Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΜΝΗΜΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΣΜΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Κοσμά Γρηγοριάτη τελέστηκε χθες Σάββατο 31 Ιανουαρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων (στις 27 Ιανουαρίου) από τον αιφνίδιο θάνατό του σε τροχαίο ατύχημα.
Στην Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος και συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την Πόλη και την Ελλάδα. Παρών ήταν και ο αδελφός του μακαριστού ιεραποστόλου κ. Γεώργιος Ασλανίδης, οφφικιάλος του Οικουμενικού Θρόνου και Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.

Μετά την Θ. Λειτουργία ακολούθησε εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ομίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφερθείς εκτενώς στην ζωή και την πολυσχιδή δράση του Ιεραποστόλου Κοσμά Γρηγοριάτη.
Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τον αείμνηστο ως ένα «εκ των μεγαλυτέρων Ελληνορθοδόξων Ιεραποστόλων του παρριπεύσαντος εικοστού αιώνος», και αφού παρέθεσε συνοπτικώς την βιογραφία του, στάθηκε στην ιεραποστολική δράση του στο Κολουέζι της Αφρικής λέγοντας τα εξής:

«Κυριολεκτικώς δεν έδωκεν «ύπνον τοις κροτάφοις του ουδέ τοις βλεφάροις του νυσταγμόν», αλλ’ έτρεχεν υπόπτερος, εργαζόμενος νυχθημερόν, και γινόμενος «τοις πάσι τα πάντα», προκειμένου να τους οδηγήσει εις Χριστόν. Ηξιώθη εντός δωδεκαετίας να βαπτίσει δεκαπέντε χιλιάδας ιθαγενών. Ίδρυσε 40 ενορίας. Ανήγειρε πλήθος ιερών Ναών, επιστατών αυτοπροσώπως και εργαζόμενος χειρωνακτικώς χωρίς υπολογισμόν κόπου, δίδων και εν τούτω λαμπρόν παράδειγμα. Έκτισε Οικοτροφείον και Σχολείον. Εδημιούργησε Φαρμακείον και Αγιογραφείον, αλλά και εν τεράστιον πρότυπον αγρόκτημα καλλιεργείας δημητριακών, οσπρίων, λαχανικών και οπωροφόρων δένδρων, με παράλληλον τμήμα εκτροφής οικοσίτων ζώων και πτηνών. Επέτυχεν εις καλλιεργείας, ιδίως σίτου και αραβοσίτου, εις τας οποίας οι τέως κάτοχοι του τόπου Βέλγοι, παρά τας γεωπονικάς γνώσεις των και τας σκληράς προσπαθείας των, είχον πλήρως αποτύχει. Τούτο ήτο προδήλως άνωθεν ευλογία, ώστε όχι μόνον η εκκλησιαστική κοινότης να είναι αυτάρκης εις τρόφιμα, αλλά και να δύναται να ασκή φιλανθρωπίαν και ελεημοσύνην εις ευρύτατα λαϊκά στρώματα. Το Νοσοκομείον, το Λεπροκομείον, το Γηροκομείον, αι Φυλακαί, πάντα εις οικτράν από πάσης απόψεως κατάστασιν, εγνώρισαν την επί μονίμου βάσεως συστηματικήν συνδρομήν του, και οι τρόφιμοι «έφαγαν ψωμί» από τον τίμιον ιδρώτα του και εύρον εν τω προσώπω του αδελφικόν ενδιαφέρον, «ανθρωπιάν» και αγάπην.

Παραλλήλως, αφού εξέμαθεν άριστα την παναφρικανικήν διάλλεκτον Σουαχίλλι, μετέφρασε πλείστα λειτουργικά κείμενα εις την γλώσσαν αυτήν, ενώ επέτυχεν όπως η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρισθή ως η τρίτη επίσημος Θρησκεία του Ζαΐρ. Επολέμησε την μαγείαν και τας σατανικάς μεθοδείας των ειδωλολατρών διά της προσευχής και της ταπεινώσεως. Εδίδαξε την νοεράν προσευχήν και την άσκησιν, την σωφροσύνην και την αγνότητα, την εργατικότητα και την προσφοράν. Επίστευεν ότι «η Ιεραποστολή είναι υπόθεσις θυσίας και θέλει ολοκληρωτικόν δόσιμον και τίποτε διά τον εαυτόν μας», όπως έγραφεν εις τον Επίσκοπόν του. Και το ετήρησε κατά γράμμα! Ουδαμού προέβαλε τον εαυτόν του, αλλά τον Χριστόν και την Εκκλησίαν! Ουδαμού εις την πορείαν του διεκρίθησαν ίχνη βεντετισμού και ναρκισσισμού».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη ευχαρίστησε για την αγάπη του και την όλη εκδήλωση μνήμης ο αδελφός του αειμνήστου Ιεραποστόλου Κοσμά κ. Γεώργιος Ασλανίδης, ο οποίος δια του συλλόγου που διευθύνει ενισχύει σημαντικά το ιεραποστολικό έργο στην Αφρική και στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στην Κεντρική Αμερική και την Άπω Ανατολή.
Φωτό: Νίκος Μαγγίνας

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ ΤΑΞΙΝ, ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΟΤΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΡΧΗΣ Κ.ΒΕΝΙΑΜΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή