Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΨΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Του Δημήτρη Ρηγόπουλου, Καθημερινή

Ολα ξεκίνησαν από μια πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας της Πόλης. Αλλά αυτό που άρχισε σαν μια «κλειστή» ομογενειακή εκδήλωση πήρε γρήγορα πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις για να φτάσουμε στη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, σήμερα Σάββατο 13 Ιουνίου, στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης, σ’ ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο. Η εμφάνιση της Ελληνίδας ερμηνεύτριας εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένα μικτό κοινό Ελλήνων και Τούρκων υψηλών προσκαλεσμένων θα παρακολουθήσει την Φωτεινή Δάρρα να ερμηνεύει ελληνικά τραγούδια, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της μουσικής μας παραγωγής, παραδοσιακής και σύγχρονης.

Πρώτη φορά

«Είναι η πρώτη φορά που ο ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης παραχωρείται επισήμως στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης», μας λέει η Φωτεινή Δάρρα, λίγα λεπτά μετά το τέλος μιας ακόμα πρόβας και παραμονές της αναχώρησής της για την Πόλη. H πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην Αγία Ειρήνη ήταν πριν από λίγα χρόνια η Μαρία Φαραντούρη, σε συναυλία του Τούρκου συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί. Το πρόγραμμα της συναυλίας καταρτίστηκε, όπως μας λέει η Φωτεινή Δάρρα, με στόχο να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής μουσικής. Ετσι εκτός από το αυτονόητο έντεχνο σκέλος (συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου) έχει προβλεφθεί μια ενότητα με παραδοσιακά τραγούδια. Στο ρεπερτόριο της βραδιάς περιλαμβάνονται και δύο πολύ γνωστά τουρκικά τραγούδια. Δύο πολύ αγαπημένα τραγούδια στην Τουρκία, για τα οποία έχουν γραφτεί στίχοι και στα ελληνικά από το στιχουργό Γιώργο Κορδέλλα.

Την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Mουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Με την ορχήστρα θα συμπράξουν και σολίστες παραδοσιακών οργάνων: μπουζούκι, κανονάκι, δημοτικό βιολί, ποντιακή και κρητική λύρα, σαντούρι και παραδοσιακό κλαρίνο. Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του η ΑΘΠ ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και υψηλοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ανάμεσά τους, γενικοί πρόξενοι όλων των μεγάλων προξενείων της Πόλης, Τούρκοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, καθώς και επίσημοι φορείς της Πόλης όπως εκπρόσωποι του δήμου, της Νομαρχίας, διευθυντές των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Θερμή υποδοχή

Συνδιοργανωτής της συναυλίας είναι ο Οργανισμός του Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της τουρκικής μεγαλούπολης. Η ελληνική πλευρά έχει να λέει για τη θερμή υποδοχή της αρχικής ιδέας.

Ο ναός της Αγίας Ειρήνης κτίστηκε τον 6ο αιώνα σε ρυθμό τρουλαίας βασιλικής. Στη μετασκευή του ναού στα μέσα του 8ου αι. η μορφή της βασιλικής διατηρήθηκε στο ισόγειο, ενώ στον όροφο οι καμάρες διαμόρφωσαν σταυρό. Ο συνδυασμός βασιλικής στο ισόγειο και εγγεγραμμένου σταυρού στον όροφο θα εξελιχθεί βαθμιαία κατά την πρώτη και μεσοβυζαντινή περίοδο (843-1204) και θα αποκρυσταλλωθεί αργότερα, κατά την παλαιολόγεια περίοδο (1261-1453), στο λεγόμενο «μικτό τύπο».

Η αποψινή συναυλία συνδιοργανώνεται και από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου. Εύχομαι στον δραστήριο Πρόεδρο του Σ.Α.Ζ Λάκη Βίγκα κάθε επιτυχία σε όλες τις άοκνες προσπάθειές του και ευγενείς φιλοδοξίες του για το καλό της Ομογένειας της Πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου