισε σε ιφτάρ την παραμονή της Παναγίας στην Τραπεζούντα.
Δεν είναι παράδοξο αυτό, αφού οι νοσηροί αυτοί νόες αφορμή ψάχνουν για να κατηγορήσουν τον πάσα ένα - και δη τον Πατριάρχη - για "αίρεση" κ.ο.κ.
Αγνοούν οι ταλαίπωροι ότι τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής υπάρχουν σε μουσουλμανικό έδαφος και περιβάλλον και άρα οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι οφείλουν να είναι άγγελοι ειρήνης και καταλλαγής και όχι να υποδαυλίζουν, με τη συμπεριφορά τους, "ιερό πόλεμο".


Στις 26 Αυγούστου ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Suleiman παρέθεσε ένα ραμαζανικό - ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός - τραπέζι (ιφτάρι) στο προεδρικό μέγαρο. Στο ιφτάρι πήραν μέρος όλοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος.
Αυτό το ιφτάρι είναι καθιερωμένο κάθε χρόνο, και συμμετέχουν πάντα όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, ως ένδειξη αγάπης, ανεξιθρησκείας και συνύπαρξης, που βασίζεται στη συμμετοχή στην χαρά και την λύπη του άλλου.
Παρών ήταν, φυσικά, και ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών καρδινάλιος Νasrallah Sfeir.

Παρών ήταν και ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Βηρυττού Ηλίας.
Μιλάμε, λοιπόν, για μια συνηθισμένη πρακτική, από την οποία δεν μπορούν να απέχουν, για χίλιους λόγους, οι Ορθόδοξοι της Ανατολής.
Οι Ελλαδίτες Ορθόδοξοι μιλούν πάντα εκ του ασφαλούς και βέβαια ολότελα ανυποψίαστοι για το τι μπορεί να σημαίνει συνύπαρξη λαών και θρησκειών.

5 σχόλια:

  1. Και μάλιστα το ιφτάρι -iftar- επέχει θέση δεξιώσεως, ως θα ελέγετο στα πολιτισμένα "χριστιανικά" σαλόνια της Δύσεως της χριστιανικής..... Έτσι, π.χ. διαβάζουμε στο δελτίο τύπου του Οικ.Πατριαρχείου ότι "Η Α.Θ.Π., ο Πατριάρχης ημών παρεκάθισεν -ή εξεπροσωπήθη- εις το υπό του τάδε ή δείνα δοθέν ιφτάριον κ.λ.π."
    Φαίνεται πως το έθος αυτό είναι παλαιό και μάλιστα αν ληφθεί υπ΄όψιν η υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία επί αιώνες συμβίωση των Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ανατολή. Ατυχώς οι "φονταμενταλιστικές" τάσεις, εκατέρωθεν, είναι σύγχρονα έθη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας διαφευγει οτι δεν ειμαστε στην οθωμανικη αυτοκρατορία και οτι οσο και αν "υποχωρουν" οι χριστιανοι και δειχνουν "ανοιχτοί" σε εκδηλώσεις κ.λ.π. οι μουσουλμάνοι ειναι ανυποχώρητοι και επιθυμουν την πλήρη κυριαρχία της θρησκείας τους. προσφατο παράδειγμα ο Μοαμάρ Καντάφι.
    και μη πειτε οτι ειναι μενονωμενη περίπτωση. αυτο ειναι το "πιστεύω" των μωαμεθανων να εξισλαμίσουν τους "απιστους". Γιαυτο πιστευω οτι θα υπάρχουν και αλλοι τρόποι συνυπαρξης των διαφορετικων θρησκειων. Ας τπυς σκεφτουν στο Φαναρι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει, αλλά τα Κοράνια που δωρίζει ο Πατριάρχης τόσο τακτικά και επίμονα, σε τί αποσκοπούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ερώτημα είναι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν πριν από το 1920, εποχή κατά την οποία δημοσιεύτηκε η περίφημη εγκύκλιος-απαρχή- του Οικουμενισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήνυμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ για την εορτή του Ραμαζανίου.
    Ευχές εγκάρδιες και συγχαρητήριες προς τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου αλλά και ολόκληρου του αραβικού κόσμου, με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανίου που ξεκινάει αύριο, απέστειλε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος, με επιστολή του που απέστειλε από την έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια "προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Μωχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ και την Ευγενεστάτη σύζυγό του Κυρία Σουζάν Μουμπάρακ, τον Μεγάλο Σεϊχη του Αζχαρ Δρ.Αχμετ ελ Τάγιεμπ και τον Εντιμότατο Κυβερνήτη της Αλεξανδρείας κ. Άντελ Λαμπίμπ".

    "Ελπίζω και εύχομαι η εφετινή εορτή να δώσει σε όλους τους πολίτες της Νειλοχώρας, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας, την ευκαιρία να απευθύνουν προσευχή παρακλητική προς την υπέρτατη πηγή αγάπης και σοφίας, τον Ένα και Μοναδικό Θεό, ώστε η Αίγυπτος να συνεχίσει να αποτελεί διαχρονικά σταθερό σημείο αναφοράς τόσο για την περιφερειακή όσο και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και ζωντανό παράδειγμα δημιουργικής συνοδοιπορίας και σύμπραξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων με κοινό στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας", καταλήγει στην επιστολή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

    Τέλος, να αναφερθεί, ότι η εορτή του Ραμαζανίου θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή