Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Η ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΠΕΤΡΟ ΒΡΑΪΛΑ - ΑΡΜΕΝΗ


Πάντα κόντρα στην ασχήμια των καιρών, ο μαέστρος μας στην χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Βασιλάκης θήτευε μανικά στο ωραίο. Στην τέχνη και στην σκέψη. Στην μουσική, στην φιλοσοφία, στην θεολογία. Μια συνεχής πορεία προς το ωραίο.
Συνεπής, λοιπόν, οδοιπόρος στην οδό της ομορφιάς, έκανε μια διδακτορική διατριβή, για την «Οντολογία του ωραίου στο έργο του Πέτρου Βράϊλα – Αρμένη» (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήναι 2009).
Κερκυραίος ο Α. Βασιλάκης μ’ έναν επιφανή Κερκυραίο καταπιάστηκε.

Ο Κερκυραίος φιλόσοφος, δημοσιογράφος και πολιτικός Πέτρος Βράϊλας – Αρμένης (1812-1884) διετέλεσε ηγέτης των Συνταγματικών (μετριοπαθών ενωτικών) των Ιονίων νήσων, βουλευτής, Πρόεδρος της Ιονίου Βουλής, εκδότης των εφημερίδων "Πατρίς" και "Ελλάς", Καθηγητής της φιλοσοφίας στην Ιόνιο Ακαδημία. Μετά την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα, χρημάτισε Σύμβουλος Επικρατείας, Υπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, στην Αγία Πετρούπολη και στο Παρίσι.
Ένας πολιτικός που ασχολήθηκε με την φιλοσοφία της ομορφιάς! Την οποία έχουν εξορίσει ολότελα από την δική τους ζωή οι σημερινοί, «δικοί μας» άσχημοι πολιτικοί.
Σε 400 σελίδες ο Α. Βασιλάκης αναλύει με τρόπο διεισδυτικό και μοντέρνο, θα έλεγα, την σκέψη του Βράϊλα γύρω από το Ον και την διαδρομή του ως το άπειρο και υπέροχο, την σάρκωση του υπέροχου όντος, όπως αυτή υποστασιάζεται στην τέχνη.
Μια πλούσια και στέρεα ελληνική και ξένη βιβλιογραφία υποστηρίζει την διατριβή – σχοινοβασία στο ωραίο του Α. Βασιλάκη.
Μου άρεσαν ιδιαίτερα «Η έμπνευση και ως ένθεος ενέργεια της δημιουργίας», «Το άπειρο και η θεολογία», αλλά και τα περί μουσικής, που επιστεγάζονται με μια καθαρά οντολογική αναφορά του Βράϊλα: «Τόσω στενώς συνδέονται η αλήθεια της επιστήμης, το καλόν της τέχνης και το αγαθόν της πράξεως, ώστε και τα λαμπρότερα της τέχνης επινοήματα αποβαίνουσι κενά και φρούδα και αηδή και επιζήμια, ότε δεν ζωογονούνται υπό του έρωτος της αρετής και της λατρείας της
αληθείας».

Ο Α. Βασιλάκης δεν μας μυεί απλώς στην φιλοσοφία του Βράϊλα, αλλ’ ως κραταιός επιστήμων προβαίνει στις δέουσες αποτιμήσεις του έργου του Κερκυραίου φιλοσόφου. Και δεν παρασύρεται από ποικίλα ιδεολογήματα που εύκολα κυκλοφορούν στους δρόμους της φιλοσοφίας, αλλά κριτικά και με νηφαλιότητα τοποθετείται απέναντι στον φιλόσοφο και το έργο του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εποχή και τις συνθήκες κατά τις οποίες έδρασε και δημιούργησε.

Το πόνημα του Α. Βασιλάκη διακατέχεται υπό της μανίας του ωραίου, και μ’ ένα τέτοιο ωραίο, λιτό μα και δυνατό τρόπο μας αποκαλύπτει την υπέροχη αλήθεια της φιλοσοφικής υπόστασης του Bράϊλα. Και μαζί φωτίζει μια ακόμα άγνωστη, εν πολλοίς, πτυχή του νεοελληνικού μας βίου.

Εύχομαι από καρδιάς στον μαέστρο μας Αντώνη Βασιλάκη υγεία και δύναμη για να μας τρέφει εις έτη πολλά πνευματικά και αισθητικά και για να απολαμβάνει την ωραιότητά του: την σύζυγό του ευγενεστάτη Βιολέττα και τα ταλαντούχα παιδιά του Δημήτρη και Μαντώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου