Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ CBS



ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ


Κάποιες φορές είναι ωραίο να είμαστε διακριτικοί, να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να μη γινόμαστε το επίκεντρο. Ετσι φέρθηκε ως τώρα ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: με χαμηλούς τόνους, προσήκοντες στην πίστη του. Το ξέσπασμά του στην αμερικανική τηλεόραση ήταν αποτέλεσμα συσσωρευμένης αδικίας. Οχι εις βάρος του προσώπου του αλλά εις βάρος ενός θεσμού και ενός δόγματος. Ετσι δεν θα πρέπει να εκλάβουμε τα λεχθέντα στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου του CΒS ως προσωπικά παράπονα. Ηταν μια πολιτική δήλωση, σε μια αμφίσημη ιστορική στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στη συνέντευξη δήλωσε ότι αισθάνεται «σταυρωμένος». Είπε επίσης ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν τον εκδιωγμό του Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη.
Κατήγγειλε την Τουρκία με έναν τρόπο που κανείς ως τώρα δεν είχε δοκιμάσει από τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη επί μισόν αιώνα.
Είπε ότι επαναλαμβάνονται μικροί, συμβολικοί και ουσιαστικοί διωγμοί κατά του Πατριαρχείου.
Παραβαίνοντας τον κανόνα της διακριτικότητας, σύμφωνα με τον οποίο «τα εν οίκω μη εν δήμω» ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στον πλανήτη ολάκερο. Δεν ξέσπασε σε κάποιο ελληνικό κανάλι αλλά χρησιμοποίησε τους Αμερικανούς για να στείλει το μήνυμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Για τους Ελληνες όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι λίγο - πολύ γνωστά. Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης με τους Τούρκους, που προκύπτει από υποτέλεια αιώνων, ίσως να μη δώσαμε βάση, ίσως να μην αξιολογήσαμε σωστά την κατάσταση. Οσα κοινοποιήθηκαν δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα πίστης αλλά με το αίτημα του σεβασμού θεσμών που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Σκεφθείτε τι έκπληξη θα δοκιμάζαμε αν όσα κατήγγειλε ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχαν διατυπωθεί από τον Πάπα της Ρώμης. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν ο Πάπας είχε δηλώσει πως νιώθει ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας, αν έλεγε ότι ως πολίτης της χώρας που τον φιλοξενεί δεν απολαμβάνει τα πλήρη δικαιώματά του.
Φαντασθείτε τι θα είχε γίνει αν ο «καθολικός πατριάρχης» δήλωνε ότι οι αρχές της χώρας όπου είναι η έδρα του δεν σέβονται την Ιστορία.
Δεν θα αναζητήσουμε αναλογία σε έλλειψη σεβασμού της μουσουλμανικής ιστορίας: εκεί θα ξεκινούσε ιερός πόλεμος με αληθινές ρουκέτες. Τεκμαίρεται λοιπόν ότι ακόμη και οι θρησκευτικές ηγεσίες πρέπει να κάνουν σαματά για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. Τεκμαίρεται ότι πρέπει κανείς να πει ότι τον «σταυρώνουν» για να τον προστατεύσουν. Πράγματι, αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα μέτρα φύλαξης του Οικουμενικού Πατριάρχη. Φυλασσόταν από έναν μόνο αστυνομικό αλλά η φρουρά του θα αυξηθεί σε επτά αστυνομικούς. Εφεξής σε όλες τις μετακινήσεις του εντός της Κωνσταντινούπολης το πατριαρχικό αυτοκίνητο θα το συνοδεύουν δύο αστυνομικά οχήματα, το ένα να προπορεύεται και το άλλο να έπεται. Το καθένα αστυνομικό όχημα θα διαθέτει από τρεις αστυνομικούς ως πλήρωμα, ενώ ο προσωπικός φρουρός-αστυνομικός του Πατριάρχη θα κινείται πάντοτε μαζί του με το πατριαρχικό όχημα. Την αναβάθμιση της πατριαρχικής φρουράς την έκανε η τουρκική κυβέρνηση.
Να αναφερθούμε σε άλλα κέρδη- τα σημαντικά:
ο θόρυβος που ξέσπασε με την προβολή της συνέντευξης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου συνέβαλε στο να ανανεωθεί η διεθνής υποστήριξη στα αιτήματα του Πατριαρχείου, με πρώτο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι δυνατόν με μία και μόνο συνέντευξη, με 60 λεπτά συνομιλίας, να ανατρέπονται δεδομένα μισού αιώνα; Δεν ξέρουμε αν θα προκύψει αποτέλεσμα, βλέπουμε όμως μιαν αντιστροφή του κλίματος, μιαν ανανέωση του ενδιαφέροντος. Η συνέντευξη αξιολογήθηκε ως τόσο σημαντική γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν υπήρξε ο γκρινιάρης που σέρνεται στα περιοδικά, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, δεν επεδίωξε ποτέ να γίνει ένας μιντιατικός σουπερστάρ.
Μίλησε μία φορά και ο λόγος του μέτρησε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κέρδισε τις εντυπώσεις γιατί η διαμαρτυρία του είχε ισχυρή δόση από συναίσθημα αλλά δεν είχε ούτε μία λέξη μίσους.
Εδειξε ότι μπορεί κανείς να διεκδικεί από τις ηγεσίες χωρίς να εναντιώνεται στους λαούς. Ηταν μιαν ακόμη φορά συνεπής σε όσα διδάσκει.

1 σχόλιο:

  1. καλά ειναι δυνατον να θεωρεί κάποιος κέρδος που αυξήθηκε η αστυνομική προστασία του πατριαρχη; οι τουρκοι απλώς αποφεύγουν τις κακοτοπιές μετα τη συνέντευξη που έδωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή