Χαίρομαι πολύ για την Ελλάδι πρόοδο του εκ Λιβάνου φίλου θεολόγου και φιλολόγου Roni Bou Saba. Μετά την μετάφραση ποιημάτων ελλήνων ποιητών στα αραβικά, με πολλή επιτυχία, και την μετάφραση της Φύσης του Ισλάμ, του Μητροπολίτου του Όρους Λιβάνου Γεωργίου, μας μυεί στους σημαντικούς Άραβες ποιητές. Προχθές Δευτέρα το απόγευμα μίλησε σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής στην Αθήνα, με γενικό θέμα την Αραβική Λογοτεχνία του 20ου αιώνα.
Ο Roni αναφέρθηκε στον ποιητή Νουάιμα (1889-1998) και την αναζήτηση του είναι. Για την όλη ημερίδα δείτε όσα έγραψε η καθηγήτρια Ελένη Κονδύλη στο ιστολόγιό της.
Εδώ παραθέτω δυο χαρακτηριστικά και πολύ αποκαλυπτικά απόσπασματα της εισήγησης του Roni, ευχόμενος να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την πορεία του στον χώρο της θεολογίας, των γραμμάτων και των τεχνών.
"Ο αραβικός πολιτισμός γνώρισε κατά καιρούς μεγάλες και σημαντικές φάσεις. Μια απʼ αυτές έγινε κατά την περίοδο της Αναγέννησης που άγγιξε πολλούς χώρους. Εδώ μας αποσχολεί η λογοτεχνία της Αναγέννησης, όπως διαμορφώθηκε χάρη σε μια λογοτεχνική σχολή, γνωστή ως Σχολή της Ξενιτιάς. Ψυχή αυτής της σχολής και ο πιο συνεπής εκπρόσωπός της υπήρξε ο Μιχαήλ Νουάιμα, του οποίου η ποίηση θα αποτελέσει το θέμα της εισήγησης. Θα χρειαστεί, για να προσεγγίσουμε την ποίηση του Νουάιμα να αναφερθώ στις διάφορες πτυχές του περιβάλλοντός του όπως οι ιστορικές, οι διανοητικές και οι λογοτεχνικές. Ύστερα θα παρουσιάσω τον Μιχαήλ Νουάιμα με βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να εμβαθύνουμε στην ποίησή του.
[...]
Γι' αυτό ο Νουάιμα έχει γράψει στο κριτικό βιβλίο του (1927) ότι ο ποιητής είναι "προφήτης, φιλόσοσφος, ζωγράφος, μουσικός και ιερέας". Ο ποιητής λοιπόν έχει υποχρέωση απέναντι στην τέχνη και απέναντι στον κόσμο. Ο Νουάιμα θέλει τον ποιητή να κρίνει πώς θα το καταφέρει. Οι πέντε χαραχτήρες του ποιητή συνοψίζουν την άποψη του Νουάιμα για την ποίηση και μας φωτίζει περισσότερο το δρόμο που επέλεξε για τη ζωή του και για την ποίησή του: επέλεξε τη μέση οδό. Δεν παίρνει θέση υπέρ της στρατευμένης ποίησης ούτε κατά του παρασσισμού, ούτε υπέρ του αυστηρού και απαιτητικού αραβικού μέτρου ούτε κατά της άμμετρης ποίησης. Αναζητεί στην ποίηση όλα μαζί: μια βαθυστόχαστη ιδέα φερμένη με εικόνα λυρική και τελετουργική".
Χαίρομαι διότι την προσεχή Τρίτη με τον Roni και τους άλλους φίλους του Πολύτροπον θα βρεθούμε στην Αθήνα, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών του καθηγητή Κώστα Μπέη, για μια ιδιαίτερη συναυλία.
προσοχή όσοι βλέπουν την ανάρτηση στη κα Κονδύλη θα δουν στα σχόλια κινέζικα γράμματα είναι ιός μην τα πατήσει κανείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαίρω και επαινώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή