Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΝΑΤΑΣ ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ



Απόψε στο Metropolis της Πανεπιστημίου στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου της Ρενάτας Δ. Δαλιανούδη "Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση. Από το δημοτικό και το ρεμπέτικο στο "έντεχνο" λαϊκό τραγούδι" (εκδ. Ελληνικά Πρόσωπα).
δοση
Aπό τ» τραγούδι”
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
Μάρκος Δραγούμης, μουσικολόγος, υπεύθυνος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών-Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ
Καίτη Ρωμανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικολογίας, Παν/μίου Αθηνών
Δημήτρης Λέκκας, Δρ. Μουσικολογίας Παν/ μίου Αθηνών, Συνθέτης, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Παν/μιο και
Γιώργος Τσάμπρας, ραδιοφωνικός παραγωγός.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι η Έλσα Κυλπάση (τραγούδι), Καθηγήτρια Πιάνου & Φωνητικής και η Ιωάννα Αβραάμ στο πιάνο.



Στην παρουσίαση προσήλθαν συνεργάτες και φίλοι του Μάνου Χατζιδάκι, όπως οι συνθέτες Θόδωρος Αντωνίου και Νίκος Κυπουργός (φωτό).



Η μονογραφία αυτή της Ρενάτας Δαλιανούδη, με αντικείμενο το έργο και τη σημαντική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι στον νεοελληνικό πολιτισμό του 20ού αιώνα, πραγματεύεται τη διαλεκτική σχέση του συνθέτη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, εξετάζοντας τους βασικούς πυλώνες της λαϊκής δημιουργίας: δημοτικό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, κατά τη διάρκεια της 50ετούς δημιουργίας του Μάνου Χατζιδάκι στον κινηματογράφο, το θέατρο, το μπαλέτο και τους κύκλους τραγουδιών.




Το κενό που έρχεται να καλύψει στην αστική Εθνομουσικολογία και τη μουσική φιλολογία η παρούσα μονογραφία αφορά και στην αποτύπωση, με μεστό επιστημονικό κι εύληπτο λόγο, των χαρακτηριστικών του «έντεχνου λαϊκού» τραγουδιού και της σχέσης του με τον στίχο και τη χορευτική πράξη.

Παράλληλα, τοποθετώντας τον Μάνο Χατζιδάκι στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι του 20ού αιώνα, συγκρίνονται για πρώτη φορά οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση του ρεμπέτικου (αρχής γενομένης από τον Μάνο Χατζιδάκι), με εκείνες του εξωτερικού, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση και προβολή αντίστοιχων αστικολαϊκών ειδών σ’ Ευρώπη και Αμερική: flamenco, fado, tango, blues, jazz.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου