Ακούω τον ψηφιακό δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε από την Legend Classics:
ΛΙΑΛΙΟΣ-ΝΕΖΕΡΙΤΗΣ-ΚΑΒΒΟΥΡΑΣ
ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Είναι ένα cd με πολύ μεγάλη περιπέτεια, στην οποία πρωταγωνιστώ, επιτρέψτε μου, αγαπητοί φίλοι.
Η πρότασή μου στον Θάνο Μικρούτσικο τον Οκτώβριο του 2004, εν όψει της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006, ήταν απολύτως συγκεκριμένη: Να εκδοθούν ψηφιακοί δίσκοι με έργα πατρινών συνθετών που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να ανασυρθούν από την αφάνεια και τη λήθη. Πρότεινα δύο …οικονομικούς δίσκους, όχι δηλ. με έργα για ορχήστρα που έχουν κόστος, αλλά μουσική δωματίου. Κουαρτέτα εγχόρδων των Δημήτρη Λιάλιου, Ανδρέα Νεζερίτη και Θεόφιλου Κάββουρα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και έργα για πιάνο πατρινών γυναικών συνθετριών (παλαιών και σημερινών). Γι’ αυτόν τον δίσκο των γυναικών έχουμε μέλλον…
Ο Θ. Μικρούτσικος ενστερνίστηκε την πρότασή μου και αμέσως άρχισε η διαδικασία υλοποίησης.
Τα κουαρτέτα εγχόρδων ανατέθηκαν προς ηχογράφηση στο περίφημο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που ίδρυσε και διευθύνει ο σπουδαίος σολίστ στο βιολί Γιώργος Δεμερτζής. Ό, τι πολυτιμότερο για μένα απ’ αυτή την ιστορία είναι η βαθιά φιλία μου με τον Γ. Δεμερτζή και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΕΚ.
Η μελέτη των έργων έγινε, η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2005 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα κείμενα γράφτηκαν από μένα, η μετάφραση στα αγγλικά έγινε, ο σχεδιασμός του δίσκου επίσης, οι συντελεστές πληρώθηκαν, αλλά ο δίσκος δεν βγήκε!
Ο Θ. Μικρούτσικος παραιτήθηκε από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τις πρώτες μέρες του 2006 και οι μετ’ αυτόν, ήτοι Αλέξης Αλάτσης, Χρήστος Ροϊλός, Χρήστος Σοφής και όλοι οι «ιθύνοντες» της χρονιάς εκείνης (ανύπαρκτοι σήμερα!), έκαναν ό,τι μπορούσαν για να …θάψουν τον δίσκο. Παρά τις αλλεπάλληλες δημόσιες εκκλήσεις μου, σε τοπικό και αθηναϊκό τύπο, ουδείς εκ των υπευθύνων εξήγησε τι απέγινε με το cd.
Σε συνεννόηση με το ΝΕΚ στείλαμε επιστολή προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη (3-12-2006). Ουδεμία απάντηση.
Στις 6 Μαρτίου 2007 εστάλη επιστολή στην ΔΕΠΑΠ, τον πιο «φυσικό» φορέα για την έκδοση ενός cd, του πρώτου με έργα λόγιας μουσικής πατρινών συνθετών. Μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ουδεμία απάντηση. Μια οξεία επιστολή μου στον τοπικό τύπο προκάλεσε μια συνάντησή μου, στις 25 Οκτωβρίου 2007, με την πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων Αλέξη Σκαρμέα. Τους εξήγησα το θέμα, αλλ’ ουκ ηβουλήθησαν συνιέναι. Αοριστίες, «θα δούμε», δηλ. τίποτα.
Έτσι, με τον Γ. Δεμερτζή προσανατολιστήκαμε στην Legend, μια εταιρεία, την μοναδική στην Ελλάδα, που βγάζει κλασικούς δίσκους και εκεί το ΝΕΚ εξέδωσε έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη.
Με τη στήριξη του Θ. Μικρούτσικου που συνεργάζεται επίσης με τη Legend και τις άοκνες προσπάθειες του Γ. Δεμερτζή, ο δίσκος κυκλοφορεί από την περασμένη Δευτέρα (16/2).
Οι Αλάτσηδες και οι Ροϊλοί παρήλθαν, αλλ’ οι πατρινοί συνθέτες των ονείρων μας μόλις ήλθαν! Και αυτοί θα μείνουν. Σε πείσμα της Πολιτιστικής, της ΔΕΠΑΠ, της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, που τους αρνήθηκαν πεισματικά.
Έτσι, τώρα ακούμε ξανά και ξανά το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο με την πρώτη του σύνθεση: Γιώργος Δεμερτζής - βιολί, Δημήτρης Χανδράκης- βιολί, Χαρά Σειρά – βιόλα, Απόστολος Χανδράκης- βιολοντσέλο, και κοινωνούμε μουσικής υψηλής αισθητικής και δυναμικής.
(Από το 2007 το ΝΕΚ άλλαξε σύνθεση και τα δύο νέα μέλη του είναι: Αγγέλα Γιαννάκη-βιόλα, Άγγελος Λιακάκης-τσέλο).
Η ηχογράφηση είναι εκπληκτική! Η ερμηνεία μοναδική!
Στο δίγλωσσο καλαίσθητο ένθετο του δίσκου δεν μπήκαν, για λόγους οικονομίας, τα αρχικά μεγάλα κείμενα που είχα γράψει για τους συνθέτες και τα έργα. Προτιμήθηκαν μικρά σημειώματά μου, ελπίζω διαφωτιστικά.
Το σημαντικό είναι ότι μιλάει η ίδια η μουσική:
Δημήτριος Λιάλιος (1869-1940)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4, σε ρε μείζονα (1927)
1. Moderato
2. Allegretto molto grazioso
3. Adagio
4. Allegro
Ανδρέας Νεζερίτης (1897-1980)
Κουαρτέτο εγχόρδων, σε ρε μείζονα (1937)
1. Allegro con grazia
2. Scherzo
3. Notturno
4. Rondo giocoso
Θεόφιλος Κάββουρας (1930-1974)
Κουαρτέτο εγχόρδων (1968)
1. Allegro non tropo
2. Moderato
3. Allegro
4. Allegretto grazioso
Kαι τα τρία κουαρτέτα ηχογραφούνται για πρώτη φορά. Για τον συνθέτη Θεόφιλο Κάββουρα είναι η πρώτη επίσημη ηχογράφηση έργου του.
Η φωτό του ΝΕΚ είναι από την ηχογράφηση του δίσκου στο Μέγαρο Μουσικής (16,18,19 Αυγούστου 2005). Όταν οι άλλοι κάνουν διακοπές το ΝΕΚ παράγει μουσική στη νιοστή!
έλα Παναγιώτη τώρα που νομίζαμε ότι οι φίλοι σου οι λιβανέζοι στα γράφουν βγαίνεις να μας τα χαλάς; τι ήταν αυτό; χαχαχαχα!! Χίλια συγχαρητήρια για το δίσκο. αναμένουμε και άλλα μεγαλύτερα αντάξια της αγάπης σου για την Πάτρα και τους δημιουργούς της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το πείσμα και το αποτέλεσμα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα άλλα, η Πάτρα στον ... (μικρο)κόσμο της συζητά στα τηλεπαράθυρα για το άρμα του Εφραίμ.
"Έλα να δεις τι θα πει Πατρινός!"
γ.μ.
Είπα κι εγώ... Διαρκώς Εφραίμ... Μπουχτήσαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυφράνθηκα όπως απ' την είδηση, παρηγορητική κι ελπιδοφόρα. Συγχαρητήρια στους πονήσαντες και σ' εσένα που συνετέλεσες κατά πολύ!!!
Τουλάχιστον κάτι τέτοια διασώζουν την Ουσία!
Ανυπομονώ να τον ακούσω!
Για την Οικονομοπούλου θα γίνει κάτι στο μέλλον;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο! αυτό χρειαζόταν να γίνει και συγχαρητήρια για την συμβολή σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί τέλους και μιά σοβαρή είδηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήθερμά συγχαρητήτρια.
Παρακαταθήκη για την ιστορία της πόλεως.
Εύχομαι και συνέχεια.
Χαρά Γιαννοπούλου
Είναι πολύ σημαντικό για την Πάτρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα βλέπει κανείς στο εξώφυλλο του δίσκου ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ!
Ούτε ήξερα ότι υπάρχουν.
Όταν τα τοπικά "κέντρα πολιτισμού" αναλώνονται και ξοδεύουν για την προετοιμασία του "μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος της πόλης", ήτοι του Καρναβαλιού, στις Ιδιωτικές Οδούς παράγεται με μεγάλο κόπο και θυσίες έργο μοναδικό για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάτρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς το cd των Πατρινών συνθετών ήρθε... για να μείνει!